reklama

reklama

Canfield Brothers představení/pozvánka

Canfield Brothers - bikes
Má takhle někdo sen, že bych chtěl stavět vlastní kola, na nichž by se jemu samotnému jezdilo lépe, než na strojích z běžné produkce. Proč ne, stačí mít dostatek zkušeností ze závodních okruhů, bratra, který do toho půjde s vámi a už to jede… Takto nějak začíná pohádka Canfield Brothers.

Canfield Brothers je značkou, která stojí na nadšení dvou bratrů, po léta se věnujících DH závodění. Stroje s jejich jménem přitom jezdí po světě již od roku 1999, tedy nemalých 12 let. Nejedná se tedy o žádnou „rychlokvašku“, ale o produkt, který si již odrostl vývojářským plenkám a úspěšně prošel sítem přirozeného tržního výběru.

Značka Canfield Brothers letos dokonce získala České zastoupení, kterým je společnost Protocycles. Canfieldovic kola přitom bude možné vidět a také vyzkoušet v rámci slavnostního zahájení sezóny bikeparku Špičkák – 1. 6. 2013

Starší umí, mladší se doučí

Za Canfield Brothers stojí dva bratři – starší Lance a mladší Chris. Prvotním hybatelem byl Lance, který v době, kdy aktivně závodil a pravidelně bodoval v národních DH kláních v USA, již nějaký čas v hlavně nosil myšlenku na to vytvořit a vyrobit vlastní DH speciál. Jako studovaný inženýr měl k tomuto oboru poměrně blízko. Nyní je zodpovědný především za 3D konstrukce jednotlivých částí rámů a komponentů Canfield Brothers. Chris naproti tomu do celého projektu naskočil jako „nezkušený“ mladík, který měl za sebou sice již slušnou řadu závodů, ale žádnou adekvátní strojařskou průpravu. Jakmile naskočil do rozjetého vlaku, natolik ho to pohltilo, že doslova propadl studiu a vývoji systémů odpružení.

Lance-Canfield
Chris-Canfield1

Pralelogram je king!

Směr vývoje byl od začátku jasný – Chris hovoří o „parallel link suspension“, což není nic jiného, než princip systému s virtuálním bodem otáčení (lidově obecně označován jako VPP). Skutečnost, že se nejedná o žádné převratné řešení, nic neznamená. Samotný princip tzv. virtuálního zavěšení skýtá tolik možností, že originální může být skoro každý a ani nemusí napodobovat Santa Cruz/Intense (vlastníci patentu VPP).

Canfield Brothers – Formula 1 Jedi

Canfield Brothers je hlavně o gravity. Proto je vlajková loď, Formula 1 Jedi, čistokrevný sjezďák, který se, stejně jako všechny další rámy této značky, vyznačuje precizním řemeslným zpracováním. Až 215 mm zadního verikálního odpružení a cca 60 mm horizontálního zdvihu (Canfield laboruje jak s pohybem kola nahoru a dolu, tak i s jeho posunem od středu dozadu) mu dává obrovskou kapacitu pro zvládání i mimořádně těžkých tratí včetně podniků Red Bull Rampage. Velkou lahůdkou je vodítko řetězu, které zvedá řetězovou linku výše nad převodník, aby bylo dosaženo optimální součinnosti pohonu a funkce zadní stavby.
Canfield Brothers - bikes

Canfield Brothers - bikes

Canfield Brothers Formula 1 Jedi from Canfield Brothers on Vimeo.

Canfield Brothers – The One

Druhým fullem v nabídce je The One – stroj stvořený pro radostné dovádění, freeride, skákání, lehčí DH, zkrátka a dobře zábavu jako víno. 180-200 mm zdvihu je mu v tomto více než schopnou oporou.
Canfield Brothers - bikes

Canfield Brothers - bikes

Canfield Brothers The One from Canfield Brothers on Vimeo.

Canfield Brothers Nimble 9

Další produkce se již točí hlavně okolo pevných rámů, z nichž je pro českou kotlinu asi nejzajímavějším strojem pevná devětadvacítka Nible 9. Nejedná se o žádný závodní speciál, ale o stroj postavený pro radost z jízdy. Krátká zadní stavba (s možností úpravy, případně napnutí řetězu – singlespeed) a položený úhel hlavy (69°při zdvihu vidlice 100 mm, 68°pro 120 mm) z něj činí více než lákavý kousek pro milovníky tvrdé jízdy. A co je nejlepší, v nabídce bude i luxusní ocelová verze!
Canfield Brothers - bikes

Canfield Brothers - bikes

To by snad pro začátek o kolech Canfield Brothers mohlo stačit. Dodejme, že 1. června budou na Špičáku k vidění a snad i k ozkoušení stroje Formule 1 Jedi, The One (lehký dh/freeride) a snad i pevňák Nimble 9, případně jeho blízký příbuzný Yelly Sreamy, což je druhá pro radost z jízdy stavěná pevná devětadvacítka, která ochotně pobere vidlice do zdvihu 120 mm (hlavové úhly shodné s Nible 9).
Canfield Brothers - bikes

Více o značce Canfield Brothers na domovském (mezinárodním) webu www.canfieldbrothers.com