reklama

reklama

CamelBak KUDU 18 – praktické představení

CamelBak Kudu 18 - testJak by měl vypadat ideální all-mountain či enduro batoh? Měl by být dostatečně velký, aby pojal veškerou vaši výbavu, uzpůsobený pro upevnění chráničů a integrální helmy, přiměřeně lehký, ergonomicky střižený a ideálně také bezpečný! To vše, zdá se, splňuje novinka CamelBak Kudu.

Tento batoh jsme před pár dny obdrželi k testu a vzhledem k tomu, že kol a dalších produktů na testování máme nyní v redakčním skládku víc než dost, již se stačil párkrát ohřát na našich zádech. Řada výprav do známa i neznáma jej ale ještě čeká, ať se ukáže, co vše dokáže!

Značku CamelBak netřeba představovat, o novince roku 2015 se jménem Kudu jste již nejspíš také slyšeli. Každopádně pro připomenutí: CamelBak Kudu je batoh určený zejména pro all-mountain a enduro jezdce. Nabízen je ve dvou velikostech – Kudu 18 (3 999 Kč) a Kudu 12 (3 499 Kč). Číslo v názvu zde přitom, celkem logicky, označuje objem přepravního prostoru v litrech. K našemu testu jsme si jako neskromní cestovatelé vybrali větší Kudu 18 s udávanou hmotností 1,27 kg (ještě jsem ho vlastně nezvážil). Pro porovnání Kudu 12 je o pár deka lehčí – 1,21 kg.

Impact Protector

Kudu 18 je plný drobných příjemných vychytávek, jak jsme ostatně u značky CamelBak zvyklí. Co ale tento model odlišuje od zbylé produkce, je použití ochrany zad skrývající se pod označením Impact Protector. Konkrétně se jedná o „kus karimatky“ vložené do zádového dílu, která je vyrobena z tvaropaměťové „inteligentní pěny“. Tento materiál si přitom CamelBak vypůjčil od jedničky v daném oboru, od společnosti Komperdell.

CamelBak Kudu 18 - test
CamelBak Kudu 18 a BELL Super 2R Mips

reklama

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 4)

V principu se jedná o stejný či podobný materiál, který se nachází v řadě moderních chráničů. Vzhledově je dokonce dosti podobný ochranným pěnovým plátům použitým ve vestě Leatt 3DF Air Fit Body. Impact Protector přitom dokáže, díky reakci na náraz a okamžitému pospojování molekul v pevný celek, pohltit až 95% energie, zbytek pak rozloží do největší možné plochy.

Složen je ze třech faktických vrstev chytré pěny s rozdílnou hustotou, které jsou slepeny k sobě a navíc na několika místech „nastřižené“. To proto, aby se dosáhlo potřebné poddajnosti a snadného přizpůsobení konturám vašich zad. A rovněž, aby vám batoh nikterak nebránil ve volném pohybu.

Výbavička, výbava

Kromě vodního vaku, který není součástí základního balení, dostanete velký batoh s chráničem páteře, který je jednoduše vložen a suchým zipem zajištěn v zádové části. Dále řadu kapes, výrazný bederní pás, dva hrudní popruhy, do dna integrovanou pláštěnku, a tak dále.

CamelBak Kudu 18 - test
Boční kapsa na zip (na bederním popruhu)

Kapes je z vnější části poměrně dost. Mně osobně přišly vhod dvě na bederním pásu, kdy je jedna z nich na zip, tam si dávám kapesníky a malý multiklíč, druhá pak s pružným lemem. Tu používám k uložení telefonu, který nevypadne, přitom je snadno dostupný. Z boku batohu jsou dvě vcelku nenápadné, přitom ale docela velké kapsy, ideální pro odložení kamery, klíčů, šátku pod helmu apod. Jištěny jsou nepřímo spodními kompresními popruhy.

Nakoukni, nebo otevři vrata

Na vrchu je jedna vystlaná kapsa na zip primárně určená pro jemnou techniku (telefon, mp3 přehrávač apod.), vše ostatní se pak skládá do velké hlavní komory. Opět s jednou kapičkou na zip a dvěma menšími přihrádkami. Do objemné hlavní komory můžete vstupovat buď drobným otvorem z vrchu (když necháte zapnuté přezky držící horní kompresní popruhy), nebo sundáte-li batoh ze zad, položíte jej na zem a povolíte přezky, můžete rozepnout celý zip a pak máte najednou neomezený přístup k takřka celému obsahu.

Na dně batohu se skrývá ještě jedno malé překvapení v podobě malého organizéru na nářadí. To je šikovná věcička, jelikož elegantně nahradí hadr, igelitku či jiný kutilský způsob jak na jednom místě skladovat nářadí, lepení, montpáky, pohotovostní mazání atd. Tuto kapsičku je ale třeba někam šikovně umístit, abyste nemuseli, v případě opravy, vyndávat celý batoh. Na druhou stranu lze ale zip hezky ze široka otevřít a snadno sáhnout i na samotné dno.

CamelBak Kudu 18 - test
Velkolepý vstup do hlavní komory

Bezproblémová hydratace

Samostatná je samozřejmě i kapsa na vodní vak, která má vlastní zip, jenž otevírá horní a boční stranu, proto je k vaku luxusní přístup. Hadice se protahuje klasicky překrytým otvorem v horní části a pak dvěma očky na ramenním popruhu. Žádný další úchyt jsem zde nenašel. CamelBak má ale v nabídce samostatný klip, kterým se dá hadice snadno zajistit třeba na hrudním popruhu. Ty jsou zde ostatně hned dva, aby batoh dokonale seděl za všech okolností a Impact Protector měl maximální šanci ochránit vaše záda, budete-li se kutálet ze svahu a kolo za vámi.

První dojmy z praxe

Na první pohled mě mile překvapilo, jak velký je vnitřní prostor hlavní komory. Při prvotním focení jsem ji chtěl naplnit, aby batoh držel tvar a postupně jsem do ní nasázel asi tři ručníky a ještě jednu mikinu, aby to trochu vypadalo. Na druhou stranu při několika krátkých vyjížďkách tento týden jsem do batohu vložil jen vak, nářadí, jeden náhradní kus oblečení a kapsu s akční kamerou, pak jsem použil kompresní popruhy a bylo hotovo. Batoh se hezky smrsknul, obsah nikde nelétal, všechno bylo parádní, stabilní a vyvoněné 😀

Na jednu stranu chápu, že dva hrudní popruhy pomáhají jistotě usazení, zároveň ale přiznávám, že jsem líný je pokaždé oba zapínat. Zejména, když vím, že budu každou chvíli zastavovat kvůli focení. Pro běžné trailování jeden určitě stačí, na enduro eRZetu bych si ale jistě zapnul oba.

CamelBak Kudu 18 - test
CamelBak Kudu 18 - test
Impact Protector

O rozložení kapes jsem již psal výše, k tomu snad netřeba nic moc dodávat. Možná bych využil ještě jednu dvě kapsičky na zip v hlavní komoře, záleží ale na tom, jak si své věci rozložíte. Možností je zde víc než dost. Jako příjemné musím označit i usazení na zádech, zatím jen s lehčím nákladem, i když je znát, že zde nenajdete žádné superergonomické a superventilující řešení.

Záda vyztužená pružným protektorem jsou doplněna pouze o dvě řady spíše nižších pěnových výstelek, mezi nimiž vzniká jemný ventilační kanál. Oproti poměrně specifickému Ergonu, který jsem poslední dobou nejvíce vozil, sedí CamelBak na zádech více na plocho a pokud si vyloženě pevně nestáhnete bederní pás, pak se jeho hmotnost spočívá primárně na vašich ramenou.

Jen co dopíšu a na web nasadím tento článek, jdu CamelBak Kudu 18 nacpat foto technikou a vyrážím na menší foto session, pak se tedy teprve uvidí, jak se tento solidní batoh popere s „plnou polní“!

CamelBak Kudu 18 - test
Kapsička na nářadí

Abych nezapomněl!

CamelBak Kudu, jako správné all-mountain a enduro zavazadlo samozřejmě pamatuje na možnost upevnění chráničů (dva popruhy ve spodní části), alternativně třeba spacáku, ale také menší či větší, klasické či integrální helmy. K tomu slouží chlopeň z přední strany, která je v případech bez využití šikovně jištěna překryvem se suchým zipem, což se mi zdá vysoce praktické.

Tolik k dnešnímu poměrně obsáhlému představení nového batohu, příště se budeme soustředit primárně na zkušenosti z reálného nasazení. Jen doufám, že nedojde na praktický test zádového chrániče!

Více o tomto batohu, stejně jako aktuální ceny na webu
eshop.progresscycle.cz
Progresscycle.cz

CamelBak Kudu 18 - test

GIANT Anthem SX 27,5
V sedle Giantu Anthem SX 27,5

Jedno kraťoučké video s batohem CamelBak Kudu 18 na zádech

GIANT Anthem SX 27,5 – Yesterday sunny ride from BikeAndRide.cz on Vimeo.

Foto: Štěpán Hájíček