reklama

reklama

Novinky z festivalu Sea Otter Classic 2013

Sea Otter Classic - TECH NEWSZačátek dubna je tradičním obdobím konání velkolepého festivalu cyklistiky Sea Otter Classic v Kalifornském Monterey. Je to místo, kde řada značek s oblibou představuje svoje novinky a připravované koncepty. Pár z nich jsme vybrali a podívali se na ně trochu blíž.

Jelikož je to z Čech do Kalifornie slušný kus cesty, využili jsme fotografií a postřehů od kolegů z Vital MTB – zde je přehled novinek, které nám padly do oka.

DT Swiss Spline

Novinkou na stánku švýcarské značky DT Swiss byla řada zapletených kol pro drsnější ježdění s názvem Spline. Nabídka obsáhne všechny tři aktuální průměry kol, na výběr bude z trojice ráfků různé šíře v závislosti na jízdním stylu.
Sea Otter Classic - TECH NEWS

Marzocchi 380 C2R2

Kompletně přepracovanou sjezdovou vidlici 380 C2R2 Titanium připravil pro rok 2014 italský výrobce Marzocchi. Nový přírůstek půjde po krku nejlehčím pružinovým dvoukorunkám na trhu a s hmotností 2778 gramů se směle vyrovná leckteré vzduchové konkurenci. Vidlice se zdvihem 200 milimetrů přitahuje pozornost díky titanové pružině, duté spodní korunce, poniklovaným vnitřním nohám o průměru 38 milimetrů nebo stíracím kroužkům z produkce SKF. V nabídce nalezneme jak kónický, tak klasický sloupek řízení.
Sea Otter Classic - TECH NEWS

Pomocí zlatavých otočných ovladačů je možné přizpůsobit hodnoty komprese a odskoku, a to v okruhu vysokorychlostním i nízkorychlostním. Jednoduchým interním zásahem, prostou výměnou několika podložek, lze chod vidlice doladit takřka k dokonalosti. V útrobách novinky se ukrývá světem motokrosu inspirovaná hybridní patrona Dynamic Bleed Cartridge, která představuje kompromis mezi tlumící patronou otevřenou (olejová lázeň) a uzavřenou. Ve stručnosti – olej proudí do patrony přes jednocestný ventil na jejím dně, na opačném konci je pod vysokým tlakem vypuzován.
Sea Otter Classic - TECH NEWS

Změny se dotkly také můstku, který ztratil tolik typický tvar písmene „M“. Nová vidlice se na pultech obchodů objeví v září letošního roku, soutěžní premiéry se však dočká o něco dříve v rámci několika závodů světového poháru ve sjezdu. A mimochodem, chybět nebude ani trendy varianta pro stroje s koly o průměru 27,5“.
Sea Otter Classic - TECH NEWS

Marzocchi Moto C2R

Opálený Ital Marzocchi představil také nový pružinový tlumič Moto C2R, který se svému předchůdci, modelu jménem Roco, podobá jen vzdáleně. Slušná řádka změn má za výsledek velmi příznivou hmotnost, jež se bez pružiny pohybuje okolo 369 gramů.
Sea Otter Classic - TECH NEWS

Samozřejmostí je možnost pohodlného externího nastavení vysoko a nízkorychlostní komprese, odskok se ladí jen v rovině nízkorychlostní. Míru komprese lze navíc přizpůsobit pomocí jednoduchého interního zásahu, bez něhož se neobejde ani seřízení vysokorychlostního odskoku.
Sea Otter Classic - TECH NEWS

Tlumič Marzocchi Moto C2R bude k dostání ve dvou verzích, přičemž ta vybavenější nabízí  možnost jednoduché úpravy objemu expanzní nádržky.
Sea Otter Classic - TECH NEWS

Tělo tlumiče prošlo razantní dietou, díky které je nyní štíhlé jako proutek. Odlehčení se dočkala také pístnice nebo oka pro uchycení tlumiče do rámu. Anodizovaný povrch je zárukou dlouhodobé odolnosti a skvělého vzhledu.
Sea Otter Classic - TECH NEWS

RockShox XLoc Full Sprint

Pokud s oblibou využíváte možnosti úplného uzamčení vidlice a tlumiče, pak vás jistě zaujme nová ovládací páčka XLoc Full Sprint z dílen amerického RockShoxu. K bleskovému zmrazení chodu předního a zadního odpružení od teď postačí stisk jednoho jediného tlačítka. Ovládací páčka je vybavena technologií Connectamajig, tedy rychloupínacím napojením hydraulické hadice na tělo páčky samotné. Výhody jsou prosté – jednoduchá manipulace bez nutnosti zdlouhavého odvzdušňování.
Sea Otter Classic - TECH NEWS
Páčka lockoutu je kompatibilní s tlumičem Monarch XX…
Sea Otter Classic - TECH NEWS

…a s vidlicemi řady SID a Revelation.
Sea Otter Classic - TECH NEWS

Marin Mount Vision

Radikálního faceliftu se dočkal populární trailbike Marin Mount Vision, který bezezbytku naplňuje tolik aktuální představy o univerzálním kole na každý den. Srdcem Marinu je celokarbonový rám s hliníkovými vahadly, vnitřním vedením bovdenů a hadic a odnímatelným ISCG slotem pro případnou montáž napínáku. Geometrie je uzpůsobená střednímu rozměru kol – hlavový úhel činí 67,5°, sedlový pak 73,5° a řetězové vzpěry jsou dlouhé příjemných 435 milimetrů. Přestože je oficiální představení naplánováno na počátek srpna, už dnes víme, že by výsledná hmotnost neměla překročit 11,4 kilogramů.
Sea Otter Classic - TECH NEWS

Marin opustil svůj virtuální systém QUAD-link a místo něj u novinky aplikoval „přepákovaný jednočep“ IsoTrack…
Sea Otter Classic - TECH NEWS

Prototyp sjezdového GT Fury

Prototyp sjezdového stroje GT Fury se během závodního víkendu objevil před karavanem sourozeneckého tria Athertonů. Co na něj říkáte? Karbon nebo hliník? A kolik tam je najedou čepů???
Sea Otter Classic - TECH NEWS

Formula 35

Vidlice italského výrobce brzd Formula se stále někde objevují. Tedy hlavně na výstavách, už méně na kolech. Každopádně model Formula 35 přichází se zdvihem vnitřně nastavitelným v rozsahu 120-160 mm u varianty 650B (1600 g) a 100-140 pro 29“. Chybět pochopitelně nemůže 15mm pevná osa a taper sloupek řízení.
Sea Otter Classic - TECH NEWS

Hodinový strojek na vrcholu korunky slouží k aktivaci lockoutu (zlatá páčka) a nastavení nízko-rychlostní komprese (modré kolečko).
Sea Otter Classic - TECH NEWS

A pokud vytáhnete ze spodní strany červený ovládací prvek odskoku, můžete pomocí integrovaného imbusu nastavit tvrdost lockoutu – práh citlivosti zavřené vidlice.
Sea Otter Classic - TECH NEWS

White Brothers

U White Brothers se intenzivně pracuje na nové dlouhozdvihé vidlici, která ve verzi 27,5“ nabídne krok v délce až 170 mm (v provedení pro 29“ maximálně 150 mm). Pevná osa a taper sloupek jsou standardem, specialitou je kolečko Ramp setting, které umožní nastavit rychlost, s jakou vidlice proběhne celým zdvihem.
Sea Otter Classic - TECH NEWS

BOS DeVille AM

U BOSe aktuálně pracují na 140mm vidlici DeVille AM, která má být cca o 200 gramů lehčí než její současník DeVille 140. Cílovou hmotností je přitom 1800 g. V nabídce budou verze pro 26 i 27,5 palcová kola. Varianta 650B se od základní 26“ liší v podstatě jen korunkou, která vytvoří dostatečný prostor pro větší kola. Zajímavostí je, že na výběr by měla být pevná osa průměru 15 nebo 20 mm.
Sea Otter Classic - TECH NEWS

Uvnitř DeVille AM najdeme vzduchovou pružinu a uzavřenou olejovou patronu, která vedle základního nastavení odskoku umožní vybírat jeden ze tří režimů kompresního tlumení – Ride, Sport Ride a Platform. Tedy stejný princip ovládání jako představuje Fox CTD.
Sea Otter Classic - TECH NEWS

BOS Kirk

Další novinkou je u značky BOS vůbec první vzduchový DH tlumič nesoucí označení Kirk. Při jeho vývoji bylo pamatováno i na možné nasazení pro endruo stroje, proto by měl být relativně lehký a kompaktní.
Sea Otter Classic - TECH NEWS

Kirk bude disponovat vskutku širokými možnostmi nastavení – tedy nízko- a vysoko-rychlostní komprese, tlumení odskoku a na boku bude páčka pro snadné přepnutí do režimu Pedal (tvrdší platforma pro šlapání).  Pozor, něj používají nechávají tlumiči prostor, aby i v utlumeném módu byl schopen zpracovat některé překážky.
Sea Otter Classic - TECH NEWS