reklama

reklama

BnR Trip – Český ráj – Drábské světničky

Cesky raj - Drabske svetnickyV pátek jsme si udělali parádní „pracovní“ den. Vzali jsme dvě testovací kola (GT Force Carbon Expert a Rocky Mountain Instinct 970 MSL) a vyrazili směr Český ráj, přičemž jsme jako místo startu a cíle zvolili parkoviště u zříceniny hradu Valečov.

Počasí vyšlo nad míru dobře, dopoledne byla ještě trochu deka, v průběhu dne se ale obloha výrazně projasnila a my si tak mohli prohřát a trochu i opálit naše bělostná středoevropská těla. Z Valečova jsme to po chvilce poskakování po blocích z pískovce „napálili“ rovnou po červené směr Drábky. Je to zde trochu nahoru-dolů, ale v krásném prostředí. Prvním pořádným počechráním smyslů je sjezd údolíčkem ze Skalky, po němž přichází „zasloužený trest“ – výstup (ani nepíšu výjezd) na Klamornu.
Cesky raj - Drabske svetnicky

V tomto místě jsem ze zkušenosti zvolil polní cestu vedoucí mimo Drábské světničky, jelikož jinak bychom museli s koly „slaňovat“ po schodech kolmo dolů mezi skalními stěnami. Když jsme se opět přiblížili značce, objeli jsme si oblouček po kraji skalního města (po červené), trochu si zadováděli v blízkosti světniček – krásné, jak tu takhle v pátek nebyla skoro ani noha – a vydali jsme se směr Krásná vyhlídka.
Cesky raj - Drabske svetnicky

reklama

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 4)

K ní jsme ale nejeli přímo. Nejprve jsme se protáhli Studeným průchodem, poté zase neodolali sjezdu po žluté směr Olšina. Nechtělo se nám ale opouštět náhorní plošinu, proto jsme na konci místy sakra těžkého trialového sjezdu po dřevěných a kamenných schodech hodili kola na záda a šlapali zpět na Příhrazské skály a dále pokračovali po značce na Krásnou vyhlídku, kde jsme si dali oběd.
Cesky raj - Drabske svetnicky

Po jídle jsme se vydali na jeden menší, o to však zábavnější okruh – po modré směr Hrázka. Pro tentokrát jsme vynechali zříceninu Hynšta a raději to stočili na rozcestí U Věže a po žluté a dále po modré šlapali krásným lesní trailem zpět na vyhlídku. Zde jsme, napůl záměrně, napůl náhodou, odbočili na pěšinku, která se kroutila podél kraje skalního města, a která nás dovedla zpět ke Studenému průchodu.
Cesky raj - Drabske svetnicky

Teď už zbývalo jediné dobrodružství – střihnout to opět přes louku na Klamornu a vychutnat si sjezd po červené a dále mimo značku až na parkoviště Dneboh-Kavčiny, odkud jsme si to už šinuli povětšinou po silnici zpět k autu.

Nezdá se to, zejména dle údaje 16 km v mapě, ale byl to docela výživný trip. Zejména když jsme si řadu úseků projeli několikrát, fotili a natáčeli. Ostatně převýšení 782 m na 16 km mluví za vše! A to jsme se o pár sjezdů a výjezdů okradli.
Cesky raj - Drabske svetnicky

Na čem se jelo?

Základní představení GT Force Carbon Expert již máme za sebou, druhá strojovna – Rocky Mountain Instinct 970 MSL se brzy dočká plnohodnotného testu. Zde jsou každopádně naše aktuální stručné dojmy.

Základní data
Lokalita: Český ráj – Mnichovo Hradiště
Délka: 16 Km
Převýšení: 782 m
On-line mapa a GPX data

Cesky raj - Drabske svetnicky

Foto: Štěpán Hájíček
Cesky raj - Drabske svetnicky