reklama

reklama

GT Fury 650B – střední kola dále útočí!

GT Fury 650b (27,5")Večer jsem chvíli přemýšlel, o čem budu dnes psát. Ráno se to ale začalo sypat. Dnešní dávku novinek proto odstartujme jednou ne zcela oficiální správou – GT se rozhodlo vylepšit svůj veleúspěšný DH model Fury nové generace o kola průměru 27,5“ alias 650B!

Tahle zpráva je docela slušná pecka. Zatímco se to středními koly v kategoriích jako je enduro a trail-bike jen hemží (připomeňme, že GT v roce 2014 zabodovalo i zde, když modely Force a Sensor postavilo výlučně na kola parametru 27,5“), do světa DH toho ale zatím moc neproniklo. Opravte mě, pokud se mýlím (komentáře pod článkem jsou k tomu připravené), ale doposud bylo jediným 27,5“ DH kolem některé z větších značek snad jen 951 Evo od Intense. A teď do toho udeřilo GT!
GT Fury 650b (27,5")

Dokonalý začátek!

Tato legendární značka si přitom nemohla přát lepší úvod do první sezóny zbrusu nového modelu, než jaký se jí podařil loni. Gee Atherton na novém, lepším a lehčím hliníkovém GT Fury vyhrál několik závodů světového poháru a téměř se mu podařilo dosáhnout i celkového prvenství. Jeho sestra Rachel to dotáhla ještě dál, když domů do britského Walesu přivezla titul celkové vítězky světového poháru. Ale jakoby jejich kolo nebylo dost dobré! Mohlo by být ještě lepší? Nebo jde jen o marketing?

Větší kola – menší zdvih

Bez ohledu na to, jaká je odpověď na předchozí otázky, je GT Fury 650B nefalšovanou realitou. Tento, prozatím prototyp, stojí na stejném základu jako nejnovější generace tohoto úspěšného stroje, pouze jeho stavba a geometrie byly upraveny pro přijetí o fous větších kol. Vedle toho se i částečně snížil zdvih zadní stavby. Trochu to připomíná lehce zmutovaný IBIS Mojo HD na kolech průměru 27,5“, který kvůli nim přišel o nemalý kus zdvihu (140 mm namísto 160 mm).
GT Fury 650b (27,5")

V GT to snad mají lépe promyšlené a nebude to tak, že by jen „nacpali“ větší kola do současného rámu a nasadili kratší tlumič – mimochodem údajně revoluční čtyřcestný FOX RAD! Jak bylo zmíněno v úvodu, zatím se jedná jen o první neoficiální odhalení, na regulérní tiskovou zprávu si budeme muset ještě chvíli počkat.

A zase ten Spešl!!!

Komu by těch novinek ve stylu 650B bylo málo, pak vězte, že se ve světě MTB „nenápadně“ objevil i Specialized S-Works Stumpjumper FSR bez bližšího označení, který se rozhodně netočí na malých ani velkých kolech ale na… (rozluštíte tajenku?) Ostatně prvotní spekulaci o tom, že Specialized chystá vstup do světa 27,5“ jsme publikovali již dříve.
specialized-stumpjumper-650b

Fotky: geebeebee media