reklama

reklama

GIANT 2014 – fotogalerie

Giant - Novinky 2014O gigantických novinkách na středních kolech v kolekci Giant 2014 jsme vás již celkem obsáhle informovali před zhruba dvěma týdny. Dnes jsme se účastnili prezentace určené primárně pro obchodníky, kam ale byli přizváni i vybraní novináři. Přijměte tedy naši foto pozvánku do roku 2014!

Vyladěné Maestro pro 27,5″, s výraznou výztuhou a ložisky ve spoji horního ramena a tlumiče pro ještě vyšší citlivost.

Giant - Novinky 2014Technické detaily asi nemá cenu opětovně rozebírat, vše podstatné bylo popsáno v předcházejícím článku – Novinky Giant 2014 na kolech 27,5″. Pohled na prezentační materiály a pohled na skutečná kola ale není to samé. Co jsem si tedy odnesl za dojmy z této představovačky? V první řadě musím uznat, že se nové stroje – alespoň po vzhledové stránce – skutečně povedly.

Z blízka je třeba vidět, že se zapracovalo na podobě vahadel zadního zavěšení Maestro. Ne že by původní podoba byla jakkoliv urážlivá či zásadně zastaralá…i když! Postavíte-li vedle sebe model 2014 a 2013, nebo zkrátka jednu z novinek na 27,5″ kolech a třeba Trance X 29, jehož rám se prakticky nemění, rozdíl vás praští do očí.

U nových modelů je horní rameno tvarově více uhlazené, vzhledově kompaktní, přitom ale z vnitřní strany mnohem více vybrané. Po technické stránce je zajímavé, že zatímco třeba u zmíněného Trance X 29 je horní rameno „schováno“ ve vzpěrách, u nových modelů naopak zadní vzpěry obtéká. Jednoduše je uchyceno zvenku, je tedy širší a spoj tudíž tužší.

Dále mě zaujal u modelů Trance, Trance SX a dámské varianty Intrigue spojující plech, který kopíruje zadní kolo. Prvek, který je součástí zadní stavby, přičemž nahrazuje hubenější vzpěru, která bývala na levé straně zadního trojúhelníku. A konečně – je to jen malý detail, kterého byste si možná ani nevšimli, ale může mít nemalý vliv na funkci. Horní oko tlumiče, tedy čep, který spojuje rameno a tlumič, je nově osazen kazetovými ložisky, aby byla zadní stavba ještě citlivější. Sakra! Co si tak pamatuji, tak Maestro bylo vždy jedním z nejaktivnějších závěsů, pokud se tedy jeho citlivost tímto ještě navýší…!!!

Nechme již ale hovořit samotná kola prostřednictvím fotografií. Pozor, pod většinou fotek najdete stručný popis, abyste věděli, na co se díváte. A poslední dodatek. Snad to není tajné a snad to dopadne. Ťuk, ťuk, ťuk. Již příští víkend bych měl mít možnost povozit se na Giantu Trance Advanced 27,5 na svých lokálních (testovacích) trailech. Stane-li se, rád se s vámi podělím, nejen o své první dojmy!

Foto: Štěpán Hájíček