reklama

reklama

Cyklo Aréna Vysočina a Dolní Morava Single Trails

Dolni Morava - Single trailsBikové stezky a specifické MTB lokality u nás poslední dobou rostou jako houby po dešti. Určitě je dobře, že budeme mít víc a víc možností, kam s kolem vyrazit a kde jezdit, avšak aby se to zase nepřehnalo, jak to my Češi umíme. Zde je stručný pohled na nové stezky na Vysočině a v Jeseníkách.

V Cyklo Aréně Vysočina, jak zní oficiální název první zmíněné lokace, vyrostlo v průběhu tohoto léta celkem 16 km čistě bikových stezek, které společně tvoří, včetně přejezdů, téměř 30 km dlouhou síť. Informace o podobě zatím můžeme čerpat z naší letmé zkušenosti, kdy jsme něco málo trailů objeli v rámci naší návštěvy prezentace společnosti Aspire a představení novinek GT a Cannondale 2015.

Bike Arena Vysocina
Foto: Trail-Busters.cz

Naše první dojmy byly poněkud rozpačité, jelikož nám tyto stezky připadaly poněkud ploché a jakoby lehce nedotažené. Když se ale nyní dívám na mapku a pročítám si představení na stránkách Trail-Busters.cz (díky kluci za pár fotek z vašich stránek), říkám si, že tohle místo rozhodně stojí za alespoň jednu další návštěvu. Naštěstí zde brzy proběhne prezentace značek Ghost, Lapierre a dalších z rodinky společnosti Schindler s.r.o., kam jsme samozřejmě pozváni, proto tuto příležitost rádi využijeme a nové stezky si důkladně projedeme, zmapujeme a následně vám přineseme své postřehy.

Více o tomto areálu na webu
www.vysocina.bike
logo-vysocina

Bike Arena Vysocina
Plná velikost mapy

Bike Arena Vysocina
Foto: Trail-Busters.cz

Oficiální video – Singletracky – Cyklo Aréna Vysočina

Dolní Morava – Single trails

Druhou novinkou letošního roku je od nuly vznikající resort na dohled Kralického Sněžníku v obci Dolní Morava (Jeseníky, nikoliv Mikulov a okolí, jak název obce svádí). Zde letos rostou více na gravity (dole kopcom) zaměřené stezky, které jsme si měli možnost projet v rámci prezentace Specialized 2015.

Dolní Morava – oficiální video

Naše hodnocení?
V době naší návštěvy nebyla ještě plánovaná síť stezek úplně hotová, respektive dokončena byla pouze první etapa, tzv. Skalní trail. Ten je hodně specifický, jelikož na svých cca 4 km délky s přenížením 449 m střídá mnoho různých podob.

Vše začíná jako široký štěrkový chodník plný klopenek a v jednom místě i poměrně neskromných skoků. Tato biková dálnice přitom místy přechází v divokou lesní stezku, kdy se musíte prosmýknout mezi blízko sebe rostoucími stromky a pak to zas ohnout do klopky.

Po prknech
Střední část přidává řadu dřevěných lávek, které jsou opět zhruba metr široké a naštěstí pokryté pletivem, aby to na mokru neklouzalo. I u nich mi ale trochu chybělo to správné flow. Za sekcí s lávkami následuje poměrně prudká a divoká pasáž po stezce z na hrubo opracované zeminy, kde to vážně dost drncá a kde se ukáže „jak dobře vám to brzdí“.

Nejlepší ze všeho, co jsme prozatím projeli, byla spodní třetina, která je nejvíc přírodní. Hezký a poměrně útlý lesní trail, nižší, ale funkční klopenky, hustý les, přiměřený sklon… Jo, tomuhle rozumím.

Naše řádění na Fatbikách

Dolni Morava – Single trails | Fatbike movie from BikeAndRide.cz on Vimeo.

Pro doplnění…
Na videu z helmy Jirky Fikejze, který vyhrál na tomto místě nedávno pořádaný závod „Dolní Morava Endurorace“, je vidět, že v závodě byla vynechaná sekce s lávkami a místo toho se jelo od horní stanice druhé lanovky rovně (místo označené U Lávky) a pak po zcela nových úsecích, kde se velkými skoky rozhodně nešetřilo. Nový trail se pak evidentně napojuje na původní Skalní trail před tranferem sjezdovky, kde se někdo pěkně vyřádil s bagrem a buldozerem.

Tolik naše postřehy. Více informací najdete na stránkách jednotlivých destinací a přehled o tom, kterak to na jednotlivých místech vypadá, si nejlépe uděláte z přiložených videí.

Více o tomto areálu na webu
www.dolnimorava.cz
logo-dolni-morava

Dolni Morava - Sungle trails

Pohled z helmy Jirky Fikejze

Otvíračna na Dolní Moravě