reklama

reklama

Cannondale Trigger – světová premiéra!

Aspire - prezentace 2013 - Cannondale TriggerV pátek 22.6. 2012 se opět po roce v Jedovnici nedaleko od Brna, v kempu u rybníka Olšovce, konala prezentace společnosti Aspire, dovozce značek Cannondale, GT, Mongoose, Schwinn, Osprey (MTB), Lake a dalších. Její součástí bylo rovněž představení novinek na rok 2013 včetně jedné světové premiéry – prezentace novinky Cannondale Trigger.

Nyní pro začátek přinášíme malou foto ochutnávku a hlavně první informace nejzajímavějších novinách, předně o stroji Cannondale Trigger. Po aktuálním celosvětovém úspěchu modelu Jekyll, který byl rovněž v testu na BikeAndRide.cz (trochu jsme ho zkritizovali, ale…), se Cannondale rozhodl využít jeho konstrukční platformu (tu sdílí i model Calymore) a přenést ji do nižší zdvihové kategorie. Trigger je proto v podstatně bráška Jekyllu s nižším zdvihem.

Já na bráchu, brácha na mě

Cannondale Trigger podědil prakticky všechny konstrukční a technologické „vychytávky“ od svého staršího bratříčka. Mohutné duté čepy, konstrukci zadní stavby a roztahovací tlumič Fox s dvojicí komor, který umožňuje páčkou na řídítkách měnit za jízdy hodnotu zdvihu. Jelikož se jedná o stroj kategorie trail-bike, je jeho horní kapacita 120 mm, při sníženém výjezdovém módu se krok zadní stavby sníží na 70 mm.
Aspire - prezentace 2013 - Cannondale Trigger

Sbohem harmoniko!

Další podstatnou novinkou je zásadní přepracování vidlice Lefty, která se opět ve velkém vrátí na drtivou většinu modelové nabídky kol Cannondale 2013. Na první pohled si je možné všimnout, že Lefty přišla typickou prachovku, kterou vystřídal černý plastový blatníček v moto stylu. To je ale pouze vnější efekt kompletně přepracované vnitřní architektury.

Že tak najednou?

Aspire - prezentace 2013 - New LeftyKdyž se podíváte na rozborku vidlice Cannondale Lefty, kterou jsme uveřejnili loni, možná si všimnete, že jehličková ložiska běhala po spodní části vnitřní (spodní) nohy. U nové generace se celý tento (choulostivý) systém přesouvá více nahoru, do útrob vidlice, kde se bude navíc koupat v olejové lázni. Proto může být spodní část vidlice odkrytá a proto lze také očekávat, že bude Lefty nabízet mnohem hladší chod a podstatně menší nároky na údržbu. Na druhou stranu nic z toho nebude mít negativní dopad na tuhost nebo hmotnost. Až si člověk říká, „Proč s tímhle řešením nepřišli kucí americký už dávno?“

Novinka na novinku

A pak tu máme další premiéry, jako je nový rám pevňáků Cannondale Trail, cyklokroska s kotouči Cannondale SuperX, u GT přepracovaný a svému karbnovovému bratru mnohem více podobný hliníkový rám GT Zaskar 9er, krásné barevné batůžky Osprey, retro BMX Cruiser (24“) od Mongoose, bambusové cestovní kolo Schwinn, kterému v noci bliká a svítí rám atd. atd.

Pokračování příště…