reklama

reklama

Lapierre X-Flow a jeho PendBox- TECH LAB

Lapierre-X-Flow-912 PendBoxČlověk by si myslel, že doba, kdy se pravidelně zjevovaly záhadné a složité mechanizmy, které měly za úkol spasit svět celoodpružených kol, je dávno pryč. Nejspíš to bylo jen zdání. Důkazem budiž prazvláštně důmyslné řešení PendBox francouzské značky Lapierre na modelech X-Flow.

Netvrdím, že jsem objevil Aeriku, nový model Lapierre X-Flow byl k vidění již na veletrhu Eurobike 2011. Tam jsem ho také obhlížel, ale bohužel byl nešikovně napevno připevněn ke zdi, že jsem si celou tu nádheru nemohl dostatečně důsledně prohlédnout. Teď ale, když mi ve schránce přistálo video, kde Nicolas Vouilloz popisuje a názorně představuje nový stroj Lapierre X-Flow, jsem si udělal trochu času, abych se na nový systém podíval víc zblízka.
Lapierre-X-Flow-912 PendBox

Kde jsem to už viděl?

Základem celé této parády je klasický čtyřčep, který je ale doplněn extra ramenem (PendBox) v blízkosti středu. Toto rameno má i nemá vliv na pohyb zadní stavby – je tam jakoby navíc a je rovněž nositelem středového složení. Nepřipomíná vám to něco? Já v tom vidím jistou podobnost se systémem i-Drive od GT nebo sesterského FreeDrive na kolech Mongoose.
Lapierre-X-Flow-912

Střed v meziprostoru

Účel je vlastně ten samý. Zapojit do hry šlapací střed a rovněž tah řetězu, který má za úkol stabilizovat odpružení při šlapání, přitom ho ale nesmí dusit a omezovat v rozletu. Proto není střed spojen napevno se zadní stavbou (jak tomu bývalo v případě systémů s plovoucím středem – např. RB Funn alias Autor Souvering, Klen Mantra atd.), ale jen si tak plave někde ve stavu beztíže.

Bude to celé fungovat?

Určitě ano! Funguje i zmíněný i-Drive a FreeDrive a oba velice dobře. Je ale nutné přidávat na zadní závěs další a další čepy a ramena? Navíc v místě, kde jsou nejvíc vystavena náporu bláta vody a nečistot obecně?Já myslím, že ne! obře udělaný čtyřčep funguje i bez takovýchto berliček. Ale nechme si definitivní soudy až po praktické zkušenosti. Máme už jisté náznaky od českého zástupce Lapierre, že by se letos jeden z modelů Lapierre X-Flow mohl dostat do našich sesterských spárů.