reklama

reklama

Outdoorová kamera Shimano – Představení

Shimano-startNa poli sportovních kamer se schyluje k další velkolepé bitvě. Zavedení výrobci, jež doposud okupovali čelo nepříliš početného pelotonu, musí čelit mohutnému tlaku nově nastoupivších hráčů. Mezi odvážné vyzyvatele se nyní přidalo japonské Shimano , když před několika dny představilo outdoorovou kameru se strohým označením CM-1000.

Kompaktní kamera, jejíž premiéře předcházelo několik let usilovné práce, cílí na vyznavače nejrůznějších venkovních aktivit. Na své si tak přijde nejen cyklista lovící adrenalin, ale i nadšený rybář či víkendový houbař. Ať už honíte kilometry, chytáte kapry, či snad sbíráte oslizlé muchomůrky, kamera s logem Shimano by vás neměla nechat chladnými. Pojďme se nyní společně podívat na to, jaká esa má tento všestranný pomocník v rukávu.

Obraz ostrý jako žiletky

Srdcem přístroje je šestnácti megapixelový obrazový snímač typu CMOS. Ten pořizuje záběry v maximálním rozlišení 1920 x 1080 bodů při frekvenci celých třiceti snímků za vteřinu, přičemž obrazová kvalita prý výrazněji neklesá ani při zhoršených světelných podmínkách. Nespornou zajímavostí je funkce automatické rotace obrazu*, díky které je obraz za všech okolností v rovině, a to zcela nezávisle na poloze kamery samotné. Za zmínku dále stojí úhel záběru, který lze ze základních 135° s úspěchem rozšířit až na 180°.

*Automatická rotace obrazu je určitě lepší variantou, než natáčet ve stále stejné rovině a horizont pak složitě rovnat ve střižně a ještě si tak ubrat na kvalitě obrazu nebo mlátit hlavou o stůl, že jste zapomněli otočit čočku a obraz nevědomky snímali na výšku. Jenže ono takové lehké natočení horizontu může být součástí tvůrčího záměru, proto jsme stále věrni Driftu, který má díky otočné čočce nejen v tomto směru navrch. Nad to vše má kamera Shimano snímací čip usazený napevno, proto se případná rotace musí řešit digitálně.

News_ShimanoCamera0003-710x472

Shimano Sport Camera

Vodotěsný střízlík

Zásluhou velice uhlazeného vzhledu a navýsost miniaturních rozměrů (44,2 x 70,8 x 30,3 milimetrů) přichytíte kameru všude tam, kam si jen usmyslíte. Hmotnost přístroje činí neuvěřitelných 86 gramů, a to včetně baterie a ochranného krytu čočky. Na bytelná plastová brnění, která jsou toliko typická pro některé konkurenty, rovnou zapomeňte. Kamera Shimano je totiž sama o sobě nárazuvzdorná, prachotěsná a vodotěsná a s přehledem tak splňuje mezinárodní normy IPX5 a IPX8. Dodejme, že hranicí vodotěsnosti je hloubka deseti metrů.

News_ShimanoCamera0004-710x472

Konektivita na entou

K ovládání kamery slouží dvojice tlačítek a stavových diod sdružených na horní straně zařízení. Pro přístup k plnohodnotnému menu je nutné použít chytrý telefon či tablet vybavený patřičnou aplikací, která s kamerou komunikuje prostřednictvím bezdrátové sítě Wi-Fi. Pomocí smarphonu pak můžete jednoduše změnit nastavení, zobrazit snímanou scénu anebo již zaznamenané videoklipy přehrát či sdílet na sociálních sítích. Kamera dále komunikuje s některými cyklopočítači a sporttestery a také se systémem elektronického řazení Shimano Di2, k čemuž se využívá hojně rozšířených bezdrátových protokolů ANT a ANT+. Informace o rychlosti, kadenci, srdečním tepu, zařazených převodech a mnohém dalším tak lze bez rozpaků vložit přímo do videa.

News_ShimanoCamera0007-710x472

Krabička plná překvapení

Součástí základního balení bude nejen kamera samotná, ale také ochranný kryt čočky, množství nalepovacích úchytů, textilní pásek pro uchycení na přilbu a několik dalších nezbytností. Výše zmíněná mobilní aplikace pro operační systémy Android a iOS bude přístupná k volnému stažení. K dispozici bude rovněž množství volitelného příslušenství zahrnující například držák na řidítka, držák na hrudník či takzvaný univerzální držák.

Závěrečná klapka

Se závěrečným zhodnocením vyčkejme na první květnové dny, kdy se kamera poprvé objeví na pultech obchodů. Jednu výtku si přesto neodpustíme. Týká se použité lithium-iontové baterie, která je pevnou součástí přístroje, a tak ji v případě vybití nelze jednoduše vyměnit. Po dvou natáčecích hodinách je proto nutné vyhledat nejbližší dobíjecí stanoviště.

Pro úplnost doplňme, že další informace o sportovní kameře Shimano CM-1000, jejíž cena startuje na bezmála třech stech amerických dolarech, naleznete na efektně zpracovaných webových stránkách výrobce.

A teď jedno ukázkové video s cyklistickou tématikou…

News_ShimanoCamera0008-710x472

Shimano Sport Camera

Shimano Sport Camera

Shimano5