reklama

reklama

České a přeshraniční enduro – kalendář závodů 2015

Rychleby MTB Challenge 2014 - Falcon Ultimate EnduroFenomén současného endura je vskutku pozoruhodný. Jak by také ne, když je tato disciplína, pravda v různých formách a podobách, přístupná valné většině technicky vyzrálejší bikové obce. Pojďme se tedy podívat, kam bude letos možné vyrazit, pokud vás zláká závodní forma endura!

Češi jsou národ vskutku soutěživý, proto se u nás závodní forma toho či onoho sportu obvykle těší velké oblibě. Vezměte si jen takový MTB maraton nebo různé silničářské seriály, poháry a jednorázové závody. Pokud by člověk chtěl, tak může v sezóně takřka každý víkend sedět na kole a někde závodit. A někdy i v týdnu (mid-week race)!

Proto se vlastně není co divit, že u nás během několika málo let vyrostly hned dva nezávislé seriály enduro závodů – Enduro X Race a Enduro Série. Do toho se přidává pár jednorázových čí vícedenních podniků – na fyzičku i techniku extrémně náročné MTB Trilogy, nebo tradiční zářijový Rychleby MTB Challenge. Závod, který je ze všech jednodenních tím (skoro) nejtěžším, zároveň ale jednoznačně nejoblíbenějším, nebo přesněji nejobsazenějším. A komu by bylo i toto málo, má šanci vyrazit kousek za hranice (na hranice) do Polska a zde si střihnout jeden či více závodů EMTB.pl série!

Většinu těchto podniků se snažíme mapovat buď vlastními silami, nebo za přispění externích spolupracovníků, závodníků či nadšených čtenářů. I letos se chytáme osobně zúčastnit vícero podniků, i když máme vlastně ze všeho nejradši volné ježdění bez stopek, startovního stresu a nemožnosti přizpůsobit se počasí. Veskrze pozitivní atmosféra enduro závodů, parta kamarádů, trocha toho vzájemného hecování a snaha zprostředkovat vám naše zážitky ale obvykle zvítězí nad leností!

Pojďme si tedy projít jednotlivé závody a seriály, ať víme, co nás letos všechno čeká!

Enduro Rally Most 2014

Enduro X Race 2015

Loni jsme se bohužel nedostali ani na jeden start tohoto seriálu, letos si to ale chceme rozhodně vynahradit už jen proto, že se loňská třídílná série rozrostla na pěkných pět podniků konaných v ČR i na Slovensku. Jedna domácí lokalita sice ze seznamu zmizela, nahrazena ale byla hned dvěma neméně zajímavými místy. Je otázkou, zda bude ta správná konstelace k tomu vypravit se i na slovenské etapy, ale minimálně tři české (Sušice, Špindlerův mlýn a Dolní Moravu) bychom si střihnout chtěli!)

Enduro X Race 2015 – kalendář
10.5. Sušice (CZ)
28.6. Bachledová (SK) NOVÝ
19.7. Špindlerův Mlýn (CZ) NOVÝ
23.8. Granč-Petrovce (SK)
6.9. Dolní Morava (CZ) NOVÝ
WEB: Enduro X Race
Facebook: Enduro X Race

Enduro Série 2015

Ani Enduro Série se svým letošním třetím ročníkem, tedy u nás nejstarší, rozhodně nespí. Loni přibyl k původním čtyřem závodům (Kouty, Zadov, Špičák, Most) liberecký Ještěd. Letos se opět posiluje jedním závodem a to pro změnu v Jeseníkách, v lokalitě Malá Morávka / Kopřivná, kdy je patronem a garantem známý závodník (4X, DH) Kamil Tatarkovič.

Rovněž došlo k prohození termínů dvou podniků, kdy je Most nově předposledním závodem série konaným na konci srpna, aby nebyla v létě tak dlouhá pauza. Závěr Enduro Série 2015 tedy připadne na šumavský Špičák – Enduro Race Špičák.

Novinek by ale mělo být víc, i když zatím nic oficiálního. Spekuluje se o rozdělení do kategorií pro hobíky či „příchozí“ a profi letce, kteří dostanou pořádně za uši! Aby se nám, kluci a holky, po kopcích někde neflákali. Na upřesnění pravidel si ještě chvilku počkejme, ostatně do startu prvního závodu zbývají ještě dobře dva měsíce – Kouty 24.5.

Enduro série 2015 – kalendář
24.5. Enduro Race Kouty
7.6. Enduro Race Ještěd
28.6. Enduro Race Zadov
16.8. Enduro Race Morávka NOVÝ
30.8. Enduro Race Most
13.9. Enduro Race Špičák
WEB: Enduro Serie
FACEBOOK: Enduro Serie

EMTB.pl – série 2015

O polských enduro závodech vás pravidelně informujeme prostřednictvím „externího dopisovatele“ Jakuba Šourka, který nás nedávno zval na první podnik nového ročníku, jenž startuje již tento víkend 28. – 29.3. závodem na masivu hory Ślęża. Kubu jsem shodou okolností minulý týden potkal v lese na kole, když jsem byl testovat a fotit a on trénovat! Na první závod se chystá, pokud se k němu někdo přidá, takže se brzy můžeme těšit na autentickou reportáž!

EMTB.pl 2015 – kalendář
28. – 29.3. Ślęża
6.6. Mieroszów
12.7. Szklarska
WEB: EMTB.pl
FACEBOOK: EMTB.pl

Rowerowe otwarcie sezonu w Masywie Ślęży / EMTB Enduro 2014 from EMTB.pl on Vimeo.

MTB Trilogy – 2. – 5.7.2015

Tento třídenní závod snad netřeba představovat. Kdo jej jednou zkusil, ví moc dobře o co jde, všichni ostatní, ať se zeptají nebo si o Trilogy něco dohledají. Extrém nahoru, extrém dolu a to jsem to ani sám nejel! Letos, stejně jako loni se pojede jak klasická maratonská část, tak i enduro varianta, která je takový maraton s měřenými úseky pouze z kopce dolů! Každopádně pokud nejste vyložení zabijáci, mohla by vás potěšit zkrácená verze.

DEMO ENDURO
Možnost vyzkoušet si enduro verzi závodu na zkrácené trati Demo, kde vás bude čekat i tak dostatečná dávka vypečených rychlostních zkoušek.

WEB: MTB Trilogy
FACEBOOK: MTB Trilogy

Rychleby MTB Challenge – 26.9.2015

Z Rychlebského endura jsme loni přinesli hned dvě reportáže, o podobě toho letošního zatím nemáme mnoho informací, krom termínu 26.9.2015. Něco jsme sice zaslechli, ale je asi příliš brzo na to předjímat věci budoucí. Do září je spousta času, tak hezky trénujte, ať vás ty rychlebské kopce úplně nezničí. I já se zkusím hecnout a letos to osobně vyzkoušet!

Falcon Ultimate Enduro 2013 from Endruuu Production on Vimeo.

*Co dál? Z výše uvedeného seznamu je jasné, že o enduro závody letos nebude nouze. Pokud byste ale měli další tipy na nezahrnuté podniky, zahraniční závody v Německu či Rakousku, neváhejte a napište nám do komentářů pod článek a my původní článek rádi rozšíříme.