reklama

reklama

DRIFT Ghost HD – praktické představení

DRIFT Ghost HD -“ preview & videoO nové outdoor kameře Drift Ghost HD jsme již před časem přinesli základní informace. Nyní, poté co se nám nový Drift konečně dostal do ruky, vám můžeme naservírovat první dávku dojmů, zkušeností a poznatků z praxe a také první „duchařské video“.

Tentokrát nepůjde o žádnou hlubokou analýzu, na tu si bude třeba ještě chvíli počkat, až se s novým duchem vzájemně trochu líp poznáme. Potom jej a jeho schopnosti tradičně rozpitváme do posledního šroubečku a posledního pixelu.

Text: Los Tomanos
Otvírám hnědou krabičku, vidím kameru. Kouká na mě skrz průhledné víčko. Balení vypadá dost luxusně. Prohlížím ho ze všech stran a pak se konečně odvážím jej otevřít. Procházím všechny dimenze prostorového balení, lezu i do patra pod kamerou a nacházím tam tolik věcí, že se raději přesouvám ze stolu na zem.
DRIFT Ghost HD - preview & video

Jsou zde různé držáky na helmu a několik dalších drobností. Konkrétně dvě samolepící destičky, jedna rovná a jedna zaoblená, plus velká placka určená na pásek brýlí, k připevnění na helmu nebo na řadu jiných míst. Stejná praktická věcička jako u předchozího Driftu HD.
DRIFT Ghost HD -€“ preview & video

Dále v balení nacházím přezku pro všechny držáky, pásek na ruku pro dálkové ovládání, druhá „záda“, USB kabel a redukci na mikrofon. Drift Ghost HD totiž vedle mini HDMI konektoru má i vstup pro externí mikrofon. Stačí nasadit druhá záda s otvorem krytým gumovou chlopní, skrz něj a redukci lze onen externí mikrofon připojit.
DRIFT Ghost HD - preview & video

Příslušenství by jsme měli, teď k tomu podstatnému, což je kamera sama a také nové a v mnohém pokrokové dálkové ovládání. Jako malý zázrak otáčím malou a hlavně krásně kompaktní kameru v ruce. Zírám jak blázen, zespodu má klasický stativový šroub, žádná redukce jako u GoPro. Nic, prostě našroubujete Drifta na stativ a točíte. Podle mého takto jednoduchý způsob spojení se stativem a navíc možnost připojení externího mikrofonu dělá z Driftu vysoce universální hračku!
DRIFT Ghost HD -€“ preview & video

Okukování už bylo dost, kde se to zapíná? …a už mě vítá logo Driftu, stejně jako velký vlídný nápis „Get out there“ (volně přeloženo „Koukej mazat ven!“). Avšak krom toho všeho také upozornění na slabou baterku! Šup tedy Drifta do sítě přes USB kábl a za tři hodinky na kameře konečně svítí zelená. Po těchto třech hodinách meditování nad stavovou diodou dostávám nápad. Protáhnu popruh co patří k dálkovému ovládání držákem na brýle a upnu ho na XC přilbu. Hahá, jde to! V konečném důsledku to tedy znamená, že pokud nechcete používat držák na brýlích, koupíte si v obchodě za cca 20 Kč kus sucháče, poutko, mamča vám to spíchne a máte další držák třebas právě na přilbu.
DRIFT Ghost HD - preview & video

Kam až to dosáhne?

„Co to máš v ruce?“ Ptá se přítelkyně. „Dálkové ovládání,“ zní moje odpověď. Přítelkyně kouká a trochu nechápe. Po malé demonstraci nás svorně napadá, „jaký to má asi dosah?“ Zaběhne s kamerou nejdřív za roh, pak do další místnosti až tohle putování končí na druhém konci bytu. S přímou viditelností kamera neměla problém se zapnout na vzdálenost cca 12 až 14 m. Přes zdi už to bylo logicky horší, přesto se signál prostřílel přes dvě a mísy i přes tři zdi, což mi přijde více než skvělé.

Takový dosah se vám hodí například, pokud kameru přiděláte na křídlo letadla cestou na dovolenou (pokud vás tedy k letadlu před startem pustí, ale to je celkem standard, ne?), anebo můžete Drifta plácnout pomocí přísavky na kapotu auta a potom natáčet svoje zděšené obličeje v průběhů divokých silničních manévrů.

Tak už si začneme hrát?

Když zapnu kameru, abych se konečně vrhl do akce, kouknou a mě skrz tvrzené Gorila sklo chránící displej čtyři ikonky. Asi si mám vybrat? Podle obrázků je vše jasné. Buď si zvolíte režim, který momentálně chcete (točit, fotit, fotit sekvenci atd.), přehrát video nebo zobrazit fotky a pak je tam na výběr ještě dvojí nastavení. Jedno ke každému režimu, druhé všeobecné. Volím režim kamera, kde je na výběr formát, počet okýnek, úhel zobrazení apod. Dost bylo rybích ok, kamera umí i jiné úhly než 170°. Další možností je 127° a 90°. Vypadá to tak lákavě, už jsem prostudoval co jsem mohl. Teď už jen šupky dupky do postýlky a druhý den s kamerou na kolo. Konečně!
DRIFT Ghost HD - preview & video

Já a Ducháček spolu v lese

Na první dojem mě nenapadá, co bych Driftu Ghost HD vytkl, přestože bych si rád trochu zláteřil. Vše totiž šlapalo, jak se sluší a patří. S kamerou nebyl jediný problém, vytáhl jsem jí na dvě až tři hodiny ven do období tajícího sněhu. Voda byla za chvíli všude, takže moje oblečení brzy tento boj vzdalo. Drift ale furt v klidu točil. Když jsem odšrouboval „záda“, vše pod nimi bylo suché. Nový Drift Ghost HD by měl vydržet i trochu toho potápění, tedy spíše tak odložení do studánky, než koupání v moři se šnorchlem, na to už je třeba vodní pouzdro. Každopádně na všelijaké rozmary počasí je připraven opravdu skvěle.
DRIFT Ghost HD - preview & video

Co mě také hodně potěšilo, byl rozumný odpor tlačítek. Žádné mačkání až na křeč, ale ani žádné samovolné spouštění záznamu v kapse. Další obrovská výhoda je dálkové ovládání. Chceš natáčet? Zmáčkneš tlačítko, kamera zapípá, dálkáč začne blikat červeně a ty se v klidu můžeš rozjet. Při natáčení se dá i fotit, stačí jen zmáčknout tlačítko a kamera bez přerušení videozáznamu vyfotí co má před nosem, respektive před čočkou.
DRIFT Ghost HD - preview & video

Jak jsem již psal, kamera Drift Ghost HD je kvalitně zpracovaná a dostatečně odolná. Několikrát jsem do ní kopl, upadla mi na zem a není na ní vůbec nic znát. Doufám, že to takhle bude pokračovat i nadále. Co musím ještě zmínit je otáčecí čočka v rozsahu 300° kolem své osy. Využil jsem to hlavně při natáčení rámu z rámu. Používal jsem tzv. flexibilní stativ, jehož nožičky otočíte kolem rámu, řídítek a pod. Našroubujete Drifta na stativový šroub a natočíte čočku tak, jak chcete aby bylo natáčeno. Jinak řečeno srovnáte horizont. Tohle je super praktická vychytávka. Žádně softwarové otáčení, žádné složité laborování. Navíc úhel záběru pohodlně zkontrolujete přes displej a… Pak už jen stačí skočit do sedla, stisknout tlačítko na dálkáči a… „Klapka, aaaaaa-akce“.
DRIFT Ghost HD - preview & video

Ták a je tu konec. Pro prvotní představení by to snad již stačilo. Teď hoďte oko na video a fotky a příště si rozebereme takové věci jako je obrazová kvalita, přechody světlo-stín, kvalita fotek atd.

Los Tomanos

*Za roztřesené záběry z rámu nemůže kamera Drift, ale provizorní uchycení na rám pomocí flexibilního stativu. To, že Drift umí hezké a stabilní video se můžete ujistit v našem Video testu Ibis Mojo HD nebo aktuálně také krátkého video editu z testování stroje Centurion Float Numinis Ultimate 3.

Kdo to radši přes Vimeo…

Drift Ghost HD – první test from BikeAndRide.cz on Vimeo.

DRIFT Ghost HD - preview & video

DRIFT Ghost HD - preview & video