reklama

reklama

Przesieka Enduro MTB Series – reportáž

Przesieka Enduro MTB Series - reortazEnduro závody se to letos jenom hemží a díky postupně se rozrůstající řadě nadšených „externích dopisovatelů“, kteří nám posílají své články k zveřejnění na BikeAndRide.cz se můžeme většiny z nich „virtuálně“ zúčastnit my všichni! Díky moc všem, díky i za tento poslední report z polského Przesieka Enduro MTB Series.

Polská enduro „impreza“ na oči

Text: Daniel Klotz
Minulou sobotu (26. června 2015) jsme si s klukama z firmy řekli, že je čas otestovat zahraniční enduro závod. Na Enduro MTB Series v polské Przesiece jsme se přihlásili díky webu BikeAndRide.cz, který na zajímavý podnik na našich hranicích upozornil již asi měsíc dopředu. Zde jsou tedy ve stručnosti naše zážitky a dojmy.

Nebudu to nechávat až na konec – byl to super nápad! Všichni tři jsme byli od začátku hrozně zvědaví, jak to bude zorganizované, jaké budou trasy a hlavně jaká bude konkurence. Ta zajímala hlavně Ondru, který v české Enduro sérii hobluje přední příčky a na Ještědu byl v kategorii mužů na prvním místě*.
*Ondřej Valchář, Enduro Race Ještěd 2015, 1. místo kategorie Hobby

reklama

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 4)

Przesieka Enduro MTB Series - reortaz

Pro organizátory to byla enduro premiéra – jak se psalo v pozvánce, organizátoři mají velké zkušenosti v cross-country závodech či se závody typu Eliminátor MTB. Už na registraci a na startu vládla pohodová až rodinná atmosféra a organizátoři dávali najevo, že je velmi těší hojná účast (107 registrovaných účastníků). Důležitým aspektem tohoto endura bylo, že se jelo čistě „na oči“ neboli „Oh sight“, jak říkají naši severní sousedé. Trasu proto značili v noci před závodem a musím říct, že dokonale.

Členité úseky v lese byly 100% vymlíkované a dále na trati byla kombinace mlíko/cedulky se šipkami. Na startu se objevila různorodá paleta bajků – od endur přes XC fully a končilo to hardtaily, které měly v závodě svoji vlastní kategorii. Integrálka ani páteřák povinné nebyly a překvapilo nás, že integrálku mělo minimum jezdců. My jsme reprezentovali na Specialized Endurech a na novice S-Works Stumpjumper FSR 650b, o jehož bratříčkovi jste se mohli na stránkách BikeAndRide.cz již dočíst, přičemž se jeho podrobný test dle mých informací již chystá.

Przesieka Enduro MTB Series - reortaz

Co se tratí a RZ týká, dopředu jsme věděli jen tolik, že jsou rychlostky celkem čtyři! Nic víc! Délku, kudy, převýšení… Prostě překvápko až do poslední chvíle. První RZ mi připomněla Falcon Enduro na Rychlebech – kameny, kameny, bahno, jehličí, potok, bahno, bahno. Mně osobně trvala cca 10 minut, převýšení asi 300 m na necelých 6 km a zakončená byla pěknou šlapací sekcí s vrchařskou prémií a krátkým sjezdem do cíle.

Po první RZ jsem si říkal, že jestli budou všechny další erzety tak šlapavé a dlouhé, tak se máme na co těšit. Šlapavých sekcí bylo i na dalších třech erzetách vcelku dost, proto se zde dokonale projevilo, jak má kdo najeto. Ani jsem se tedy nedivil, když hlavní závod vyhrál zkušený XCčkář.

Další RZ již tak dlouhé a z mého pohledu náročné nebyly. Měly větší „flow“ a byly hezky namotané s řádnou porcí šlapacích úseků (a to i do kopce). Tímto musím organizátorům vyšvihnout poklonu – opravdu to byla zábava. Další RZ zhruba ve zkratce (čerpáno ze Stravy):

RZ2: 3 km, 250 m
RZ3: 5 km, 350 m
RZ4: 2 km, 200 m

Przesieka Enduro MTB Series - reortaz

Měření času bylo dálkově snímané s čipem na vidlici, takže maximálně přesné a nedocházelo tedy i při hromadnějších dojezdech ke kolizím. Pro představu o celkové délce – naše výsledné časy byly kolem 32 minut, vítěz to jel za 27:39 minut.

V cíli nás čekalo „mocné“ polské pivo a výborná klobása. Trošku nás zklamalo počasí, kdy po RZ2 začalo pršet a déšť trval s přestávkami vlastně až do konce. Další smůla byla zlomená brzdová páka a stopka pro našeho favorita Ondru hned sto metrů po startu první RZ. Ale takové jsou prostě závody.

Shrnutí na závěr: skvěle postavený a fyzicky náročný závod, super atmosféra, náročný styl „na oči“ a nakonec i solidní umístění Specialized CZ jezdců – 13. a 17. místo. Shodli jsme se proto, že se na polské endurko rádi znovu podíváme. O plánovaných závodech se určitě na stránkách BikeAndRide.cz opět dočtete.

Účastníci zájezdu
Dan Klotz
Michal Barabáš
Ondřej Valchář
Specialized CZ

Více informací najdete na:
www.enduro-mtb.eu
Celá galerie fotek je pak na
www.facebook.com/EnduroMTBseries

Foto: Rowerowa Telewizja
Przesieka Enduro MTB Series - reortaz

Przesieka Enduro MTB Series - reortaz

Przesieka Enduro MTB Series - reortaz

Przesieka Enduro MTB Series - reortaz