reklama

reklama

Mázni si pérka – s mazáním FORK JUICE

Fork Juice - Juice LubesJsou lidi, kteří si neradi „špiní ruce“ a raději si do uší narvou sluchátka, než by poslouchali, jak jim šustí řetěz jako u sto let staré cirkulárky. Míst, která je ale vhodné mazat, je na kole víc. Mažete například vidlici a tlumič?

Starší vidlice smáčené v olejové lázni v zásadě příliš údržbu nepotřebovaly, dnešní uzavřené cartridge tlumících systémů a pouze pár kapek oleje na spodu nohou si ale o občasné domazávání přímo říkají. Nebudu jmenovat, ale třeba poslední generace vidlic Fox s FIT patronou, když nejsou řádně namazané, tak žádnou závratnou citlivostí neoplývají. Čím ale vidli mazat, aby chodila jako po másle?

Džusík nebo silikony?

Můžete to vzít hezky postaru, pragmaticky, a koupit si v železářství nebo v některém hobby marketu klasický silikonový olej, který slušně funguje. Pokud ale chcete svojí vidlici (i tlumiči) dopřát maximální péči a ještě trochu podpořit svou image drsného a zkušeného bikera (až budete na parkovišti před vyjížďkou provádět předstartovní přípravu), vyzkoušejte mazání na vidlice Fork Juice od Juice Lubes.

Fork Juice - Juice Lubes

Mazáníčko Fork Juice bylo, shodou okolností, vůbec prvním produktem britské značky Juice Lubes, který se na trh dostal v roce 2009. Již za první sezonu se ho prodaly desítky tisíc kusů. Později se řada značek pokusila Fork Juice napodobit, ale originál je stále originál. A přitom není ani nijak drahý – za velkou láhev se sprejem (400 ml) zaplatíte pouze 269 Kč. Má tedy ještě smysl přemýšlet o klasickém silikonu?

Laská a hýčká

Fork Juice je lubrikant, který pečuje o pryžová těsnění vidlice a tlumiče, povrch kluzáků a hlavně vše maže a chrání. Pomáhá snížit tření a funguje zároveň coby prevence před usazováním nečistot na citlivé kluzné ploše vnitřních nohou. Opět si můžeme pomoci „nekonkrétním“ příkladem vybrušování kluzné plochy na vnitřních nohou vidlic Fox. Přesně tomu by měl Fork Juice pomoci předejít.

Fork Juice - Juice Lubes

Nech si ty reklamní kecy!

Dobře! Já to chtěl jen uvést a předložit základní informace. Fork Juice, stejně jako dalších pár produktů od Juice Lubes, máme možnost již nějaký čas zkoušet na našich a hlavně různých testovacích kolech. Já osobně jsem typem jezdce, který odpružení vždy průběžně mazal silikonem. Rád jej ale vyměním za Fork Juice, který stojí skoro stejně a navíc má cool láhev. V mém případě tedy k vyloženému šoku z najednou objevené funkce vidlice nedošlo, ale ano, zaznamenal jsem, že to chodí líp!

Dnes už mi to nemaž!

Pokud jste ale svou vidlici pořádně nikdy nemazali, ani ji alespoň občas neberete na servis a kompletní očistu, pak budete nejspíš pěkně v šoku. Fork Juice dokáže dost dobře rozhýbat i zatuhlejší Foxky s FITkou. Když tenhle džusíček stříknete na RockShoxe, může se vám stát to, co nám v Kruškách. „Pišto, dneska už mi to, prosím tě, nestříkej! Jak si to tam včera cáknul, tak mi ten Revelation začal chodit tak, že jsem z toho byl v pomalých trialových pasážích už docela nervózní.“ Pravda, Kubova vidle ožila natolik, že po mně chtěl druhý den pumpičku na tlumič, aby ji dofouknul!

Fork Juice - Juice Lubes
*Mazání Chain Juice Wet

Zkus si to sám

Ono se to vlastně těžko popisuje a možná ještě hůř věří, když to takhle čtete. Jak jsem ale zmínil, starat se o vidlici a tlumič by mělo být součástí dobrých mravů každého bikera – nikdo ale neříká, že musíte používat Fork Juice. Léta jsem si vystačil se silikonem a nijak jsem netrpěl (nepleťte si to s teflonovým mazáním, to není na vidlice zrovna ideální). Fork Juice ale vypadá dobře, funguje a nestojí moc. Tak proč nejít do servisu a údržby trochu stylově? V dnešní době se utrácí hromady peněz za stylové hadříky, proč si nekoupit stylové a navíc funkční mazání?

Fork Juice a další produkty Juice Lubes najdete a objednáte na webu Protocycles.cz
Fork Juice - Juice Lubes