reklama

reklama

Mañana Up&Down EN 2.0 Green – test kraťasů

Manana Up&Down EN 2.0 Green - test kratasuZhruba před měsícem jsme se blíže podívali na zelené rukavičky Mañana, abychom dnes mohli pokračovat testem neméně zelených kraťasů téže značky a takřka identického modelového označení. I ty jsem trápil více jak půl roku, proto můžu nabídnout i dlouhodobé zhodnocení.

Stejně jako rukavice mi i krásně zelené kraťásky poměrně rychle přirostly k srdci, nebo spíš k pozadí… Jsou totiž příjemně lehké, zároveň však patřičně odolné. Navíc se mi i po více jak půl roce přítomnosti v mém šatníku stále líbí jejich barva a celkový vzhled. Doma mám totiž jinak skoro samé černé a ve svém okolí vídávám mnoho modrých kalhot. Zelených ale v terénu moc nepotkáte, přitom nikdy neuškodí se trochu odlišit!

Tasman.., co?

Upřímně – když kalhoty loni koncem srpna dorazily a já je vybalil z krabice, trochu mě zarazil jejich materiál (Taslan), který na omak působí poněkud „igelitovým“ dojmem. Každopádně stránky výrobce říkají následující: „Taslan je moderní rychleschnoucí polyesterová látka s nulovou nasákavostí a výborným odvodem vlhkosti. Díky zátěru Nuva je tato látka také voděodolná.“ Pravdou je, že je onen igelitový dojem do značné míry dán lesklostí a trošičku menší ohebností této látky. Není to bavlna, ale ani igelitová pláštěnka a hlavně zmíněný lesklý povrch vypadá v reálu vážně dobře!
Manana Up&Down EN 2.0 Green - test kraasù

Jak ti sedí?

Velikost jsem si vybral jako obvykle „L“, což byla správná volba. Vnější kraťasy nesou označení obvodu pasu 34“, tedy stejné velikosti, jako mám u jiných kraťasů, především u Foxů. Avšak zatímco Foxky 34 mi jsou spíše volnější, a proto si je obvykle v pase dost stahuju, Mañana Up&Down EN 2.0 ve velikosti L (34) byly tak akorát.

Nesmíš přibrat!

Trochu jsem přeskočil základní popis, ale když už jsme u toho, tak musím zmínit jednu drobnou výtku. Pas vnějších kraťasů je totiž pevný, pouze jej lze v případě potřeby stáhnout dvojicí pásků se suchým zipem, které najdete na bocích. Jediná věc, co mi občas chyběla, bylo trochu gumy v pase. Když jsem se víc najedl nebo nebyl zrovna na 100% ve formě, tak mě kalhoty v pase poněkud škrtily. V opačném případě ale seděly bez problémů a někdy jsem si je musel i lehce stáhnout!

Je to schválně? Mohlo by! Takto totiž kraťáky Mañana Up&Down EN 2.0 fungují i coby osobní trenér, který vás důrazně upozorní, pokud se vaše tělesná schránka začne nežádoucím způsobem prostorově rozrůstat!
Manana Up&Down EN 2.0 Green - test kraasù

Pevný a pružný

A teď zpět k základnímu popisu. Z pevnějšího Taslanu je ušita větší část vnějších kalhot, výjimku tvoří výrazný elastický pás na bedrech ze silnější pružné pleteniny a potom lehoučký lycrový díl z vnitřní strany stehen. Přestože je Taslan látkou skutečně pevnou a nepružnou, stačí tyto všité prvky na to, aby celek působil na těle přirozeně a pracoval společně s vámi při všech pohybech, které budete na kole a okolo něj vykonávat.

Odložit, nezaložit!

Stahování jsme již probrali, přidejme poznatek, že zapínání v pase je na dvě patentky (občas se s plným břichem hodilo horní druk nebo i oba povolit) a klasický zip. Vepředu na bocích jsou dvě velké kapsy, kam si můžete hodit kapesníky nebo rukavice když se jdete najíst nebo si vyzvednout startovní číslo. Nic cenného bych v nich ale před jízdou nenechával, jelikož jejich vstupní otvory jsou dost velké a mobil nebo peněženka by vás nejspíš rychle opustily.

Pokud si už potřebujete něco cenného uložit jinam než do batohu, můžete využít dvě „skryté“ kapsy se zipem na zadní straně stehen. Tam se mobil nebo menší peněženka pohodlně vejdou a vy se nemusíte bát, že byste to či ono vytratili. Osobně bych se ale bál, že si na mobil někde sednu, fláknu s ním o strom apod., ale záleží na vašich zvycích a osobních preferencích.
Manana Up&Down EN 2.0 Green - test kraasù

Co se skrývá uvnitř?

Vnější kalhoty jsou samozřejmě nejvíc vidět, vnitřní jsou ale neméně podstatné, tedy pokud nepatříte k milovníkům divokých zvířat, zejména vlků, kteří vsázejí raději na bavlněné trenky. U Mañany ani tento prvek nepodcenili a vsadili proto na jistotu v podobě profilované vložky CoolMax vyrobené z jednoho kusu – tedy žádné kousavé švy. Vložka je spíše silnější, každopádně na těle příjemná a díky perforaci dobře sedne. CoolMax je pak jednoznačnou jistotou co se hygieny a odvodu potu týká.

Severní vánek

Základním materiálem vnitřních kraťasů není síťovina jako u většiny konkurence, ale klasická lycra, i když s poměrně malou gramáží. To nic nemění na skutečnosti, že i vnitřní kalhoty dobře sednou a přiměřeně ventilují. O tom ještě více v samostatném odstavci. Zapomenout bych totiž nechtěl na fakt, že střih využívá spíše delší nohavice a vyšší pas, což beru jako pozitivum. Hlavně vysoký pas dobře ochrání vaše bedra a ledviny, které proto nenastydnou při náhodném chladnějším vánku ze severu.

V pase je u těchto kalhot použita příjemná a pohodlná široká guma, nohavice naopak zakončuje pružný lem, který je z vnitřní strany pošit gumovou nití. Nohavičky jsou možná trochu užší, ale ony po čase povolí. Každopádně na svém místě drží bez nejmenšího zaváhání.
Manana Up&Down EN 2.0 Green - test kraasù

Cítíš se dostatečně cool?

V případě kraťasů Mañana Up&Down EN 2.0 musím opět zopakovat tezi vyslovenou u stejnojmenných rukavic – Mañana Up’n’Down. I zde šla odolnost trochu proti vzdušnosti a odvodu potu. Přestože Taslan není žádný igelit, což znamená, že se pod ním nezapaříte jako čerstvě upečené housky v mikrotenovém sáčku, nedýchá tak dobře jako jiné lehčí látky. Vydrží ale víc pádů a zadrhnutí o trny či jiné nástrahy lesa. Stejně tak i vnitřní kraťasy nejsou králem odvodu potu – použitá lycra je příjemná, pružná a poddajná, ale…

Ale to není problém!

Vybaven zelenými kalhotami Mañana jsem zvládl i jízdy za výrazně teplých dní loňského září a neuvařil se přitom zaživa. Ano, na léto si určitě vezmu jiné gatě, jinak ale tyto můžu a budu dál vesele používat minimálně do konce června. A v případě enduro závodů vlastně celý rok. Tam se totiž hodí jejich vyšší odolnost, jak mechanická, tak i vodní (voděodolnost). V teplejších dnech s oblibou kombinuju vnější kalhoty Mañana Up&Down EN 2.0 a jiné lehčí vnitřní kalhoty, což ve výsledku vytvoří téměř celoročně použitelný set. Na Gardu v létě bych si je asi nebral, ale jinak do Alp klidně.
Enduro-Zavod-Smrti-II-53

Posezonní hodnocení

U rukavic Mañana bylo pár věcí, na které se dalo s ohledem na dlouhodobé testování poukázat, kraťasy ale i po více jak půlroce intenzivního používání drží a vypadají skoro jako nové. Proč skoro? Je na nich pár šrámů jakožto připomínek několika pádů. Žádný z nich se ale nerozjíždí ani netrhá, takže není třeba se obtěžovat se zašíváním nebo snad záplatováním, či dokonce kalhoty měnit. Vnitřní elesťáky jsem vlastně až tak často nepoužíval, ale jediné co by u nich mohlo hrozit je, že se začnou loupat gumičky na lemu nohavic. Ale ani to funkci nijak zvlášť nevadí. Proto tedy i v případě kraťasů Mañana Up&Down EN 2.0 směřuje můj palec jednoznačně nahoru!
Manana Up&Down EN 2.0 Green - test kraasù

Kraťasy Mañana Up&Down EN 2.0 – závěr

„Co říci závěrem,“ táže se klasik. Vedle rukavic se prokázalo, že velice zdařilým a s ohledem na cenu dokonce výtečným produktem značky Mañana jsou také „enduro“ kraťasy Up&Down EN 2.0. Jejich materiál vám zaručí, že budou i po delším čase použití vypadat stejně dobře jako na začátku, neroztrhnou se o první větvičku, krásně se pod ně vejdou kolenní chrániče a navíc vás ochrání nejen při lehkém májovém deštíku. Mañana i zde dokazuje, že její produkty jsou solidní a funkční, navíc myslí i na zdraví. V balíčku totiž nedostanete módní bokovky, ale poctivé kalhoty, které vedle řady jiného zajistí i to, že vám nebude fučet na ledviny.

Pro více informací navštivte stránky www.manana-wear.cz

Líbí se… Dalo by se zlepšit…
Mechanická odolnost materiálu (Taslan)
Rychleschnoucí a voděodolná látka
Dobře padnoucí střih
Dostatečné množství pružných panelů
Přiměřené odvětrání
Skryté kapsy na zip
Kvalitní vložka CoolMax
Dobře padnoucí a citlivé partie chránící vnitřní kalhoty z Lycry
Příjemná široká guma v pase vnitřních kalhot
V pase by mohla být guma
Guma u nohavic je možná až moc silná
Vnitřní kalhoty by mohly být ze síťoviny pro ještě lepší ventilaci a odvod potu
Po půl roce používání…
Po více jak půl roce intenzivního nasazení nevykazují kalhoty žádné výraznější známky opotřebení, ošoupání či ztráty lesku (a to doslova). Pár šrámů z boje je důkazem jejich nekompromisního nasazení a vlastně i potvrzením odolnosti – u jiných kalhot by již nejspíš musela do akce nastoupit jehla a nit.

Fotogalerie kraťasů Mañana Up&Down EN 2.0 Green a rukavic Mañana Up’n’Down
Foto: Štěpán Hájíček