reklama

reklama

Maria Leijerstam – dobytí jižního pólu

Maria Leijerstam - dobytí jižního póluUž jen ten nápad zní dost neskutečně, ale je to pravda. Maria Leijerstam (35), žena dobrodružné povahy se před koncem roku vydala pokořit jižní pól na speciálním polárním „samohybu“. Stala se tak prvním člověkem v historii, který dojel na jižní pól na kole!!!

Přestože její vlastní webové stránky whiteicecycle.com jsou na aktuální informace poněkud skoupé, dle zprávy na serveru Gizmag se Marii její výprava vydařila a 27. prosince 2013 skutečně stanula na jižním pólu.

K této cestě si vybrala jako dopravní prostředek speciální tříkolku, která vznikla na základech běžně dostupného stroje od společnosti s příhodným označením ICE (Inspired Cycle Engineering). Dle dostupných informací se o podobnou cestu v podobném termínu pokusili i další dva dobrodruzi, kteří se ale na cestu vydali na normálním jednostopém kole. Tříkolka se ale nakonec ukázala jako nejlepší řešení.

Maria Leijerstam - dobytí jižního pólu

Maria Leijerstam - dobytí jižního pólu

Důvodů je hned několik. Díky nízké stavbě a nízkému těžišti se není třeba prát se silným větrem a je možné soustředit se pouze na pohyb dopředu. Stabilní tříkolka rovněž umožnila zvolit jinou, kratší trasu, která je ale technicky náročnější. Ona „kratší“ trasa také nebyla zrovna výletem Praha-Beroun, ale měřila poctivých 644 km. Maria startovala v místě zvaném Ross Ice Shelf, překonala ledovec Leverett a poté zamířila přímo k jižnímu pólu.

Maria Leijerstam - dobytí jižního pólu

Klobouk dolů. My ale radši zůstaneme na hlíně a kamení, přičemž jízdu po sněhu si možná letos ani nevyzkoušíme… Možná se ale ještě zadaří a náš plánovaný výlet s Fat bikem na Singltrek pod Smrkem nakonec dopadne…

Maria Leijerstam - dobytí jižního pólu