reklama

reklama

Vršatec: Pondělní experiment

Vrsatec: Pondelni experiment (Trail-Busters.cz)Co je svět světem, pondělí je otrava. Ale musí to tak být vždycky? S Mrakem a Davidem máme teorii, že nemusí. Potom máme ještě jednu. Ta tvrdí, že když se v pondělí objeví na vašem pracovišti lístek „V PONDĚLÍ TU NEJSU“, svět se nezboří.

Text a foto: TrailBusters.cz

Vrsatec: Pondelni experiment (Trail-Busters.cz)

A protože je vědecké bádání naší druhou přirozeností, vyrážíme naše troufalé názory ověřit do osvědčené bikové laboratoře na česko-slovenské hranici. Tady si dáme parádní okruh kolem Vršateckých bradel a uvidíme, co nám z toho bude resultovat. Budíček je nastavený na půl čtvrtou ráno, za oknem tma a krásně vybarvený, ale už dost mrazivý podzim. Zbývá pár desítek asfaltových kilometrů a už se před námi k rannímu nástupu řadí slovenské kopce.
Vrsatec: Pondelni experiment (Trail-Busters.cz)

Lehce po sedmé už stojíme v plné polní pod Vršatcem a nad naše hlavy se škrábe podzimem znavené slunce. Stačí chvilka a jeho paprsky rozehrávají ve zbarvených korunách stromů velkolepé divadlo.
Vrsatec: Pondelni experiment (Trail-Busters.cz)

WikiInfo:
Vršatské bradlá (bradlo je geomorfologicky významný útvar tektonického původu) sú pokračovaním bradlového pásma, ktoré v oblasti Trenčianskeho kraja prechádza severným údolím Váhu. Nachádzajú sa severne od Ilavy, nad obcou Vršatské Podhradie, pričom výrazne vyčnievajú z okolitého reliéfu flyšových Bielych Karpát. Ich dominantná poloha ich predurčila, aby na nich v stredoveku postavili hrad, z ktorého sa do dnešných čias zachovali len ruiny. Dnes je Vršatec prírodná rezervácia s rozlohou okolo 82,4 ha. Celkovo tu vystupujú dve bradlá. Najvyššie z nich je bradlo Chmeľová (925,4 m n. m.), ktoré sa nachádza viac na severe a je aj druhým najvyšším vrcholom Bielych Karpát.

Zažité teorie o otravném pondělí rázem dostávají první trhliny. Toto pondělí nezačíná vůbec špatně!
Vrsatec: Pondelni experiment (Trail-Busters.cz)

…toto je jen začátek příběhu. Zbývající část a mnoho dalších reportáží, videí a tras v GPX najdete na webu Trail-Bustres.cz

Trail-busters.com