reklama

reklama

Bikepark Monínec: Skákej, lítej, jezdi! (MTBbikepark.cz)

Bikepark-Moninec-01-nMonínecký bikepark nepatří sice mezi ty největší, na druhou stranu se pro pražské jedná vzdálenostně o nejdostupnější bikepark a i malý kopec dokáže obsáhnout vše, co vás v terénu baví – od jednoduchých klopených zatáček, přes kořenovité tratě až po skůčky i skoky. Kdo umí, může směle skákat, kdo neumí, může klidně objet či přejet.

Text: Andrea Drengubáková | Foto: Andrea Drengubáková a Tomáš Rucký

Z Prahy jste v Monínci už za hodinku a možná vás tu i překvapí množství letních aktivit od bikování, přes trampolíny a golf, po lukostřelbu a lezení v lanovém centru. Věnujme se tedy nejprve těm bikovým aktivitám. Bikepark Monínec nedisponuje sice žádným velkým množstvím tratí, pyšní se ale variabilitou stop, kdy jedno místo v podstatě můžete přejet několika způsoby – ať přejet, nebo přeskočit, nebo prodrncat na technickém trailu. Celý bikepark můžete klidně brázdit na celoodpruženém kole a nebudete nijak handicapováni. Dokonce jsme se tu i několikrát setkali s koly pevnými, takže tratě jsou tu opravdu pro každého. Hned po výstupu z lanovky vás sice může zarazit dřevěný drop, ten ale samozřejmě můžete v pohodě objet a skok nechat těm zkušenějším – třeba enduristovi Jirkovi Fikejzovi, který nám hostoval ve videoreportu 🙂

Bikepark Moninec - preview

reklama
Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 4)

Jakmile se dostanete na sjezdovku, čeká na vás několik klopených zatáček a sem tam nějaká ta vlna, kterou si můžete skočit nebo v pohodě přejet. Trať v této části není ani nijak drncavá, takže se můžete plně soustředit jen na vykrucování zatáček. Při vjezdu do lesa se můžete rozhodnout mezi dvěma variantami – buď pokračujte vpravo po „uhlazenější“ trati, nebo odbočte doleva na o něco drncavější pasáž. Tady natrefíte i na dřevěné wall ridy, které jsou s dostatečnou rychlostí hračka pro každého jezdce.

Bikepark-Moninec-03n

Budete-li se po křižovatce držet vpravo podél sjezdovky, čeká vás hravý trail, který není nijak technicky náročný. Nemusíte se tu bát žádných naházených kamenů, ani obřích spletitých kořenů – prostě ideální užívačka na celopéru s vývozem do kopce. Kdo umí, může poletět na dřevěném odpalováku – osobně jsem ho nevyzkoušela, ale dle Jirkových slov se jedná o příjemný a nijak náročný skok 😉

Bikepark Moninec - preview

V bikeparku se nemusíte bát žádných překážek – jak již bylo řečeno, vše se dá objet či přejet. Ač jsme tedy jeli po několikáté jednu a tu stejnou trať, vždy jsme si ji projeli jinak. Někdo po lávce, někdo pod ní.

Bikepark Moninec - preview

Spodní pasáž bikeparku už je pak pohodová pěšinka, kterou si místy můžete zpestřit nějakým tím skokem – do výšky i do dálky, prostě každý dle svého gusta.

Bikepark Moninec - preview

Na samém dojezdu do cíle na vás ještě v lesíku čeká několik příjemných lavic, které se i nám začínajícím jezdcům skákaly docela dobře. Zkušenější pak nelenili a vystřihli si tu nějaký ten tríček pro fotografy 😉

Bikepark Moninec - preview

Bikeparkové ježdění si lze zpestřit i cyklovýletem do okolí. Do rukou se nám dostaly vychytané mapičky s osmi cyklotrasami, vždy s podrobným popisem, počtem kilometrů a vyznačenými zajímavostmi na trase (obdrželi jsme na recepci hotelu Monínec). Většinu doporučených cyklotras vám o dost ulehčí výjezd lanovkou a pak už je to celé na vás. My zvolili výlet za Chlistovskými menhiry – trasa vedla po zpevněných i nezpevněných cestách a nebýt slovního popisu trasy, nikdy bychom sami menhiry neobjevili.

Bikepark-Moninec-08n

Co dál v Monínci kromě bikování?

Golf
V okolí Monínce se nachází hned dvě golfová hřiště – 10 km vzdálené Konopiště, které je zároveň největší v České republice a moderní golfové hřiště Čertovo břemeno, jež autem z Monínce dosáhnete za 4 minuty. Hřiště o 18 jamkách doplňuje velmi hezky zařízená restaurace, kdy vevnitř se můžete houpat v zavěšených křeslech a venku si naopak u oběda posedět a obdivovat své kolegy na drivingu.

Ceny na golfové hřiště zde: www.cebr.cz

Trampolíny
Opravdu se nejedná o zábavu jen pro děti – na bungee trampolíně se vyblbne kdokoli a my jsme toho zářným důkazem. Hlavou nahoře, hlavou dole, salto nebo roznožka – všechno bylo s těmi gumovými popruhy najednou hrozně jednoduché! Trampošky najdete v moníneckém Sportcentru kousek od dolní stanice lanovky – respektive při průjezdu z bikeparku na lanovku si jich nemůžete nevšimnout. Za 50 Kč si zaskáčete na 10 minut – věřte, že to je až dost, protože ač se to nezdá, zafuníte se za chvilku!

Bikepark Moninec - preview

Tubing
Tubing je další aktivita moníneckého Sportcentra, kterou najdete rovněž u dolní stanice lanovky, hned vedle trampolín. Za 100 Kč pořídíte 4 jízdy a na kopec vás bude dopravovat pojízdný pás.

Bikepark Moninec - preview

Další aktivity Sportcentra
Sportcentrum nabízí trochu z každého soudku. Kromě trampolín a tubingu se můžete „hecnout“ do lanového centra, zahrát si populární discgolf, zkusit horské koloběžky, lukostřelbu nebo svěřit děti ochotnému personálu Sportcentra, který je už v létě připraví na snowboardovou sezonu. Nejprve jsme nevěřili, že se na malém umělém plácku dá jezdit na prkně, nicméně stačil malý snowboard na provázku a odvážný klučík! 

Bikepark Moninec - preview

Koupačka v Pilském rybníku
Léto se se svými vysokými teplotami hlásí každým dnem o slovo, takže jsme ocenili blízkost Pilského rybníka, který k vykoupání přímo vybízí. Nechybí mu odrazový můstek, posekaná tráva, písčitá plážička, sprcha a ani malé občerstvení. Vstup je sem zcela zdarma.

Bikepark Moninec - preview

Kde se ubytovat?
Nejpohodlnější možností ubytování je přímo v hotelu Monínec. Nachází se zhruba v polovině kopce a přímo vedle sjezdovky, takže ráno si to na kole můžete hasit rovnou na trať. Ráno oceníte snídani na terase s výhledem do okolí, večer zas možnost wellnessu přímo v hotelu.

Více o hotelu na: www.moninec-hotel.cz

Sumarizace Monínec

Vzdálenost z Prahy – 79 km
Celodenní jízdné v bikeparku – 300 Kč (+ vratná záloha 100 Kč)
Zapůjčení horského kola (1 den) – 350 Kč

Webové stránky parku: leto.moninec.cz/cs/bikepark

Ceník a provozní doba bikeparku Monínec
1 jízda 65 Kč
2 jízdy 90 Kč
5 jízd 160 Kč
1 hodiny 100 Kč
4 hodiny 250 Kč
Celodenní 300 Kč
*Při využití lanovky je třeba uhradit vratnou zálohu 100 Kč.

Provozní doba lanové dráhy Monínec 2015 (oboustranný provoz)
Letní sezóna
1. květen – 11. říjen Středa 15:00 – 19:00
1. květen – 30. červen a 1. září – 11. října Sobota, Neděle, svátky 10:00 – 12:30 a 13:00 – 17:00
Letní prázdniny (1. červenec – 31. srpen) Pátek, Sobota, Neděle, svátky 10:00 – 12:30 a 13:00 – 18:00

Informace, objednávky – Bikepark Monínec
Telefon +420 317 721 417
Email rezervace@moninec.cz

Foto: Andrea Drengubáková a Tomáš Rucký