reklama

reklama

GHOST – Novinky 2016

Ghost - new bikes 2016Aneb nezůstal kámen na kameni! Skutečně, je velká škoda, že se nám letos nepodařilo vetřít se na prezentaci pro dealery, nebo podařilo by se, kdyby na to byl čas. Takto jsme dostali potřebné materiály jednoduše elektronicky a když se teď do nich dívám, nestačím se divit! GHOST 2016, to je zcela jiný svět!!!

GHOST RIOT a Lector vládci vesmíru

Minimálně toho duchařského! Jelikož právě modely Riot (testovali jsme Riot Lector 9 a Riot LT) a nový Lector (představení) udávají rytmus a podobu zcela nové kolekci 2016. Jestliže rok dva zpátky Ghost inovoval své řady postupně, ročník 2016 bude, zdá se, skutečně přelomový. Tolik meziročně nových strojů, nových platforem a inovovaných verzí jsme snad ještě u této značky nezažili.

reklama

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 4)

GHOST Path-Riot

Pro české bikery lehce zavádějící název (neplést si s Authorem Patriot), který je ale logickým vyústěním dvouleté snahy konstrukčního teamu Ghost zodpovědného za rodinu Riotů. Path-Riot, různých přídomků je kolekce Ghost 2016 plná, je totiž oním dlouho slibovaným a dlouho očekávaným plnohodnotným endurem na platformě Riot-Link.

Co přesně to znamená?

Rámový základ hodně podobný klasickému Riotu, v základu čtyřčepová zadní stavba doplněná o tzv. kolenovou páku (Riot-Link) starající se o patřičnou progresivitu chodu zadní stavby. Zadní zdvih 150 mm a přední neskromných 170 mm. Hodně zajímavé je výlučné použití zcela nového tlumiče Cane Creek Double Barrel Coil CS*, což je první tlumič této řady s vinutou pružinou a páčkou Climb Switch.
*Oficiálně představen bude za týden na Eurobiku právě na stroji Ghost Path-Riot

Strojům Path-Riot nemůže chybět masivní obutí Schwalbe Magic Mary 2,35“/Rock Razor 2,35“, lehká a pevná kola TUNE/RYDE s vnitřní šířkou ráfku 28 mm, nebo pořádně široká řídítka, konkrétně Race Face SixC Carbon v rozměru 800 mm. Dostupné budou dva karbonové modely Path-Riot 10 a 8 a bez zajímavosti není ani tabulka geometrie. Kupříkladu úhel hlavy je slušně uvolněných 66,5°, sedlovka je poměrně strmá (75,5°) a zadní stavba je příkladně kraťoučká – 425 mm.

Co k tomuto kolu dodat? Snad jen tolik, že se už těšíme, až se na něm povozíme. I když Path-Riot není ani zdaleka jediným lákadlem kolekce Ghost 2016.

Čtěte dál >>>

Ghost - new bikes 2016

GHOST Riot 2016

Budeme-li postupovat logicky dále, narazíme na dnes již klasickou řadu Riot, která ale v roce 2016 dozná několik podstatných změn. V první řadě došlo ke sloučení rodiny Ghost Riot a Riot LT (Long Travel) v jeden více agresivně naladěný stroj. Nový Riot 2016, dostupné budou tři karbonové modely, dostane u všech verzí stavitelnou vidlici, a to buď RockShox Pike Dual Air, nebo Fox 34 TALAS, vždy s možností přepínat hodnotu zdvihu v rozsahu 150/130 mm.

Vzadu najdeme u všech třech modelů tlumič Cane Creek DB Inline, který je odladěn speciálně pro tento model, kdy je vše nastaveno tak, aby celek ideálně fungoval po dosažení 30% sagu. Zůstaneme-li u tématu zadní stavby, je třeba zmínit ještě vylepšení v podobě kluzných kompozitních pouzder Norglide, která by měla být lehčí, pevnější a po funkční stránce lépe pracující než u současné podoby Riotu.

Bylo by toho víc, co by se dalo u inovovaného Riotu popisovat, něco si nechme na Eurobike a něco pak na test. Doplním snad jen tolik, že jsem příjemně překvapen použitím širších řídítek, kdy se zde konečně objevuje rozměr 760 mm, což je velký luxus proti 720-740 mm u současné varianty. Konečně nebudu muset řídítka v rámci testu měnit! Hurá!!!

Ghost - new bikes 2016

GHOST SLAMR LC a AL

Ghost SLAMR je dalším příkladem nové tvorby modelových označení pomocí různých přípon a přídavků. Za označením SLAMR se totiž neskrývá nic jiného než spojení SL AMR. Dalo by se říct Super Light All Mountain Ride. Zkrátka a dobře se jedná o zcela novou generaci strojů dobře známé rodiny AMR, která se v provedení SLAMR 2016 ve velkém inspirovala donekonečna omílanou řadou Riot.

Inspirace Riotem je dokonale vidět na tvarosloví karbonového rámu, které se do jisté míry přenáší i na hliníkové modely. Riotem je inspirovaná zadní stavba, kde pracuje klasický čtyřčep, který v tomto případě nevyužívá služeb „kolenové páky“ Riot-Link, přesto se jeho kinematika, tvar i konfigurace v mnohém podobá právě Riotu, či je jeho konstrukcí výrazně ínspirována.

Ghost - new bikes 2016

Po vzoru Riotu je zde také použit úchyt zadní brzdy pojmenovaný Disconnect Brake Mount opírající se o zadní pevnou osu. I zde byla aplikována analýza konečných prvků (FEM) pro finální odlehčení, rám lze doplnit o úchyty ISCG05 a zadní pevnou osu 142 mm v provedení X12 snad již nemusíme skoro ani zmiňovat. Co je vcelku zajímavé, je uzpůsobení úchytu a vedení přesmykače pro řešení Shimano Sideswing* (bovden jdoucí zepředu), kteréžto řešení se nově nachází také u modelů Riot a Path-Riot, tedy v případě, že se vzdáte pohonu 1x.
*Přesmykač typu Sideswing s předním vstupem bovdenu najdeme u většiny ostatních modelů Ghost střední a vyšší kategorie s řazením 2×10 či 2×11.

Abychom nezapomněli na to nejdůležitější, Ghost SLAMR nabídne jak jinak než střední kola parametru 27,5“ a zdvih 130 mm nad oběma koly. K dispozici bude pět karbonových modelů (karbonový přední trojúhelník) a tři hliníkové. Konečně se tedy dočkáme ekvivalentu Riotu v nižší cenové hladině. Všechny varianty by přitom měly být vybaveny kompletní sadou odpružení značky Fox.

Ghost - new bikes 2016

GHOST SLAMR X

Přípona na příponu, to je Ghost SLAMR X, tedy jak asi logicky očekáváte drsnější verze základního all-mountain všeuměla SLAMR. SLAMR X je strojem, který se technologicky a cenově bude pohybovat těsně pod úrovní vytyčenou modely Riot a Path-Riot, přitom se ale svým určením do jisté míry vklíní právě mezi tyto dvě platformy.

I zde se hodně hledělo na využití a zužitkování technologií a konstrukcí osvědčených u řady Riot, druhou prioritou pak bylo postavit kolo, které bude hodnotné, funkční, nepříliš náročné na údržbu a hlavně dokonale přizpůsobené pro drsný terén. Proto se můžete těšit na posílenou verzi modelu SLAMR, která bude disponovat zdvihem zadní stavby 145 mm (v jedné části prezentace bylo zmíněno 150 mm), vepředu pak budou figurovat nastavitelné vidlice s krokem v rozsahu 130/150 mm. Opět RockShox Pike Dual Air a Fox 34 TALAS.

Ghost - new bikes 2016

Tím ale specifika all-mountain či spíše enduro výbavy modelu SLAMR X nekončí. Všechny čtyři modely SLAMR X (dva karbony a dva hliníky) budou doplněny o tlumič s reservoárem (RS Monarch Plus/Fox Float X), přičemž o vidlicích již byla řeč. Proto doplňme ještě obutí v šířce 2,35/2,25“ (P/Z), kokpit od Race Face parametru 35 mm (délka řídítek 760 mm) a kola s dostatečně širokým ráfkem, konkrétně 24 nebo 25 mm vnitřní šíře.

SLAMR X zkrátka působí jako kolo, které bych hned s radostí osedlal a vydal se s ním na české, ale i zahraniční hory. Asi budu mít letos velký problém s tím, abych se dokázal rozhodnout, kterou z novinek Ghost 2016 otestuji první a jakou hned po ní…

Ghost - new bikes 2016

GHOST FRAMR

Pro koho by byl SLAMR X stále slabou kávou, pro toho je zde další pecka, další evoluční stupeň pojmenovaný FRAMR, což je opět složenina FR a AMR. FRAMR je nekompromisní mašina na středních kolech, která se bude valit na zdvizích 160 mm nad oběma koly. Opět i zde je využit stejný základní rámový koncept, který čerpá z tradice klasického AMR a moderních technologií a řešení rodiny Riot.

Vše doplněno o náležitě drsné vybavení v čele s vidlicemi Fox 36 nebo RockShox Pike, tlumiči Fox Float X či RS Monarch Plus, pohon čistě v režii 1×11, 35mm kokpit od Race Face (řídítka 780/800 mm) a dalšími enduro nezbytnostmi. To vše v podobě dvou karbonových a dvou hliníkových rámů, aby si každý mohl snadno vybrat to své.

Ghost - new bikes 2016

Ghost - new bikes 2016

GHOST AMR

Konečně jedno kolo s klasickým označením. Už letos se tradiční AMR „smrsklo“ na sportovní stroje na velkých kolech, v roce 2016 tomu nebude jinak. Nejnovější generace řady AMR (dva karbony, tři hliníky) ale ve skutečnosti nabídne koncept současného AMR LT. To znamená velká 29“ kola, plné odpružení a zdvihy 130/120 mm (P/Z). Ghost AMR 2016 tak nebude strojem stroze závodním, ale spíše maratonským s potenciálem nemalé zábavy na hravých trailech.

Ghost - new bikes 2016

GHOST Kato FS

Novinka letošního roku (2015) Ghost Kato zůstává levnější variantou řady AMR, tedy z pohledu rodiny Ghost 2016 především SLAMR. S touto řadou trailbiků střední a vyšší třídy sdílí shodnou základní filosofii, 130 mm zdvihu nad oběma koly, střední kola a také obdobně koncipovanou zadní stavbu. V nabídce Ghost 2016 budou čtyři modely Kato FS, celkem logicky čistě na hliníkovém základu, všechny ale vybavené jednotkami Fox a nově také řazením Shimano 2×11 s přesmykačem Sideswing.

Geometrie Ghostu Kato FS se ale zdá být vcelku konzervativní, čímž je myšlen úhel hlavy spíše sportovních 69° a poměrně krátká řídítka 720 mm. Pár centimetrů navíc by zde jistě nebylo na škodu, ale uvidíme v praxi. I Kato by stálo za vyzkoušení, i na něj se snad nejpozději do léta 2016 dostane.

Ghost - new bikes 2016

GHOST Lector 2016

O vracející se legendě, Ghostu Lector, jsme si již dříve něco psali, proto nyní trochu ve zkratce dodejme, že je Lector 2016 kolem, které se snaží maximálně těžit ze zkušeností a inovací použitých u modelu Riot, přičemž je vše přetaveno do podoby maximálně výkonného a efektivního závodního XC stroje. Základem nového Lectoru jsou 29“ kola a vidlice se zdvihem 100 mm, přičemž bylo počítáno se snadnou adaptací inverzní vidlice RockShox RS-1, která je standardně použita u nejvyššího modelu.

Karbonový monocoque rámu Lector váží pouhých 940 g, je vybaven zadní pevnou osou 142 mm X12, minimalistickým držákem zadní brzdy typu Disconnect, který je speciálně navržen pro disky průměru 160 mm. Plně integrované vedení je dnes skoro samozřejmostí, bonusem pak může být příprava na elektronické řazení Shimano XTR Di2. Ghost Lector se ještě ani nedostal do prodeje a již má na svém kontě celou řadu titulů a ocenění. Red dot Award a Taipei Award, zároveň již stačil získat několik prvenství v rámci německého národního seriálu v XC.

Ghost - new bikes 2016

Ghost - new bikes 2016

GHOST Asket 2016

Pro běžné smrtelníky a milovníky trailů, jež nejsou zastánci plného odpružení, může být ale mnohem zajímavější novinkou model Ghost Asket, což je absolutní nováček v řadách Ghost, který by měl zastoupit pozici pevného trailového kola. Asket není žádný troškař. Nabízet se bude v podobě čtyř karbonových modelů, přitom svému jezdci nabídne to nejlepší ze světa all-mountain a XC.

Od závodního Lectoru přebírá řadu řešení a lehkost samotného rámu, od Riotů a dalších agresivních kol si pak zase vypůjčil geometrii a výrazné trailové ladění. Důkazem mohou být takové prvky jako hlava skloněná pod úhlem 68°, kola průměru 27,5“, zdvih vidlice 130 mm, robustní vidlice z řady Fox 34, teleskopická sedlovka, pevná zadní osa X12, příprava na elektronické řazení Di2, vícero ochranných prvků rámu, kokpit Race Face Turbine 35 mm s řídítky v délce 760 mm, nebo třeba pláště v šířce 2,35“.

Nevím jak vám, ale mně je toto kolo velice sympatické a jistě bude jedno z mnoha, které si v dohledné době vyžádáme do testu.

Ghost - new bikes 2016

GHOST Tacana a Tacana X

Asketem jsme vyčerpali ty největší pecky Ghostu 2016, což ale neznamená, že je zbytek kolekce nudný a šedý. Poměrně povedené jsou třeba maratonské stroje Tacana a Tacana X postavené na velkých kolech (29“), kdy Tacana představuje základní řadu, Tacana X je potom prémiovou skupinou s lehčím rámem a luxusnější výbavou. Dodejme třeba tolik, že Tacana X, přesněji její geometrie, jsou inspirovány modelem Ghost Lector a že u této řady najdete u všech modelů nejnovější řazení Shimano 2×11.

Ghost - new bikes 2016

GHOST Kato a Kato X

Obdobný příběh jen z trochu jiné kapitoly píše Kato a Kato X. Opět se jedná o základní a prémiovou řadu, kdy u druhé varianty najdeme lepší a lehčí rám a luxusnější výbavu. Koncepčně spadá Kato a Kato X do rodiny pevných trailových univerzálů, jelikož kombinuje střední kola (27,5“) a zdvih přední vidlice 120 mm.

Ghost - new bikes 2016

GHOST – dámské stroje

Další části kolekce Ghost 2016 proskáčeme už trochu zkratkovitě. Kde Ghost začal s výraznější produkcí dámských kol v roce 2015, tam navazuje v roce 2016. Za vrchol „holčičí“ řady Ghost můžeme považovat model Nila, což je špičkový závodní a maratonský stroj s karbonovým rámem na středních kolech určený pro dámy a jezdce menších postav.

Pokračovat můžeme modelem Lanao FS, což je stroj čerpající inspiraci u pánské řady Ghost AMR a SLAMR, od níž si půjčuje většinu konstrukčních dílů a technických řešení. Řečí faktů a čísel se jedná o dámský trailbike se zdvihem 130 mm na kolech středního průměru 27,5“. Pevné Lanao pak představuje dostupný a stylový bike opět na středních kolech se dvihem 100 mm.

Ghost - new bikes 2016

Ghost - new bikes 2016

GHOST Teru

Poslední kategorii, či poslední rodinu biků Ghost, které bych rád tímto představil, zastupují stroje Teru FS, Teru FS X a klasické Teru, což jsou tři varianty terénního elektrokola. Začneme-li odzadu, pak „základní“ Ghost Teru (bez dalších přídomků) představuje super lehký a vysoce agilní karbonový, popřípadě hliníkový hardtail vybavený elektrickým asistentem Bosch Performance CX. Tento bike vyjíždí do světa nově na kolech průměru 27,5“ se zdvihem vidlice 120 mm.

Poměrně pestrá je škála nabízených verzí sestávající ze dvou karbonových verzí a čtyř hliníkových, plus dalších čtyř na hliníku v čistě dámském provedení Miss.

Ghost - new bikes 2016

GHOST Teru FS

Kdo by si rád užil jízdu za pomoci elektrického motoru, ale chce či potřebuje využít komfortu nabízeného plně odpruženým strojem, pro toho se nabízí alternativa v podobě modelu Teru FS, což je de facto elektrifikovaná verze Ghostu AMR. Řečí čísel se jedná o stroj postavený na velkých kolech (29“) se zdvihem 130/120 mm (P/Z), opět s motorem Bosch Performance CX a akumulátorem o kapacitě 500 Wh. K dispozici přitom budou tři hliníkové varianty tohoto stroje s rozdílnou výbavou.

Ghost - new bikes 2016

GHOST Teru FS X

Perličkou na úplný závěr dnešního sáhodlouhého pojednání budiž model Ghost Teru FS X, tedy elektricky poháněný bike s poměrně agresivní geometrií a solidní all-mountain výbavou. V tomto případě pomůže elektrický asistent Bosch Performance CX na kopec stroji postavenému na kolech parametru 27,5“ s hodnotami zdvihu 140/150 mm (P/Z), což znamená, že nudit se rozhodně nebudete ani cestou dolů.

Ghost - new bikes 2016
Ghost – new bikes 2016

GHOST 2016 – závěr

Jak sami vidíte, novinek v nabídce Ghostu pro rok 2016 je více než dost a těžko se nám bude rozhodovat, který model si objednat do testu dřív a který později. Postupně se ale pokusíme vyzkoušet všechny klíčové novinky či platformy, na což se již nyní hodně těšíme. Jak bude fungovat Path-Riot s vyšším zdvihem a pružinovým tlumičem, o kolik jiné budou modely SLAMR či FRAMR s podobnými geny a jen trochu jednodušší zadní stavbou? Nechme se překvapit…

Za týden na Eurobiku si tyto stroje prohlédneme konečně na živo, hned poté začneme řešit, které modely budou již tento podzim dostupné k testování.