reklama

reklama

LED svítilna Fenix BC30 – test

Fenix BC30 - test svetlaCyklistika ve všech možných podobách je u nás čím dál populárnější a tak není divu, že se současně rozrůstá také nabídka všemožného cyklistického vybavení. V této recenzi se budu věnovat předním cyklo-svítilnám, respektive žhavé novince od značky Fenix, lampě Fenix BC30.

Text a foto: Robert Chlapek

Robert je aktivní čtenář, který měl možnost otestovat tuto svítilnu a o své poznatky se s námi podělil. Díky! Pokud máte i vy chuť a možnost otestovat určitý produkt a o své postřehy se podělit, neváhejte a napište nám, rádi je pustíme dál do světa.

Mail: stepan(taková-ta-zatočená-věc)bikeandride.cz“

Cyklosvítilny se dají obecně rozdělit na dvě základní skupiny dle svého účelu určení. Jednoduše řečeno na skupiny „vidět“ a „být viděn“. Fenix BC30 patří do skupiny první, kde se řadí k těm nejvýkonnějším a technicky nejvyspělejším světlům, jaká můžete dnes pořídit.

Úvod

Svítilny Fenix dosahují díky použití kvalitních LED diod od americké firmy Cree, Inc. vynikajícího světelného výkonu a dlouhé životnosti (udáno až 50 000 hodin). Regulátor konstantního proudu řízený mikroprocesorem zaručuje, že výstupní světelný výkon zůstává stabilní (s vybíjením baterií se výkon svítilny nemění) a navíc umožňuje uživateli volit mezi pěti režimy (pěti stupni výkonu) včetně varovného blikání. Po stránce světelného toku lze Fénixe jen těžko srovnávat s konkurencí v podobě běžných lampiček na kolo vybavených obyčejnou halogenovou žárovkou nebo malou LEDkou. Fenix BC30 totiž dosahuje světelného toku až 1800 lumenů, což je pro představu hodnota odpovídající dálkovým světlometům osobního automobilu.

Světelný tok – vyjadřuje celkové množství světelné energie, které zdroj světla vyzáří (všemi směry) za jednotku času. Jednotkou světelného toku je 1 lm (lumen).
Svítivost – vyjadřuje prostorovou hustotu světla (světelného toku) v jednom konkrétním měřeném směru svícení. Jednotkou svítivosti je 1 cd (kandela).

Fenix BC30 - test svetla

V kategorii výkonných cyklosvítilen, které jezdci zajistí dobrou viditelnost před sebe i ve složitějším terénu nebo vyšších rychlostech, nacházíme dva základní typy:

A) Světla s lehkým a rozměrově malým reflektorem, která mají bateriový zdroj oddělený, připojený rozpojitelným kabelem.
B) Světla, kde je bateriový zdroj i reflektor spojený do jednoho kompaktního celku.

Výhody i nevýhody obou řešení jsou jasné na první pohled. Světla oddělená („A“) lze umístit nejen na řídítka, ale díky malým rozměrům a nízké hmotnosti reflektoru i na helmu nebo hlavový popruh jako čelovku. Takto umístěný reflektor poté svítí vždy tím směrem, kterým se jezdec podívá a dokáže díky tomu jezdci osvětlit vždy přesně to, co v danou chvíli chce – bez ohledu na směr jízdy. Manipulace s takovým světlem je ale náročnější, jezdec musí řešit dvě různá uchycení – reflektor a bateriový zdroj. Oba komponenty pak jsou spojené kabelem, který bude vždy trochu překážet a vadit.

Světla kompaktní („B“) lze umístit pouze na řídítka, ale zato je manipulace s nimi podstatně jednodušší, vše je nadosah, snadno se ovládá a nikde nepřekáží žádný kabel. Světlo tohoto typu si také snadno a rychle vezmete s sebou do ruky, takže poslouží i jako výkonný ruční zdroj světla v případě potřeby.

Fenix BC30 - test svetla

Firma Fenix již delší čas nabízí bikerům tři modely svítilen typu „A“, tedy svítilen s odděleným reflektorem. Jedná se o jedno-diodové modely Fenix BT10, BT20 a nejvýkonnější BTR20. Nejslabší BT10 je napájena tužkovými AA bateriemi, takže její výkon dosahuje max. světelného toku 350 lm. Podstatně silnější BT20 již používá výkonné Li-ion akumulátory typu 18650, které sice nejsou zdaleka tak běžné jako AA „tužkovky“, ale zato umožní svítilně dosažení světelného toku až 750 lm!

Inovovaný model BTR20 pak přichází s vylepšeným výkonem až na hranici 800 lm a navíc disponuje kabelovým dálkovým spínačem. V roce 2014 se k výše jmenovaným svítilnám v nabídce Fenixe připojila i jedna kompaktní svítilna typu „B“ – a to právě testovaná novinka BC30, která díky použití dvou LED diod dosahuje světelného toku až 1800 lm. Všechny čtyři zmíněné cyklosvítilny od Fenixe navíc disponují dvěma unikátními vlastnostmi – diodami s teplejším odstínem světla pro přirozenější a kontrastnější podání barev v terénu a také technologií dvojího směrování světla s názvem „Dual distance beam system“.

Funkce „Dual distance beam“ DDB

Při jízdě v terénu i po silnici není velký světelný tok zdaleka tak důležitý, jako jeho směrování. Levné cyklosvítilny mohou být klidně vybaveny i vysoce svítivými LED diodami o výkonu kolem 800 lm na jednu diodu, jejich výkon ale zůstává nevyužitý díky tomu, že je reflektorem svítilny veškerý směrován úzkým světelným kuželem do velké dálky. Taková svítilna sice může disponovat dlouhým dosvitem a díky úzkému kuželu i vysokou svítivostí – veškerý její výkon se ale v terénu projeví jen totálně přepáleným středem kužele a samozřejmě tmou okolo.

Fenix BC30 - test svetla

Svítilny Fenix proto disponují speciálně tvarovaným reflektorem, který světlo směruje přiměřeně širokým kuželem do takové dálky, která je při cyklistice využitelná (dosvit až 170 m) a navíc je v horní části reflektor vybroušen tak, aby nevyužívané světlo směřující nahoru zlomil naopak dolů a do šířky, přímo před kolo, kde je potřeba mnohem více. Díky takto dvojitě směrovanému světelnému kuželu má cyklista dokonale a rovnoměrně osvícen nejen prostor před předním kolem a do šířky, ale i dostatečně dlouhý kus cesty do dálky.

V praxi je díky tomu možné umístit kteroukoli svítilnu s technologií „Dual distance beam“ na řídítka a vyrazit i do těžšího a méně přehledného terénu, protože díky chytrému směřování světla máte vždy dobře osvícený nejen prostor před sebou, ale i po stranách, což jezdci poskytuje dokonalý přehled o situaci kolem sebe, přičemž překvapivě dobře vidí i do zatáčky, do které se právě pouští. U světel s klasickým směřováním světla jen dopředu by toto nebylo možné a jezdec by se nemohl vyhnout montáži světla na přilbu, nebo použití více světel najednou.

Technické parametry testované svítilny Fenix BC30
– dvě výkonné LED Cree XM-L2 T6 s neutrálním odstínem světla a životností 50 000 hodin
– výkon (výdrž): 1800 lumenů (po dobu zmáčknutí kabelového spínače), 1200 lumenů (1,8 hod), 500 lumenů (5 hod), 200 lumenů (11 hod), 100 lumenů (20 hod)
* časy výdrže jsou měřeny s nabíjecím Li-ion akumulátorem typu 18650 s kapacitou 2600 mAh

– digitální regulace konstantního výkonu s automatickým režimem pro vybité baterie
– napájení: 2 ks nabíjecí vysokokapacitní Li-ion akumulátory typu 18650, nebo 4 ks lithiové 3V baterie typu CR123A
– čočka z tvrzeného optického skla s antireflexním povrchem
– speciální reflektor pro dvojitý světelný kužel, kombinující široké periferní osvětlení s dlouhým dosvitem až 170 m (7225 cd)
– rychloupínací držák na řídítka o průměru od 22 až do 35 milimetrů
– rozměry – délka 12,7 cm, šířka 5 cm, výška 3,2 cm
– hmotnost bez baterií a držáku – 161 g
– tělo svítilny je vyrobeno z leteckého tvrzeného hliníku
– voděodolná dle standardu IPX-6 (ostřikování proudem vody ze všech směrů)
– paměť posledního nastaveného režimu výkonu, ochrana proti přehřátí a vybití baterií
– dálkový kabelový spínač pro spouštění TURBO režimu

Fenix BC30 - test svetla

Funkce svítilny BC30

Již na první pohled působí Fenix BC30 jako technicky dokonale zpracovaný výrobek. Světlo dostanete v tuhé, molitanem vyložené krabičce včetně všeho příslušenství, které může cyklista potřebovat. V balení najdete vedle samotného světla také rychloupínací držák na řídítka, sadu vložek do objímky držáku pro jeho přizpůsobení šířce řídítek, sadu těsnění bateriového pouzdra a dálkový kabelový TURBO spínač včetně náhradního těsnění pro jeho konektor. Baterie však součástí balení nejsou a tak je potřeba ještě počítat s jejich nákupem.

Zde doporučuji připlatit za kvalitní články typu 18650 a k nim samozřejmě adekvátní nabíječku! Tělo svítilny je vyrobeno z tvrzeného hliníku, po stranách a shora je opatřeno vroubkováním pro urychlení chlazení a zespodu je namontována lyžina pro snadné a rychlé uchycení do držáku. Před lyžinou směrem k reflektoru se nachází konektor pro dálkový kabelový spínač, utěsněný gumovou krytkou (špuntíkem), chytře uchycenou k tělu svítilny, aby nedošlo k její ztrátě.

Černé tělo svítilny plynule přechází ve stříbrný dvoj-reflektor, tvarovaný nad samotnou skleněnou čočkou do tvaru malého kšiltíku, který účinně zabrání oslnění jezdce za jízdy. Na horní straně svítilny je velké čtvercové podsvícené tlačítko, které slouží ke snadnému ovládání světla i v silnějších rukavicích.

Fenix BC30 - test svetla

Ovládání

Podržením hlavního spínače po dobu 2 sekund se svítilna aktivuje a zároveň se nastartuje také podsvícení samotného spínače – svítí zeleně v případě, když jsou baterie dostatečně nabité. Jakmile však elektronika svítilny zjistí, že kapacita baterií klesla pod použitelnou úroveň, barva podsvícení se změní na červenou a svítilna začne automaticky snižovat úroveň výkonu tak, aby zajistila co nejdelší funkci svícení před úplným vybitím baterií.

Režimy výkonu

Režimů výkonu má uživatel na výběr celkem šest, včetně varovného blikání a režimu TURBO. Běžné čtyři módy (1200 lm, 500 lm, 200 lm a 100 lm) se cyklicky přepínají krátkým stisknutím hlavního spínače, přičemž světlo si pamatuje poslední zvolený režim a po vypnutí (podržením spínače na 2s) a opětovném zapnutí se vždy vrátí do posledního zvoleného režimu. Pátý režim, kterým je varovné blikání ve výkonu 200 lm, se spouští i vypíná rychlým dvojitým stisknutím hlavního spínače.

Fenix BC30 - test svetla

TURBO

K dispozici máte ještě dálkový TURBO spínač, tvořený tenkým kabelem s konektorem na jedné straně a tlačítkem na straně druhé. Konektor je potřeba připojit do zdířky zespodu těla svítilny a samotné TURBO tlačítko si pak můžete díky objímce ze suchého zipu pevně připnout na jakékoli zvolené místo na řídítkách. Mně se na horském kole osvědčilo uchycení TURBO tlačítka na vnitřní konec levého gripu, těsně nad páčku řazení pro ovládání přesmykače.

TURBO tlačítko má jedinou a jednoduchou funkci – po zmáčknutí okamžitě spouští TURBO režim svícení se světelným tokem 1800 lumenů! Po uvolnění tlačítka se svítilna vrátí zpět do předchozího nastaveného režimu. TURBO režim nelze bez tohoto tlačítka žádným jiným způsobem na svítilně spustit – je určený pouze pro okamžité přisvícení v nějaké nepřehledné situaci, ale dá se dobře použít například i pro varovné bliknutí na protijedoucího účastníka provozu. TURBO spínač je navíc vybaven fosforeskujícím materiálem, díky němuž jej snadno najdete i v úplné tmě (hlavní spínač svítilny má aktivované podsvícení jen tehdy, když je svítilna aktivována).

Fenix BC30 - test svetla

Napájení

K napájení svítilny BC30 můžete použít buďto dvě doporučované Li-ion baterie typu 18650, nebo čtyři lithiové jednorázové články CR123/CR123A. Baterie se vkládají do plastového pouzdra, které je zasunuto zadní stranou do těla svítilny a uzamčeno kovovým mechanismem. Výměna baterií je celkem jednoduchá – stačí vyklopit poutko aretace, otočit jím o 45° proti směru hodinových ručiček a vytáhnout za něj celé bateriové pouzdro (šuplík) ven.

Po obvodu zadní strany je pouzdro opatřeno gumovým těsněním, které sice zajistí voděodolnost celého řešení, ale trochu komplikuje vytažení pouzdra ven, protože velmi dobře těsní, a tak je potřeba použít trochu síly. Z tohoto důvodu dodává Fenix ke svítilně nejen jedno náhradní těsnění (barvy černé), ale i jedno speciální těsnění barvy červené, které má nepatrně menší průměr, a tak usnadňuje vyjmutí bateriového pouzdra. Výrobce ale varuje, že s tímto červeným těsněním může dojít k částečnému snížení voděodolnosti, takže nechává jeho použití plně na uvážení majitele. Osobně jsem odzkoušel obě možnosti a mohu říci, že rozdíl v jejich odporu při vyjímání bateriového pouzdra není nikterak dramatický, přičemž ani s původním těsněním jsem neměl sebemenší problém baterie vyjmout.

Pokud by ale někomu příliš vadilo použití baterií, tak jistě ocení, že Fenix již pracuje na druhé variantě světla BC30 – označené jako BC30R. Mělo by se jednat o totožné světlo, avšak přímo osazené nabíjecím vysokokapacitním akumulátorem, takže nebude potřeba vyndávat a nabíjet baterie samostatně. Aby však jezdec vybavený touto variantou nezůstal uprostřed lesa potmě (u BC30 můžete v lese vyměnit jednu sadu baterií za jinou), bude BC30R vybavena mimo upravených ovládacích prvků také stavovým LED displejem, který bude informovat uživatele o čase zbývajícím do vybití akumulátoru v závislosti na zvoleném režimu.

Fenix BC30 - test svetla

Uchycení

Upevnění na řídítka je realizováno pomocí rychloupínacího držáku, který je vybaven dvěma vyměnitelnými gumovými vložkami s rozdílnou sílou. Jejich kombinacemi přizpůsobíte objímku všem myslitelným průměrům řidítek (od 22 až 35 mm). Držák se dotáhne na řídítka pomocí šroubu s tvarovanou hlavou pro ruční utažení bez nářadí a díky gumovým vložkám drží za jízdy perfektně bez sebemenšího protáčení.

Světlo BC30 na držák uchytíte jednoduchým zasunutím do lyžiny s pojistkou na konci. Držák umožňuje, mimo přirozeného naklápění světla výškově, také mírné otáčení světla stranově – což se může hodit u řídítek, která jsou ohnutá směrem k jezdci. Možnost otočení světla není bohužel plynulá, ale skoková, přičemž skoky jsou na každou stranu pouze dva. Otočení světla je tedy možné jen o krok cca 15°, resp. 30°. Vzhledem k širokému a rovnoměrně osvětlenému kuželu světla ale skokové otočení v praxi ničemu nevadí.

Fenix BC30 - test svetla

Praktický test

Svítilnu BC30 jsem testoval na horském kole nejen ve městě, ale hlavně při jízdě v terénu a mimo silnice, kde je pořádné osvětlení trasy mnohem důležitější. Čtyři výkonové režimy svícení považuji za naprosto dostačující.

Nejnižší výkon 100 lm je ideální pro zviditelnění sebe sama v provozu, nebo pro použití jako ruční světlo při řešení všemožných úkolů – například pro svícení při čtení z mapy, nebo pro řešení závady na technice. V tomto režimu má světlo téměř nekonečnou výdrž, takže není třeba jej vůbec vypínat.

Výkon 200 lm již dokáže částečně osvětlit trasu před kolem a dá se tedy použít při jízdě po silnici. Cyklista je těžko přehlédnutelný, sám vidí dostatečně a přitom je spotřeba energie tak malá, že světlo vydrží v tomto režimu svítit celou noc.

Fenix BC30 - test svetla

Pro použití ve městě, kde k bezpečné jízdě pomáhá pouliční osvětlení, je ale mnohem vhodnější režim varovného blikání o výkonu 200 lm. Ten sice neosvětluje souvisle trasu, ale činí cyklistu nepřehlédnutelným pro ostatní i přes bohatou změť různých světel ze všech možných stran, které se v nočních ulicích měst často vyskytují a mohly by jedoucí kolo ve výhledu ospalého řidiče automobilu zamaskovat.

Střední výkon 500 lm je již dobře použitelný i v terénu. Souvisle osvítí prostor před kolem s dosvitem až do vzdálenosti (odhadem) 50 m a zároveň díky DDB technologii osvítí také široké okolí, takže jezdec dobře vidí i při vyšších rychlostech a do mírnějších zatáček. Výdrž svítilny je v tomto režimu cca 5 hodin, což bývá dostatečné i na dlouhou noční vyjížďku. 500lm režim je ideální kombinovat s TURBO režimem (1800 lm) v kritických místech, kde je potřeba vidět opravdu dokonale. Stačí mít tlačítko dálkového spínače umístěno ve vhodné pozici pro okamžitou aktivaci i bez změny úchopu řídítek.

Fenix BC30 - test svetla

Vysoký výkon 1200 lm je třešničkou na dortu. Světelný tok je ohromující a díky směřování světla DDB technologií jezdec vidí opravdu dobře i v těžším a členitém terénu. Se světlem nastaveným na tento režim není problém se pustit i do sjezdu terénem a není ani potřeba používat režim TURBO, který se v praxi jeví jen o málo světelnější. V potaz je ale nutné brát větší energetickou náročnost tohoto režimu, což v praxi znamená výdrž méně než 2 hodiny (vždy záleží na stavu daných akumulátorů). Navíc je světlo v tomto výkonnostním režimu velmi nepříjemné pro všechny kolemjdoucí či kolemjedoucí, takže v obydlených oblastech a na silnicích je dobré používat výkon 1200 lm s rozmyslem.

Jako úplně dokonalá kombinace do terénu se mi osvědčil Fenix BC30 na řídítkách v režimu 500 lm kombinovaný spolu s druhou svítilnou na přilbě, svítící klidně jen úzkým kuželem dopředu. V této kombinaci máte světlem BC30 pokrytý téměř celý běžný zorný úhel ve směru jízdy a k tomu si otočením hlavy snadno posvítíte i mimo něj – třeba do prudší zatáčky, do odbočky, nebo do prostoru stranou vedle cesty, například kvůli lesní zvěři.

Fenix BC30 - test svetla

LED diody Cree XM-L2 T6 mne mile překvapily v praxi nejen svým výkonem. Také jejich neutrální (teplejší) odstín světla jsem kvitoval s povděkem. Při přímém porovnání s jiným světlem, vybaveným XM-L2 diodami se studeným bílým odstínem, je rozdíl na první pohled patrný. Studené bílé světlo je pro oči trochu ostřejší, výraznější, ale barvy přírody jím osvícené mají všechny odstíny posunuty tak trochu do šediva. Proti tomu pod osvětlením Fenixe BC30 je zelená tráva opravdu zelená, suchá tráva žlutá, dřevo hnědé a vůbec je podání barev mnohem věrnější a kontrastnější. Člověk tak snadněji odhalí volný klacek nebo kámen na lesní pěšině a stihne se mu vyhnout.

Důležitou kapitolou u takto výkonných LED světel je chlazení diod, které se v maximálních režimech výkonu rády přehřívají. Fenix u svých svítilen neždímá použité LED diody až na jejich úplné výkonové maximum, jak je to běžné v honbě za lumeny u konkurence. Díky tomu mívají svítilny Fenix chlazení velmi dobře zvládnuté a navíc je zajištěna dlouhá životnost použitých diod. Právě proto je BC30 nastavena tak, že TURBO režim 1800 lm nelze zapnout trvale, ale zůstává aktivní pouze po dobu stisknutí příslušného tlačítka.

Z praxe mohu potvrdit, že chlazení je zvládnuto opravdu na jedničku. I při použití výkonu 1200 lm po delší dobu se svítilna stíhá za jízdy účinně chladit a nepřehřívá se, čemuž napomáhá výborný přenos tepla od diod na tělo svítilny. Bez chlazení vzduchem, například při použití jako ruční svítilna, třeba v interiéru, je situace o něco horší, ale pro tyto případy je svítilna vybavena ochrannou funkcí proti přehřátí. Řídící elektronika v případě nedostatečného chlazení sama automaticky přepne svítilnu do nižšího výkonového režimu, aby nedošlo k přehřátí LED diod a snížení jejich životnosti.

Fenix BC30 - test svetla

Fenix BC30 – závěr

Na současném trhu se cyklistům nabízí nepřeberné množství výkonných svítilen, mezi nimiž však Fenix BC30 vyniká skvělým poměrem cena/výkon. Díky technologii „Dual distance beam“, vysokému výkonu instalovaných LED Cree XM-L2 T6, jejich přirozenému odstínu světla a v neposlední řadě díky svému dokonalému technickému zpracování se BC30 na trhu řadí mezi ta nejlepší světla. Navíc je nabízen za cenu, která je nesrovnatelně nižší, než jsou ceny evropských TOP výrobců (v době přípravy recenze byla cena svítilny cca 2800 Kč).

Pokud tedy hledáte vysoce výkonnou svítilnu na řídítka, zejména pro použití při silniční cyklistice, turistice, nebo při dojíždění do práce za tmy, je Fenix BC30 pro vás ideální volbou! Doporučit se však dá i pro použití v terénu, nicméně čím techničtější a složitější terén bude, tím spíše zde můžete narazit na omezení dané umístěním svítilny napevno na řídítkách. Pro tyto situace doporučuji jako vhodnější řešení buďto stejně kvalitní svítilnu umístitelnou na přilbu, nebo ještě lépe zkombinovat svítilny dvě – BC30 na řídítka a k tomu na přilbu ještě světlo doplňkové.

Další informace o této svítilně najdete na stránkách www.KRONIUM.cz

Na přiložených snímcích můžete porovnat výkon svítilny v jednotlivých světelných režimech. Snímky jsou focené v manuálním režimu fotoaparátu (expozice 6 sekund, clona 5,6 a citlivost ISO 200), aby byla zajištěna jejich vzájemná porovnatelnost. Fotky pořízené při nejnižších intenzitách svítivosti se mohou jevit tmavší, než byly ve skutečnosti, protože rozdíl v intenzitě světla proti maximálním režimům je příliš velký, čemuž se muselo přizpůsobit nastavení fotoaparátu.

Světlo Fenix BC30 při praktickém nasazení, aneb záběry z nočního lesa

Pro zajímavost praktické video představení svítilen Fenix BT10 a BT 20