reklama

reklama

650B trailbiky – novinky 2013

Intense Tracer 275

Počátek babího léta, doba, kdy většina značek představuje své trumfy pro nadcházející sezónu, jasně naznačuje, že mohutná ofenziva rozměru 27,5 alias 650B je na spadnutí. Kompromisní průměr kol chytře zatíná drápky tam, kde se rotě devětadvacítek prozatím příliš nedaří.

Kola stvořená pro divokou jízdu na trailech, několik centimetrů zdvihu nad oběma koly, dřina do kopce a slastné pocity cestou dolů. Popsanou kategorii biků označuje každý trochu jinak, pro jednoho enduro, pro druhého trail-riding, třetí se zmíní o all-mountainu a čtvrtý s mírným despektem prohodí cosi o přezdvihovaném cross-country stroji. Jisté je, že škatulce vysokozdvihých univerzálů doposud vládnou šestadvacetipalcová kola a zůstává tak jednou z mála, kam masově nepronikl koncept devětadvacítek. Situace na trhu se snaží využít výrobci, kteří skálopevně věří kompromisnímu rozměru 27,5“ a nebojí se ho přizpůsobit potřebám technického stylu jízdy.  Po Scottu Genius 700 se dnes podíváme na dílka od Cube, Intense a Norca, ty by měly být na úzkých zamotaných cestičkách jako doma.

 

Cube Stereo 650B

Jak hraje to Stereo?

Německý Cube přichystal pro Stereo vskutku radikální facelift. Šestadvaceti palcová kola zmizela v propadlišti dějin, vlastní systém odpružení Dual Trail Control umístěný na ráně za sedlovou trubkou byl nahrazen klasickým čtyřčepem na bázi horstlinku s označením Efficient Trail Control a celý rámový základ se proměnil takřka k nepoznání. Výsledkem je moderní rám vybavený vším nezbytným, nechybí kónická hlavová trubka, interní vedení bowdenů a hydraulických hadic, press-fit středové pouzdro, postmount uchycení brzdového třmene nebo 12mm zadní osa.  O kvalitní pružení se postarají na míru laděné tlumiče Fox. Pro zájemce přichystal Cube devětadvacítkovou verzi rámu o zdvihu 140 mm a námi bedlivě očekávanou 27,5“ variantu se 160mm nad zadním kolem. Hmotnost rámů se pohybuje okolo 2,1 kg s tlumičem, kompletní kola vrchních pater výbavy s celokarbonovým rámem pak s úspěchem atakují metu 10 kg.

 

Intense Tracer 275

Intensivní sedmadvacítka

V závěru minulého roku prošlo redakčním testem sympatické enduro Intense Tracer 2 a dnes, po více než půlroční pauze, ho tu máme zpět v plné formě. Mírně upravená verze Traceru nese jednoduchý přídomek 275 a ano, hádáte správně, je připravena pro osazení zapletených kol o průměru 27,5“. Ručně opracovaný hliníkový rám nabízí 140-150 mm zdvihu, trojúhelníková zadní stavba je k té přední zavěšena klasicky pomocí dvou vahadélek tak, jak se na osvědčený virtuální systém zavěšení VPP (Virtual Pivot Point) sluší. Samozřejmostí je kónická hlavovka a masivní výměnné patky, které umožní  volit mezi klasickou osou o rozměru 135 mm a moderním rozměrem 142×12 mm. Komu by se výrazně lakované hliníkové roury Traceru okoukaly, ten může zvolit dříve představený karbonový model Carbine SL a dovybavit ho nově vyvinutým konverzním kitem. Stačí jednoduše vyměnit zadní patky, popřípadě i vidlici, a nasadit 27,5“ kola.

 

Norco Range 650B

Zabiják Norco

Hned s dvojicí hravých modelů naskakuje kanadské Norco do zvolna se rozjíždějícího vlaku 27,5“. Do řady Killer B, která na střední rozměr kol spoléhá, nově náleží enduro Range se zdvihem 160 mm a jeho menší sourozenec Sight se zdvihem o 20 mm nižším. Range je nabízen výhradně v provedení pro větší kola, Sight je k dispozici i s 26“ koly. Oběma modelům je společná Gravity Tune geometrie, která po vzoru sjezdového modelu Aurum sází na různě dlouhé řetězové vzpěry pro každou z pěti velikostí, a klasický čtyřčepový systém odpružení. Samozřejmostí je kónická hlavová trubka, příprava pro vedení teleskopické sedlovky nebo zadní osa rozměru 142×12 mm.

Norco Sight 650B

 

Finální rozhřešení? Ne!

Závěrem mě napadá několik zásadních otázek o budoucnosti hravých vysokozdvihých celopér. Kombinuje skutečně kompromisní rozměr 27,5“ to nejlepší ze světa šestadvacítek a devětadvacítek? Podlehneme nebo zůstaneme věrni 26“ endurům? Anebo se snad chystá další atak devětadvacítek? Nabízím otázky, ale odpověďmi si nejsem jistý, mírná skepse převládá. Jak celou věc vidíte vy? Diskuse otevřena, ring volný.