reklama

reklama

Pinarello Dogma XC 9.9 29er – TECH NEWS

Pinarello-Dogma-XC-29Líné letní odpoledne v jednom z malebných italských městeček. Atmosféru nicnedělání rázně protne typická vůně marihuany linoucí se z otevřeného okna jedné z kanceláří blízké továrny.

Není divu, designéři Pinarella právě pracují na hardtailu Dogma XC 9.9 29er, kterým se slavní Italové vrací k horským kolům. Vězte, že rozevláté křivky nemohou být dílem čisté hlavy!
Pinarello-Dogma-XC-29

Návrat do terénu…

Pinarello horským kolům asi příliš nefandí, řekne si nejeden milovník cyklistiky při zkoumání dlouhé a bohaté historie značky. Bližší pohled do katalogů však prozradí, že se zatvrzelí silničáři od bláta přeci jen trochu zamazali. Z kraje devadesátých let se terénem proháněly ocelové stroje Pinarello Antelao, v nedávné minulosti zase vzniklo několik kompozitových kousků se zkráceným nápisem Pina na spodní rámové trubce.
Pinarello-Dogma-XC-29

…a s velkou pompou

Na zmíněné modely navazuje aktuálně představená karbonová devětadvacítka Pinarello Dogma XC 9.9 29er a kromě jedinečného, byť mírně kontroverzního vzhledu přináší řadu technicky zajímavých řešení. Za povšimnutí stojí samotný materiál rámu, kde jsou karbonová vlákna obohacena nanočásticemi Torayca Nanoalloy. Částice jsou v exponovaném místě aktivovány tlakem a mají za úkol bránit poškození karbonového monokoku při nárazu. Ve výsledku je rám o 59% odolnější vůči nárazu než je tomu u konvenčních kompozitních vláken. Pomáhat a chránit jej před ataky korunky vidlice má i rozměrný nárazník v místech, kde se masivní spodní rámová trubka doslova omotává kolem dokola trubky hlavové.
Pinarello-Dogma-XC-29

Kapitolou samou pro sebe jsou zajímavě zprohýbané sedlové vzpěry, které asymetricky dosedají na sedlovou trubku a jakoby mimochodem tvoří velmi efektní sedlovou objímku. Netypické pojetí této části rámu má, spolu se vzpěrami řetězovými, pozitivně přispět k pohlcování vibrací a učinit jízdu pohodlnější. Do oka uhodí i lehce vyosená sedlová trubka připravená pro montáž přesmykače na objímku, post mount úchyt zadní brzdy uvnitř trojúhelníku zadní stavby, kónická hlavová trubka či vedení bovdenů a hadic útrobami rámu.
Pinarello-Dogma-XC-29

Vítej v bahně, Itale

Ačkoli mám k celému konceptu devětadvacítek vcelku neutrální postoj a jen tak něco mě nezaujme, musím říci, že Pinarello mě naprosto dostalo svým nekonvenčním zjevem. Ať už páni designéři jedou v jakékoli omamné látce, chci ji taky!
Pinarello-Dogma-XC-29

Pinarello-Dogma-XC-29

Pinarello-Dogma-XC-29

Pinarello-Dogma-XC-29