reklama

reklama

SILVINI Core, Intenso, Borgo – TEST

Silvini LétoLetní sezóna v plném proudu, přesto možná ještě někdo řeší, čím obohatit svůj cyklistický šatník. Pojďme se proto podívat na jednu lehkou letní sestavičku od Silvini. Pro druhou polovinu léta jsme vybrali dva dresy a jedny lehké letní kraťasy.

Dnes bychom vám rádi představili, nejen teoreticky, dvě varianty lehkých letních dresů italské značky SILVINI. Jeden upnutý sportovní s dlouhým zipem, který je součástí výkonnostní řady Core a druhý více „volnomyšlenkářský“ z univerzální MTB řady Intenso. V komplet je doplňují kraťasy Borgo, jenž zastupují řadu všestranného městského a sportovního oblečení Silvini. Díky tomu si můžeme udělat lepší přehled o aktuální nabídce této značky.

SILVINI Core – sportovní dres

Tento dres lze již od pohledu označit za kus vyspělého technického oblečení, který nabízí řadu moderních prvků. Jeho jednoduchý a přitom nápadaditý design využívá jako součást grafiky nemalé množství reflexních ploch. Efektní i efektivní je také jeho střih a skladba materiálů. Základem je lehký a na těle příjemný materiál CoolDry, který je zároveň, díky využití vláken FlexiFibre, rovněž vysoce elastický. Dostatečnou ventilaci v horkých letních dnech zajišťují panely ze síťoviny. Jeden větší najdete na zádech, dva menší potom v podpaží.
Silvini Core

Dotek vánku na těle

Jak bylo již zmíněno, na těle je tento dres díky použitému materiálu velice příjemný a i přes sportovní upnutý střih působí vzdušně a lehce. Nic tedy v létě nebrání tomu vozit jej jako jedinou vrstvu bez spodního funkčního trika. Vděčný jsem byl rozhodně za celorozepínací zip. Nejen kvůli snazšímu oblékání, ale hlavně pro možnost v letním horku, třeba při zastávce na občerstvení dres nebo v dlouhých náročných stoupáních, dres plně rozepnout a nechat se ovívat chladivým vánkem.
Silvini Core

Příliš těsné v podpaží…

Co mi naopak příliš nevyhovuje, jsou poměrně úzké průramky. Přestože ploché švy vykazují určitou pružnost, pravidelně se mi stávalo, že mě šev v podpaží po čase jízdy začal nepříjemně obtěžovat – dráždit až škrábat. Také samotný materiál vykazuje jisté kompromisy z pohledu odvodu potu. Rozhodně dobře saje a odvádí pot od těla, při intenzivní jízdě ale v sobě vlhkost drží o něco víc, než by musel. To je, podle mého názoru, zřejmě daň za vysokou pružnost. Na druhé straně ale díky zmiňovanému dlouhému zipu své tělo můžete v parných dnech i tak dostatečně odvětrat.

Noviny nech klidně doma

Další, již třetí stranou této rovnice je solidní izolační schopnost použitého materiálu. Představte si modelovou situaci, kdy vyjedete na kopec při vysoké intenzitě výkonu, což znamená velkou míru pocení. Pokud nahoře před sjezdem zapnete zip dresu Silvini Core, můžete si být jisti, že cestou dolů nepromrznete, s největší pravděpodobností ani při dlouhých sjezdech v Alpách. Až v extrému by bylo potřeba sáhnout pro další vrstvu nebo hezky po staru pro noviny…

Líbí se nám… Dalo by se zlepšit…
Dlouhý zip
Materiál příjemný na těle
Propracovaný střih
Odvětrání na zádech
Mnoho reflexních ploch
Solidní izolace
Užší průramky
V létě by se hodil ještě o něco vzdušnější materiál

Silvini Intenso – volný dres

Intenso se z hlediska použitého materiálu příliš neliší od prvně představené řady Core. Podstatný rozdíl je ale ve střihu, který je výrazně volnější a technicky jednodušší. Prodyšnou síťovinu využívá jen na bocích, na zádech přitom najdeme jen jednu kapsu na zip v porovnání s klasickou otevřenou trojicí u Core. Dojmy z materiálu jsou hodně podobné jako v předchozím případě, proto bych asi ocenil, kdyby i zde byl použit o něco delší zip. Na druhou stranu lze účelově využít lepší izolační vlastnost dresu Intenso v obdobích nižší sluneční aktivity. Konkrétně se mi stalo, na Singltreku pod Smrkem, že jsem poměrně dlouho odkládal moment, než jsem si oblékl bundu, přestože již nějaký čas mrholilo.

Volný tak akorát

Dva drobné nedostatky, co jsem za dobu používání zaznamenal, zahrnují jeden povolený šev na jednom z rukávu – jedná se ale pouze o kosmetickou vadu – a potom otázku pružné gumy v pase. Volné enduro dresy se dnes dělají volné kompletně. Na druhé straně se mi u Silvini nestalo, že by se dres nepřiměřeně vyhrnoval, jak je to u plně volných variant běžné. Posouzení této vlastnostmi proto nechám na každém z vás.

Líbí se nám… Dalo by se zlepšit…
Příjemný materiál
Zadní kapsa na zip
Guma v pase – nevyhrnuje se ani při ostré enduro jízdě
Límec doléhá až ke krku
Jeden povolující se šev
Uvítal bych delší zip

Silvini Intenso

Silvini Borgo – lehké kraťasy

Nemusíme chodit dlouho okolo horké kaše. Krom toho, že bych ocenil více barevných variant v panském střihu, nejen ozdobení tenkým barevným lemem bočních kapes, jsou tyto kraťasy na léto naprosto perfektní. Jsou lehké a poddajné, použitý materiál skvěle ventiluje, přitom působí dostatečně odolně – neroztrhne se, když proletíte křoví. Guma v pase po většině obvodu je tak akorát silná, neškrtí, přitom je usazení kalhot dostatečně jisté. Kdo by chtěl nebo potřeboval, může použít i pásek.
Silvini-Borgo

Také jsem přemýšlel, k čemu přesně je stahovací suchý zip na konci nohavic? Možná by se hodil při běhání, horské turistice… Ono totiž možností, jak využít kraťasy Borgo, se najde celá řada – možná i víc než piktogramů v katalogu. Sám tyto kraťasy s oblibou používám i mimo kolo. Už jen klasické boční kapsy této všestrannosti jasně nahrávají. Do zadních kapes, které jsou na zip, pak můžete v civilu uložit třeba peněženku nebo mobil.

Co se děje vevnitř?

Naopak ne až tak velké nadšení u mě u mě na první dojem vzbudily vnitřní kalhotky. Celkem nezaslouženě, jak jsem se později přesvědčil. Zprvu se mi nezdály hlavně příliš krátké nohavice se silnější gumou a na nich silikonové tečky. V praxi se ale moje obavy celkem rychle rozplynuly. Kratší střih nohavic je v létě spíše přínosem než překážkou, stačí překonat sílu zvyku.

Guma by mohla být o chup volnější, naopak silikonové tečky se ve výsledku ukázaly jako dobré řešení. Nemám rád silikonové proužky, ty už mě párkrát „pokousaly“. Tečky jsou fajn. Drží dobře na místě, přitom ale dovolí lehčí skluz, když je to potřeba a proto netahají za kůži. Poklona patří také hygienické vložce Coolmax, která je jednodílná a výrazně profilovaná, jak je dnes dobrým zvykem. Sedí perfektně, nikde netlačí, neškrtí, neřeže.

Jeden důkaz místo slibů pro demonstraci. Když jsem vyrážel na testovací trip GT Zaskar 100 26“ a 29“, tak jsem měl sebou tyto kraťasy, zcela nové, sotva vybalené z pytlíku. Hodil jsem je na sebe a dal si v nich celodenní švih v parnu a horku. Ač jsem se zprvu trochu bál co „to udělá“, když nejsou ani vyprané, vše bylo v pohodě, bez následků!

Líbí se nám… Dalo by se zlepšit…
Materiál – pohodlí, pružnost, vzdušnost, nízká hmotnost
Všestrannost použití
Komfortní hygienická vložka
Silikonové tečky na nohavicích
Pocitově až moc krátké vnitřní nohavice
Silnější gumy vnitřních kalhot

SILVINI letní komplet – závěr

Silvini je možná vnímáno jako čistě zavodnická značka oblečení, přitom ale její poslední kolekce dosahuje, že má co nabídnout také bikerům a výletním cyklistům. Testované produkty jsou na vysoké technické a materiálové úrovni, přestože jsem na nich našel i pár nedostatků. Dám vám ale jednu dobrou radu – podívejte se na e-shop Silvini, kolik jejich oblečení stojí a jistě sami uznáte, že poměr cena / design, vzhled, zpracování a materiály, stojí minimálně za úvahu!
Silvini - leto