reklama

reklama

Specialized Enduro Race Kouty – oficiální reportáž

EnduroRace-Kouty-2015-STARTLetošní Enduro Sérii odstartoval závod s názvem Specialized Enduro Race Kouty, který se uskutečnil v bikeparku Kouty v neděli 24.5. My se bohužel letos neúčastnili, ale na příští rok to prostě beru jako povinnost! Hoďte tedy oko alespoň na oficiální report.

(převzato z webu www.enduroserie.cz)
Závody v Koutech jsou hodně specifické tím, že se odehrávají v areálu bikeparku a tomu jsou přizpůsobené i tamní tratě. Letos se však podařilo do závodu zařadit alespoň krátké nevyježděné lesní pasáže, kde jezdce potrápilo jehličí, sypká hlína a schované kořeny. Zmizela i část šlapavých úseků a tratě byly více jezdivé, zároveň však stále dostatečně náročné na fyzickou a technickou vybavenost závodníka.

O závodě v Koutech se traduje, že patří k těm technicky náročnějším. Parametry celého letošního závodu to jen podtrhly a ukázaly, že rozhodně nešlo o lehkou a poklidnou projížďku lesem. Pět pestrých erzet, převýšení závodu kolem 2500 m (polovina z toho se jela nahoru lanovkou) v kombinaci s délkou bezmála 50 km určitě prověřila každého závodníka v kategorii Race po všech stránkách.

Novinkou v letošním ročníku je zavedení kategorie Hobby, která má závod částečně ulehčený a na start se tam můžou postavit nováčci, kteří si enduro disciplínu chtějí poprvé vyzkoušet a mají strach z techničtějších sjezdů. V Koutech kategorie Hobby vynechala právě tu nejprudší a nejtechničtější pátou erzetu, která kopírovala velkou část tamní sjezdové tratě.

reklama

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 4)

EnduroRace-Kouty-2015-01 (1)

Nejkratší erzeta měla pouze 3 minuty, přičemž nejdelší měla minut téměř devět. A právě nejdelší měřená jízda byla asi tou nejnáročnější, protože na závodníky čekala v tu nejméně vhodnou dobu, tedy po hodinovém výšlapu na Dlouhé stráně, kde se každý dostatečně zapotil.

K dispozici byla závodníkům i lanovka, díky které mohli alespoň částečně ušetřit tolik potřebné síly a více si užít cestu z kopce dolů. Z pěti erzet se jelo na start lanovkou hned dvakrát.

Jezdci během závodu zdolávali bikeparkové tratě, hezké singletrack úseky, místy i čerstvě vyhrabané zatáčky v jehličí, užívali si klopenky, skoky, či nejrůznější boule. Prostě si na své přišel opravdu každý!

EnduroRace-Kouty-2015-02

Nakonec v Koutech mile překvapilo i počasí. Předpověď nás nejdříve nenechávala moc v klidu, naštěstí se ale s přibližujícím víkendem pořád lehce měnila k lepšímu a v závodní den jsme skončili jen se zataženou oblohou bez srážek. Jen před sobotní nocí nám tratě celkem zmokly a díky tomu začaly v některých místech pekelně klouzat a staly se tak ještě náročnějšími. Závodníci však ukázali svou všestrannost a sílu, parádně si s touto nástrahou poradili a předvedli skvělé výkony.

Na startu prvního závodu letošního ročníku se sešla kompletní česká špička, závodníci ze Slovenska, Polska i Rakouska, přičemž celkem projelo cílem přes 160 bikerů a bikerek! Chyběl snad jen Jirka Fikejz, který dělal na motorce zaváděcího jezdce na světovém poháru MTB v Novém Městě na Moravě.

Již zahraniční endurové závody, které je jely z kraje sezóny, pasovaly do role největších favoritů Michala Prokopa a Přemka Tejchmana, což se také potvrdilo v nedělních závodech. Michal Prokop vyhrál čtyři z pěti měřených erzet, Přemek Tejchman dokázal vyhrát čtvrtou, nejnáročnější a nejdelší erzetu. Z celkového vítězství se nakonec radoval Michal Prokop, který vyhrál o více jak 20 vteřin před druhým Přemkem Tejchmanem, třetím Matějem Vitkem, čtvrtým Milanem Myšíkem a pátým Ondřejem Zeleným.

EnduroRace-Kouty-2015-03

Mile v Koutech překvapili i junioři, závodníci kategorie masters a ženy. Na tratích se pohybovali opravdu s přehledem a bylo na nich vidět, že jim techničtější i šlapavější pasáže nedělají zásadní problémy, a že si jízdu užívají.

Pódiová umístění v dalších kategoriích vypadala následovně:
Race ženy: 1. Elen Římanová, 2. Andrea Drengubáková, 3. Ivana Pechoutová
Race masters: 1. Hynek Hájek, 2. Jan Truhlář, 3. Milan Čižinský
Hobby junioři: 1. Martin Pešťák, 2. Vojtěch Bláha, 3. Maxim Adami
Hobby muži: 1. Pavel Šálek, 2. Ondřej Junek, 3. Miloš Čihák
Hobby ženy: 1. Veronika Onderková, 2. Dominika Durčáková, 3. Kristýna Havlická

Specialized Enduro Race Kouty 2015 – kompletní výsledky

EnduroRace-Kouty-2015-05

EnduroRace-Kouty-2015-06

Každý, kdo se probojoval až do cíle, podal opravu skvělý výkon a zaslouží si naše gratulace. Děkujeme za účast a už se těšíme za necelých 14 dní na Rock Machine Enduro Race Ještěd! Registrace na Ještěd je již spuštěna (on-line registrace), tak neváhejte a přijeďte vyzkoušet tratě, které si pro vás kluci kousek od Liberce připravili.

Krátký videoreport od Snow.cz

Enduro Serie 2015 – Kouty from SNOW.cz on Vimeo.

Foto: Miloš Lubas
EnduroRace-Kouty-2015-04