reklama

reklama

Cannondale Trigger 29er 1 (video)

Cannondale Trigger 29 1 - testCannondale Trigger 29er jsme již bohužel museli odeslat zpět do Aspire, jelikož se na něj třese celý zástup potenciálních kupců a dalších zvědavců! Loučení to bylo trochu smutné, máme ale slíbeno, že bychom ho letos mohli ještě na chvíli dostat na hraní.

Cannondale Trigger 29 1 - testMáme totiž v plánu s ním natočit i něco víc, než jen krátkou video ochutnávku z testování, jakou vám právě nyní servírujeme. Ale na to snad ještě dojde.

Každopádně jsme i přes nepřízeň počasí nasbírali dostatek poznatků, dojmů a jízdních postřehů, abychom byli schopni dát dohromady klasický test. Jen musím vymyslet, jak dát naše, občas protichůdné názory dohromady. Naštěstí se s Kubou shodneme alespoň na základních postojích k tomuto kolu. Respektive na většině až na…

Oba si například klademe otázku, kam tohle kolo zařadit. 29“, 130 mm a tlusté gumy „katapultují“ Trigger 29er, oproti jeho 26“ bratru, do „vyšší váhové kategorie“. Není to žádný lehký a superhbitý trail-bike, naopak blíže má k enduru. Ale přitom mu to docela jede, na běžných cestách nepůsobí až tak nepatřičně jako mnohá vyhrocená enduro kola se 160 mm zdvihu atd. Tohle budeme muset ještě vnitroredakčně prodiskutovat. Snad se u toho nepopereme.

V čem se ale neshodneme, a je to do velké míry dáno mojí osobou a mým osobním pohledem na věc, je kosmodrom uprostřed rámu. Tedy tlumič Fox DYAD RT2. Kubovi se líbila možnost snadno přepnout na nižší zdvih zadní stavby, navíc v tomto „výjezdovém režimu“ měl dojem, že kolo lépe jede. Tedy hlavně v lehčím terénu. Já to beru.

Sám ale stojím na druhém názorovém břehu. Podle mě musí každé plně odpružené kolo především pružit! Jakákoliv „škrtítka“ jsou proto, v mých očích, v drtivé většině případů zcela zbytečná! Proto si také myslím, že ta velká, těžká a složitá věc uprostřed rámu je v podstatě zbytečná. Hodně by mě zajímalo porovnání s nejnižším modelem (Cannondale Trigger 29er 3), který využívá téměř klasický (pouze roztahovací) jednokomorový tlumič X-Fusion. Vsadil bych se, že bude lehčí, funkčně zcela srovnatelný a možnost zamknutí bude plně dostačující pro dlouhé táhlé výjezdy a jiné situace, kdy prostě odpružení nepotřebujete. Jinak jezdíte furt na plný zdvih a není co řešit.

Ale tohle ještě pořádně rozmázneme v kompletním testu.

Nyní tedy slíbené video a také něco fotek, oboje okem Jakuba Svobody

Cannondale Trigger 29er 1 – Testing from BikeAndRide.cz on Vimeo.

Foto: Jakub Svoboda