reklama

reklama

Lapierre Spicy a Zesty Trail – video představení

Lapierre Spicy 2014 / Lapiere Zesty Trail 2014Francouzský Lapierre poměrně radikálně přepracoval svou řadu plně odpružených kol s modelovým označením 2014. Objevily se nové průměry (27,5“ a 29“), vylepšeno bylo odpružení, změny se dotkly geometrie, materiálu i konstrukce rámů. Pojďme se blíže podívat na dvě žhavé novinky.

Průvodcem inovací na stroji Lapierre Spicy 2014 nám bude sám Nico Vouilloz, Zesty Trail zase představí produktový manažer Serge Lopez. Nelekejte se, že jsou obě videa namluvena francouzsky a doplněna anglickými titulky. Dali jsme si totiž tu práci a popis obou pánů přepsali do naší mateřštiny. Seznamte se tedy s Lapierre Spicy 2014 a Lapierre Zesty Trail 29.

Lapierre Spicy 275 (2014)

Lapierre – Spicy 2014 from Lapierre Bikes on Vimeo.

Zdravím, rád bych vám představil nové Spicy pro rok 2014. Jedná se o novou platformu postavenou na systému odpružení Lapierre OST+. Velkou změnou je, že nově používáme kola průměru 27,5“, přičemž celá geometrie je tomuto průměru pochopitelně přizpůsobena.

Chtěli jsme postavit kolo, které bude ještě hravější a zábavnější než jeho předchůdce, proto jsme snížili střed a prodloužili horní trubku, což kompenzujeme použitím kratšího představce. Zároveň jsme částečně napřímili úhel hlavy, aby se vyvážil nárůst průměru kol. Pokud totiž použijeme větší kola, můžeme obětovat část stability. Hlavový úhel má nyní hodnotu 66,5°. To znamená, že je vidlice stále dostatečně položená, přitom je ale kolo patřičně hravé.

Rovněž jsme částečně zkrátili zadní stavbu, která při použití kol 27,5“ měří jen 430 mm. To je stejná hodnota jako v případě 26“ předchůdce. Ve výsledku máme hezčí a hravější bike, který je do puntíku navržen pro střední kola.

Další myšlenkou bylo přizpůsobit kolo převodům 1×11, proto jsme také umístili hlavní čep tak, aby odpovídal poloze jediného převodníku. Díky tomu je systém OST+ lépe vyvážený a efektivnější. Lapierre Spicy pracuje se zdvihy 160/150 mm (P/Z) při délce tlumiče 200 mm, jelikož naší představou bylo postavit vysoce komfortní kolo.

Další novinkou pro rok 2014 je skutečnost, že model Spicy bude dostupný ve čtyřech velikostech. Doposud jsme měli v nabídce pouze varianty S, M a L, nyní nabídneme také XL.

Dále jsme ukryli zadní brzdu za horní vzpěry, díky čemuž je třmen dokonale chráněn a linka zadní stavby příkladně čistá. Rovněž jsme přidali ochranu spodní trubky a středu, kterou nyní kryje speciálně navržený karbonový plát. Ten je upevněn pomocí dvou šroubů a vedle rámu samotného chrání i kabely vedoucí k zadní části kola.

Systém průběžných bovdenů byl rovněž přepracován a vylepšen. Vstupní bod do rámu byl posunut kousek dozadu, proto můžeme nyní použít libovolný typ a značku brzd. Rovněž samotné vnitřní vedení je nyní lépe přístupné a tedy snáze servisovatelné.

Všechny čepy zadní stavby jsou zvětšené a vybavené kvalitě zapouzdřenými ložisky. Zadní vidlice je u všech verzí z materiálu Supreme 6, což je naše původní slitina hliníku, která je lehká a přitom mimořádně pevná.

Nyní jsem vám tedy představil Lapierre Spicy 2014. Doufám, že se vám tohle kolo líbí stejně jako mně a že vás bude bavit na něm jezdit.

Lapierre Spicy 2014

Lapierre Zesty Trail 29

Serge Lopez, produktový manažer

Lapierre – Zesty TRAIL 2014 from Lapierre Bikes on Vimeo.

Zdravím, rád bych vám představil novinku pro rok 2014 – Lapierre Zesty Trail. Je to kolo, které vyplňuje mezeru mezi 100mm strojem XR a 150mm Zesty All Mountain. Tenhle bike nabízí zdvih 120 mm vpředu a vzadu a otáčí se na kolech průměru 29“. Je to velice zábavné kolo, které je zároveň vysoce všestranné.

Ideálních výkonů jsme dosáhli použitím patentované konstrukce zadní stavby OST+. Jedná se o řešení s virtuálním bodem otáčení, který je schopen eliminovat tahání za pedály při šlapání, přitom však nabízí mimořádně jistou odezvu.

Zároveň jsme se snažili postavit bike, který bude těžit z výhod 29“ kol, bude maximálně tuhý a bude ochotně následovat každý pohyb jezdce. Proto jsme se zaměřili na dosažení vyšší míry tuhosti v porovnání s předchozími modely. Výsledkem je o 28% tužší středová partie.

Z hlediska geometrie vsázíme na úhel hlavy 69°, díky čemuž je celek snadno ovladatelný a zároveň, díky velkým kolům, také stabilní. Úhel sedlové trubky je 74°, což je ideální s ohledem na šlapání.

Když se podíváme na konstrukci, najdeme několik odlišných verzí rámu. Tedy karbonové modely a hliníkové stroje vyrobené ze slitiny Supreme 6. Bez ohledu na konkrétní verzi je zadní vidlice vždy vyrobena z materiálu Supreme 6, což je naše magická slitina hliníku. Je totiž lehčí a pevnější než jakákoliv jiná v současnosti používaná.

Je rovněž důležité vědět, že veškeré nastavené odpružení bylo vyvíjeno ve spolupráci s Nico Vouillozem. Naším cílem bylo vyladit odpružení tak, aby bylo efektivní a stabilní s ohledem na optimální přenos energie.
Věřím, že vás bude jízda na Zesty Trail bavit. Díky

Lapiere Zesty Trail 2014

Více o novinkách Lapierre na mezinárodním webu (www.lapierre-bikes.co.uk), pořídit si je můžete například přes prodejny Moje Kolo

Foto: Lapierre / Štěpán Hájíček (Eurobike 2013)