reklama

reklama

Crono MTB Artica – TEST zimních treter

Crono MTB Artica - TEST zimních treterNe, test zimních treter skutečně není myšlen jako aprílový žert, ačkoli je ráz letošní zimy v české kotlině spíše středomořský. Konec konců, abyste využili a na vlastní kůži pocítili výhody speciální bikové tretry do zimní nepohody, nemusí z okapů nutně viset dvoumetrové rampouchy.

Crono MTB Artica - TEST zimních treter

Crono MTB Artica - TEST zimních treter

Crono MTB Artica - TEST zimních treter

Crono MTB Artica - TEST zimních treter

Text: Ondřej Vysypal | Foto: O. Vysypal/Štěpán Hájíček

Poručte dešti, sněhu nebo mrazu!

Odolné tretry co se nebojí vlhka ani chladu oceníte i při vyjížďkách při desetistupňové teplotě. Neboť nohy je dobré mít v suchu a v teple. Do testu jsme vybrali model MTB Artica od značky Crono. Tento italský výrobce cyklistické obuvi je na domácím trhu sice krátce, stojí za ním ale rodinná firma, jejíž obuvnická tradice je dlouhá bezmála čtyři desítky let.

Zatímco modelů silničních a bikových letních treter nabízí Crono hned několik, zimní varianta Artica je pouze jedna. Nicméně ji můžete mít jak v bikovém provedení s klasickou hrubou podrážkou a otvory pro špunty, tak i jako silniční zimní model pro příznivce hubených plášťů a galusek.

Odolné materiály základem

Tretry, které mají vydržet opravdu extrémní zacházení a provoz za každého počasí, vybavili jejich tvůrci odolnými technickými materiály v kombinaci s membránou Wind Tex. Ta má na starosti, aby nohy zůstaly pokud možno v suchu a v teple „i kdyby trakaře padaly,“ přitom se uvnitř noha nezapařila.

Velký blondýn s červenou botou

Podešev treter je příkladně tuhá, podrážka pak doplněná o výstupky nesoucí označení „nylon red“. Charakteristicky červený profil podrážky je vytažen až na špičku, což je efektní a současně i efektivní. Toto řešení zaručuje vysokou odolnost při chůzi nejen po chodníku, ale i po kamenech, přes kořeny nebo při šplhání do strání. Vnější výztuha celé špičky z technického materiálu navíc poskytuje stabilní ochranu před roztržením, rozlepením nebo únavovým rozšklebením.

Fázový posun (postup)

Pro snadnější nazutí jsou tretry vybaveny v zadní části páskem, abyste si mohli botu lehce natáhnout na patu. Zapínání je několikafázové. O základní stažení se postarají tkaničky, přes ně jde jeden kratší nepromokavý jazyk na suchý zip, dále klasický dlouhý jazyk a neoprenový pásek v horní polovině, který se pomocí suchého zipu zapne jako poslední.

Za zmínku rozhodně stojí prvky pasivní bezpečnosti, které jsou u této bikové obuvi na vysoké úrovni. Reflexní pruhy 3M jsou dobře viditelné zepředu, z boku i zezadu a opravdu fungují. Navíc milovníci bahna a šplhání do strání si mohou namontovat kolíky do připravených závitů na špičce.

Dvakrát měř…

Důležitým upozorněním pro uživatele a potenciální zákazníky je skutečnost, že tretry Crono obecně nelze kupovat na dálku bez řádného vyzkoušení. Ačkoli běžně jezdím velikosti 45,5-46, tak u tohoto modelu bylo nutné objednat na test velikost 47, do které jsem se dokázal vejít bez zbytečného tlaku působícího na chodidla a prsty i se silnější ponožkou.

Pár výhrad…

Kromě spokojenosti s tretrami při vyjížďkách v mrazu a mokru (ano, voděodolné jsou, za holínky je ale prosím nezaměňujte a letmý krok do hluboké kaluže berte jako maximum, co jejich membrána vydrží), musíme poukázat na ne příliš snadné a rychlé obouvání. Vždy mě trochu zdržely tkaničky. Manipulace s nimi není přes několik dalších vrstev a upínacích pásků zrovna pohodlná a praktická.

Navíc oba jazyky a svrchní díl na suchý zip mají stále tendenci padat a chytat se do protikusu suchého zipu. To je dobře pro utěsnění a příkladnou sevřenost a tvar tretry, ale znesnadňuje to zmiňovanou manipulaci s tkaničkami. Dále ve srovnání se zimními tretrami jiných značek lze také říci, že by tretry Crono mohly být ještě o chlup vyšší. Optimálně bychom přidali tak dva, tři centimetry pro lepší obepnutí nad kotníkem.

Crono MTB Artica – závěr

Zapínání je možná složitější, tretry by mohly být vyšší, ale své poslání plní svědomitě. Proto – navíc s přihlédnutím k příznivé ceně – lze tuto koupi rozhodně doporučit. Dalším kladným bodem v našem hodnocení by totiž mohlo být i to, že ani po mnohatýdenním testování nejevily stopy nežádoucího opotřebení nebo poškození.

Rovněž by mělo zaznít, že pro náruživé zimní bikery je speciální zimní tretra mnohem elegantnějším a efektivnějším řešením, než neoprenový či jiný návlek na klasickou letní botu. Jezdíte-li na kole celoročně, dobře se nad koupí podobných treter zamyslete. Za rok už třeba nebude tak teplá zima…

Crono MTB Artica
Hmotnost: 376 gramů
Cena: 3490 Kč
Více informací najdete na webu dovozce www.bplumen.cz