reklama

reklama

Marzocchi – zpět na vrcholu

Marzocchi-starts-2012V minulých letech byla mnohými zatracována, leckterými dokonce pohřbívána, letošní úspěšná sezóna je však důkazem toho, že italská značka Marzocchi je zpět v sedle a otěže přitahuje ve velkém stylu.

Odpružené vidlice a tlumiče z Apeninského poloostrova posbíraly na kolech elitních jezdců nejeden vavřín, zkrátka závodní rok z kategorie snů.

Od maratonu a sjezdu…

Ač je seznam úspěchů dlouhý, pro ten nejzářivější nemusíme chodit daleko do historie. Začátkem října si poblíž francouzského městečka Ornans dali dostaveníčko nejlepší maratonci světa, aby změřili své síly a utkali se o korunu mistra světa. Navzdory obtížným povětrnostním podmínkám zazářil na deštěm rozmáčené trati řecký biker Periklis Ilias z týmu Protek a zaslouženě získal titul. Výmoly na blátivém okruhu přitom srdnatě tlumila lehká karbonová vidlice Marzocchi Corsa SL Carbon ve verzi pro devětadvaceti palcová kola, která byla speciálně vyladěna v rámci továrního programu MWorks.

Periklis Ilias

Činili se i sjezdaři bojující v kolotoči světového poháru za mezinárodní tým Mondraker, jež je materiálně podporován odpružením z dílen Marzocchi. Závodní stroje vybavené dvoukorunkou 888 RC3 EVO V2 Titanium MWorks získaly dvě prvenství – ve Fort William se radovala Emmeline Ragot a ve Val d’Isère její týmový kolega Brook MacDonald. Vítaným bonusem byl také fakt, že celý tým zakončil rok na špici žebříčku týmů v kategorii gravity.

Emmeline Ragot

…po fourcross a freestyle

Na italské odpružení spoléhá na svém fourcrossovém závoďáku  i český rider Michal Prokop alias Frky (videorozhovor o setupu kola a jiných zajímavostech jsme nabídli již dříve) a jak velí tradice, ani on nevyšel naprázdno. Trojnásobný světový šampion ukončil sezónu jako druhý jezdec světa dle žebříčku Mezinárodní cyklistické unie UCI a mimo nespočtu podiových umístění dokázal zvítězit v závodu  série 4x ProTour ve Fort William. České fandy Michal potěšil účastí na pražské zastávce podniku Red Bull Pumpriders, kde po takřka heroickém výkonu obsadil druhé místo v kategorii mtb a současně triumfoval mezi bikrosaři.

Michal Prokop

Na známém bikovém festivalu Crankworx v kanadském Whistleru na sebe upozornil mladý Belgičan Thomas Genon, když svou čistou jízdou plnou triků ovládl klání freestyle mtb jezdců s názvem Red Bull Joyride. Pozadu nezůstali ani jiné hvězdy, kupříkladu Sam Pilgrim a Andreu Lacondeguy, i pro ně odvádí černou práci vidlice s „M“ ve znaku.

Thomas Genon

Kouzlo MWorks

V boloňské centrále firmy Marzocchi spojují výsledky svých jezdců zejména s novým programem MWorks, který se zaměřuje na detailní naladění vidlice pro bezchybný výkon na trati. Tajemství spočívá v prostém zohlednění váhy jezdce, jízdního stylu a podmínek na trati, a následném nastavení systému odpružení. Výsledkem je, dle vývojového oddělení značky, optimálně citlivá vidlice  absorbující veškeré rány z terénu a to vše bez negativního ovlivnění trakce, přední kolo neustále kopíruje podklad a jezdec tak neztrácí jediný watt z vloženého úsilí. Uf, teorie zní lákavě, že? Jak celá věc funguje v praxi si budeme moci ověřit již letos, kdy vidlice MWorks zamíří ke koncovým zákazníkům.

Brook MacDonald

Vzkříšení?

Znamená úspěšná sezóna 2012 definitivní vzkříšení odpružených vidlic a tlumičů Marzocchi? Poučeni z historie nebudeme vynášet žádné unáhlené soudy. Jednoznačné je, že značku s tak silnými kořeny bychom opět rádi viděli v plné formě.

Brook MacDonald-podium