reklama

reklama

Lapierre Froggy 24 – rodinka se rozrůstá

Lapierre Froggy 24 - TECH NEWSOdpružené stroje Lapierre s charakteristickou zadní stavbou OST (Zesty, Spicy, Froggy) jsme si již dávno oblíbili pro jejich aktivitu i efektivitu. V Lapierre přitom dostali nápad: „Proč bychom stejně kvalitní základ nenabídli také začínajícím pilotům a letcům?“ A tak se zrodil Froggy 24.

Díky tomuto přírůstku může nyní celá rodinka – táta i syn (dcera) – zvesela vyrazit do bikeparku na odpovídajícím stroji. Základem, či lépe řečeno vzorem nových dětských strojů je „tatíkovský“ Lapierre Froggy na 26“ kolech s hliníkovým rámem ze slitiny 6061 a zadním odpružením OST (Optimized Suspension Technology). Tedy optimální recept na skutečnou bikovou zábavu.

Lapierre Froggy 24 - TECH NEWS
Dospělý LAPIERRE Froggy 26

Katalogové označení Froggy 24 jasně poukazuje na skutečnost, že se nové dětské modely točí na 24“ kolech. I tento „zmenšený“ rám modelu Froggy je postaven na základech nezávislého čtyřčepového zavěšení Lapierre OST, přičemž nabízí zdvih 140 mm nad oběma koly, což by mělo mladým letcům v jejich začátcích bohatě postačovat.

Stejně jako dospělé Froggy byla i dětská 24“ varianta navržena především pro sjezdy, skákání a hravé dovádění v bikeparku, přitom ale bylo pamatováno na občasnou potřebu přejet mezi jednotlivými kopci nebo si tu a tam přišlápnout do kopce v místech, kde zrovna nejezdí lanovka.

K čemu by ale byl kvalitní rám bez neméně kvalitních a s ohledem na potřeby mladých jezdců náležitě funkčních komponentů? Zde je jejich stručný výčet:

Vzduchové odpružení dává prostor pro adekvátní nastavení dle hmotnosti dětských freeriderů, navíc je lehčí než klasické pružinové; hydraulické brzdy jsou dnes nezbytností a mají dost výkonu, aby je s náležitou energií stiskly i dětské prstíky; vodítko řetězu nesmí u takového kola chybět; pláště rozměru 24×2,5“ poskytnou náležitý grip a jisté ovládání; navrch tu jsou speciálně navržená řidítka, jejichž vývoj dozoroval Nico Vouilloz.

Lapierre Froggy 24 - TECH NEWS
LAPIERRE Froggy 24

Nakonec strukturovaný přehled, co vše takový dětský freerider Lapierre Froggy 24 nabídne:

– rám pro jezdce od 9 let při vzrůstu od 130 cm
– slitina hliníku 6061
– 24“ kola
– 15 mm přední osa, 12 mm zadní osa
– kompaktní geometrie pro náležité ovládání
– zdvihy 140 mm

Kvalitní díly, které umožní mladým jezdcům, aby drželi krok se svými rodiči
– vzduchové odpružení, určené jezdcům od 30 kg výš (navíc lehčí než pružina)
– vidlice RockShox Sektor, 140 mm
– tlumič RockShox Monarch R
– řazení Shimano
– hydraulické brzdy Shimano (disky 180 mm)
– napínák a vodítko řetězu E*THIRTEEN LG1
– řidítka Nico Vouilloz Signature (720 mm)
– kazeta s rozsahem 11-34 zubů