reklama

reklama

Horace Dall a jeho následovatelé – video dokument

Horace-thru-the-IslandTajemný Island. Země, kde příroda vládne pevnou rukou a lidé se jen snaží urvat si kousek prostoru pro sebe, nezmrznout a přežít! V roce 1933 přišel Horace Dall s nápadem, že Island přejede na kole. Podařilo se to a snad proto se našel i jeho moderní následovník – Harald Phillip na svém Liteville 301, obut do FiveTen Impact VXi.

Toto je příběh tří mužů, jednoho snu a 80 let historie cyklistiky

1933 | Horace Dall
Inženýr a astronaut z Anglie a také vyhlášený samotář. Když se Evropa zmítala mezi dvěma světovými válkami, přišel s nápadem, že na kole překoná největší evropskou poušť Sprengisandur, nacházející se, jak jinak, na Islandu. V zemi a na místě tak drsném a nehostinném, že zde pár let poté NASA trénovala přistání na Měsíci! Pouhý cár papíru s načrtnutým obrysem ostrovní země byl jeho průvodcem a jedinou mapou. Oblečen do tvídového saka a jiných dobových „sportovních pomůcek“ se ničeho nebál a vydal se na cestu.

1958 | Dick Phillips
Čtyři muži z Anglie se rozhodli pokořit tuto nehostinnou poušť nacházející se uprostřed země nikoho. Ne zrovna komfortní a funkční vybavení, stejně tak i tehdejší kola… Nic z toho je nezastavilo a tak se vydali na cestu, kudy předtím nikdo na kole nejel.

Tento a další epické výlety najdete na stránkách icebikeadventures.com a také summitride.com

Island
Island je poslední výspou Evropy v severním Atlantiku, je to poslední kus pevné země před tím, než začne království sněhu a ledu. Aktivní sopky, šero a tma, zima a finanční krize – nic z toho zatím nedokázalo porazit sílu ducha tamních obyvatel v zemi s nejnižší hustotou zalidnění v rámci starého kontinentu.

reklama

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 4)

Před 20 miliony let vypadal celý svět tak nějak stejně, všechny kontinenty již byly na svém místě, jen s jednou výjimkou. Island se narodil pozdě a to díky enormní síle vulkanické činnosti, která tento ostrov doprovází v nemalé míře dodnes. Stačí vzpomenout na příhodu vulkánu Eyjafjallajökull, který díky obrovskému množství popílku, vrženého do atmosféry, dokázal na čas zcela paralyzovat letecký provoz nad Evropou. Můžeme si myslet, jak mocné jsou naše technologie – co ale dokáží v porovnání se silami přírody?

HORACE AND THE ROUGH STUFF FELLOWSHIP from infinite trails on Vimeo.

island3

island4