reklama

reklama

TREK 2015 – RE:aktiv a Boost 148 – zamyšlení

TREK-RE-Aktiv-startVím, tohle není zrovna žhavá novinka, jelikož obě technologie byly představeny již v červnu tohoto roku, ale až nyní jsem na ně osobně narazil. O Treku toho u nás na webu moc nepíšeme, ale tyto dvě novinky stojí alespoň za letmou zmínku, či spíše úvahu, co by kdyby…

TREK RE:aktiv – chytré odpružení ze světa Formule 1

K tomuto řešení se váže poměrně dlouhý příběh o tom, kterak se zástupci Treku dali dohromady s vývojáři společnosti Penske Racing, jež se věnuje vývoji odpružení pro závodní vozy Formule 1, NASCAR a IndyCar a snad i dalších. Stejně tak bychom mohli zabřednout do historie, kdy FIA před lety zakázala inteligentní elektronicky řízené odpružení v monopostech F1, proto se hledalo řešení, kterak odpružení vyladit tak, aby se samo přizpůsobilo konkrétním podmínkám na trati.

Shrnuto a podtrženo

RE:aktiv představuje systém tzv. regresivního odpružení, které by mělo s přehledem do kapsy strčit všechna současná progresivní a degresivní řešení. To je ale cizích slov. Když to vezmu stručně, jde o to, že Trek ve spolupráci s Penske a Foxem dali dohromady tlumič Fox DRCV (s „Trekovskou“ přídavnou komorou) navíc vybavený okruhem RE:aktiv. Tlumič se tedy na první pohled od svého předchůdce nijak neliší, přitom jde o tzv. „inteligentní odpružení.“

TREK 2015 - RE:aktiv a Boost 148 - zamyšlení
Prvotní prototyp s expanzní nádobkou

Když na tlumiči Fox CTD s řešením RE:aktiv zvolíte polohu Trail nebo Climb, poskytne vám jistější platformu pro šlapání (vyšší stabilitu), avšak přijde-li náraz, tlumič se otevře a nerovnost zpracuje výrazně snáze, než by tomu bylo u klasického CéTéDéčka. Za vším přitom stojí, alespoň dle mého chápání celé problematiky, malá pružinka, která brání průtoku oleje a filtruje pohyby v nízké rychlosti, avšak s vysokofrekvenčním nárazem se otevře a pak se tlumič tváří, jako by byl v režimu Descend. Alespoň na chvíli.

Je to vůbec třeba?

Má otázka je jasná a prostá. Přestože v jádru nemám nic proti inteligentnímu odpružení, alespoň tak, jak se používalo před lety, účel řešení RE:aktiv úplně nechápu. Přijde mi, že pokud máte rozumný systém zadního zavěšení – Trekovské ABP rozhodně nejede samo o sobě špatně – tak proč se vůbec obtěžovat se zamykáním či přiškrcováním tlumiče? I když, znám dost lidí, kteří si na stabilitou oplývajících kolech rádi přepnou na Trail či dokonce Climb, aby byl zadek ještě o fous ostřejší. OK, pak to asi dává smysl.

TREK-RE-Aktiv-02

Vlaštovka, co dělá jaro…

Tak nebo tak, docela mě láká představa, a už mě to i párkrát napadlo, že by se na horská kola zase ve větší míře vrátila inteligence typu Manitou SPV. To je totiž, dle mého mínění, v zásadě to samé jako RE:aktiv, jen v trochu jiném, tlakem řízeném provedení. SPV také vzešlo ze světa motorismu, konkrétně z oboru extrémních terénních aut, která potřebovala stabilní základ a vysokou akci. Prapůvodně přitom s řešením SPV přišla značka 5th element, načež si její licenci koupilo tehdy ještě slovutné Manitou.

TREK 2015 - RE:aktiv a Boost 148 - zamyšlení
Smalley Spring – onen kouzelný díl, který řídí kompresní útlum

Mě osobně bavilo jezdit s SPV vidlicemi. Ano, nastavit přesný tlak v SPV komoře byl někdy pořádný boj (tuším 25-50 psi), ale když se to povedlo, byla to paráda. Stabilita při šlapání, velká stabilita při brzdění a ve strmých padácích, přitom ale vysoká aktivita v členitém terénu a do toho jako bonus krásně stabilní konec kroku díky plovoucímu pístu. Tohle by se dnes, kdy je mnoho vzduchových vidlic krutě lineárních, až spíše degresivních, sakra hodilo. Člověk by pak nemusel vložkovat vzduchovou komoru, což by se hodilo vidlicím RockShox Revelation, Pike, našemu Suntouru Auron a našla by se i řada dalších.

TREK-RE-Aktiv-01

manitou swinger air 4 way 2009
Manitou Swinger Air 4 way (2009)

Tak uvidíme, zda se třeba s tímto řešením znovu nespustí vlna inteligence, jejíž největší přínos by mohl být opět u vidlic, jelikož zadní stavby jsou dnes povětšinou samy o sobě slušně efektivní.

TREK Boost 148 – pořádně se rozkročit!

Druhou novinkou Treku pro rok 2015 budou rozšířené zadní náboje, které ze současných 142 mm narostly až na 148 mm šířky. Tato inovace je přitom určena primárně pro 29“ kola, a to jmenovitě pro enduro stroje Remedy. Trek přitom doufá, že se tohoto standardu chytí i další výrobci a brzy tak budou dostupná i jiná kola a náboje než jen Trekovský Bontrager. Jedná se tedy o tzv. otevřenou licenci.

Trek in North Carolina, June 2014.

Proč to vše?

Nápad je to celkem prostý. Díky nárůstu o 6 mm lze rozšířit základnu výpletu a tím, zejména u velkých kol, výrazně posílit jejich boční tuhost. Trek přitom tvrdí, že oněch 6 mm navíc pomůže zadnímu kolu, aby se s ohledem na boční tuhost dostalo na úroveň 27,5“ a snad se i skoro přiblížilo šestadvacítkám. To nezní zle!

Kde jsem to už viděl?

Aby to všechno fungovalo, musela se řetězová linka posunout o 3 mm dále od střední osy kola (nárůst 3 mm na každé straně). Proto se Trek spojil se skupinou SRAM a nechal si na zakázku vyrobit kliky s upraveným unašečem (pavoukem), který posouvá převodníky o zmíněné 3 mm dále od rámu. Kromě tuhosti zadního výpletu se tak rovněž uvolňuje místo mezi pláštěm a zadní stavbou, rám pojme širší pneu, ale také pro přesmykač – zadní stavba může být kratší a kolo živější.

TREK 2015 - RE:aktiv a Boost 148 - zamyšlení

Pokud čekáte na odpověď z předchozího mezititulku, pak vězte, že se jmenuje Cannondale Ai Drivetrain použitý na kole F-Si. Zajímavé je, že Cannondale také zvolil nárůst o 6 mm, avšak pouze na jedné straně – o 6 mm dále od osy kola posunul celou kazetu a rovněž musel upravit své kliky. Uvidíme tedy, které řešení se ujme. Tipuju, že to bude spíš Trek a jeho Boost 148, jelikož bude snazší pro toto řešení připravit kliky, kdežto Cannondale půjde svou vlastní cestou, už jen proto, že si kliky vyrábí sám. Ale třeba to bude jinak.

TREK 2015 - RE:aktiv a Boost 148 - zamyšlení

Foto: mix z internetu…