reklama

reklama

Santa Cruz V10 – představení šesté generace!

Santa Cruz V10 (6th gemeration) - Tech NewsV neděli nad ránem mi cinknul mail se vzkazem, že Santa Cruz právě odhalil světu produkční verzi jejich nejnovější týmové DH mašiny – model V10 šesté generace. Jak jinak něž na kolech průměru 27,5“! Nečekejte kosmetické úpravy, lidé ze Santa Cruz totiž tvrdí, že za tímto kolem stojí celé „moře změn“.

(tisková zpráva)
V rámci vývoje nové „vé desítky“, který započal v roce 2013, jsme se společně s týmem Santa Cruz Syndicate snažili vyždímat maximum z potenciálu nového průměru kol dříve, než tuto platformu nasadíme na ostrou závodní scénu, neřku-li do prodeje. Jistá zdrženlivost se zjevně vyplatila, jelikož nová V10 katapultovala výsledky našich jezdců v průběhu Světového poháru 2014 až na samotný vrchol, čehož výsledkem je zisk mistrovské medaile a titul celkového vítěze SP DH 2014.

Díky těsné spolupráci s jezdci jako je Peat, Minnaar nebo Bryceland a jejich zpětné vazbě jsme nový DH stroj doplnili o možnost úpravy geometrie tak, aby toto kolo vyhovovalo stylu každého z nich. Základem je zdvih zadní stavby 216 mm (8,5“) a dvě pozice:

HIGH: 64° úhel hlavy / výška středu 360 mm
LOW: 63,5°úhel hlavy / výška středu 353 mm

Santa Cruz V10 (6th gemeration) - Tech News
Santa Cruz V10 Carbon CC – White & Red

Nastavení zadní stavby bylo upraveno – v porovnání s předchozím modelem – ve smyslu méně progresivního chodu proto, aby byla zajištěna maximální akce a tedy i přilnavost v průběhu celého zdvihu.

Podrobná analýza vrstvení kompozitního materiálu a tvarování trubek nám umožnila využít daný materiál opět o něco efektivněji než dříve, přičemž jednotlivé lokální úspory byly zpětně investovány do míst potřebných pro to, aby rám ustál i tvrdé dopady naplocho, jak je známe v podání Ratboye. Přední trojúhelník a kyvná vidlice nově obsahují sekce se zvětšeným průměrem, přičemž nehodláme toto zlepšení vychvalovat do nebes ve smyslu tradičního „zvýšení tuhosti a odolnosti“. Šlo o spíše pragmatické důvody.

Nový rám rovněž těží z o něco delšího dosahu (reach – delší horní trubka), který odpovídá aktuálnímu vývoji požadavků našich jezdců. Každopádně naši závodníci i běžní hobby jezdci vždy kvitovali dobrý poměr délky rámu a délky zadní stavby. Proto jsme se právě rozměr kyvné vidlice snažili v maximální možné míře zachovat i přesto, že jsme do nového rámu potřebovali „nacpat“ větší kola.

Santa Cruz V10 (6th gemeration) - Tech News
Santa Cruz V10 Carbon C – Black

A pokud by takovýto komplexní redesign nebyl pro vás dostatečný, pak vězte, že jsme zároveň představili i zbrusu novou verzi rámu Santa Cruz V10 Carbon C nabízející stavební kit na základech sady Shimano Zee. Tento krok, jak plánujeme, zpřístupní kvality modelu V10 mnohem širšímu spektru jezdců, než jak tomu bylo doposud. Jednoduše díky tomu, že si mnohem více nadšených riderů bude moci dopřát techniku hodně blízkou nejlepšímu vybavení používanému v rámci Světového poháru DH.

Santa Cruz V10 (6th gemeration) - Tech News
Santa Cruz V10 Carbon C – White/em>

Základní rysy nového Santa Cruz V10 (6th generation)
– celokarbonový rám a zadní stavba
– varianty Carbon C a Carbon CC
– 216 mm (8,5“) zdvihu systému VPP
– kola průměru 27,5“
– nastavitelná geometrie HIGH / LOW
– dvojitě utěsněná ložiska pro jejich delší životnost
– zdvojené maznice na spodním rameni pro snazší údržbu
– integrované nárazníky vidlice sloužící jako vedení bovdenů
– lisované clip-on řetězové vzpěry vybavené chráničem
– plně karbonové patky a montážní body zadní brzdy
– kosoúhlá třecí ložiska pro maximální tuhost zadní stavby
– kleštinové úchyty os jednotlivých čepů
– lisovaná pryžová ochrana zadní vidlice a spodní trubky
– prostor pro zadní náboj šíře až 157 mm
– závitový střed pro provoz bez vrzání
– montážní body ISCG-05
– velikosti S, M, L, XL

Ceny:
Carbon CC Frame & Fox DHX RC4: 3 299 GBP
Carbon CC Frame & Rockshox Vivid R2C: 3 299 GBP

Více o nových kolech na domovském webu
www.santacruzbicycles.com

Santa Cruz V10 (6th gemeration) - Tech News

Santa Cruz V10 (6th gemeration) - Tech News
Santa Cruz V10 Carbon CC – Black & White

Santa Cruz V10 (6th gemeration) - Tech News
Santa Cruz V10 Carbon CC – White & Red