reklama

reklama

Easton Havoc 35 – TECH NEWS

Easton Havoc 35 - Tech NewsMóda širokých kokpitů vládne světu technického bikingu. Své o tom ví i americký výrobce komponentů Easton a rozhodně nechce zůstat pozadu. Stádu testovacích jezdců proto předhodil prototyp 800 milimetrů širokých řídítek a výsledek mnohé překvapil. Čím jsou řídítka Easton Havoc 35 jedinečná?

Šíře versus tuhost

Proč postupovat složitě, když je řešení jednoduché, řekli si u Eastonu a v honbě za širokými řídítky použili stávající sjezdový model Havoc o šíři 750 milimetrů, přidali dalších pět centimetrů a dílko předali zástupcům mezinárodního týmu Lapierre k řádnému otestování. A nepochybujte, že letci typu Sam Blenkinsop, Cameron Cole nebo Nico Vouilloz nedají materiálu dostatečně za uši. S výsledkem však nebyli spokojení ani jezdci ani inženýři značky. Ukázalo se, že vytvořit široká, tuhá, odolná a přitom lehká řídítka není žádná legrace. Právě nedostatečná tuhost celku byla největší bolístkou.
Easton Havoc 35 - Tech News

Motokrosová múza

Nasnadě byla volba pevnějšího materiálu, zvětšení tloušťky stěny, anebo použití většího průměru řídítek. Po vzoru kokpitů motokrosových mašin padla volba na posledně zmíněné řešení, které jako bonus nepřidalo zbytečné gramy nadváhy. Průměr řídítek v oblasti uchycení představce vzrostl ze stávajícího oversize standardu 31,8 mm na extra macatých 35 mm, prostor pro ovládací prvky (gripy, brzdy, řazení) nijak neutrpěl a kýžená tuhost narostla o celých 21%. Zajímavé je rovněž porovnání hmotnosti. Easton Havoc 35 totiž váží o 10% méně než stejně široká řídítka standardního průměru! A včíl mudruj…
Easton Havoc 35 - Tech News

Milimetry & gramy

Sjezdová řídítka Easton Havoc 35 jsou k dostání v hliníkovém a karbonovém provedení s jednotnou šíří 800 milimetrů. Mohou se pochlubit hmotností 300 gramů v hliníkové, respektive 210 gramů v kompozitové verzi. To z nich činí jedny z nejlehčích řídítek na trhu v rámci dané třídy. Samozřejmostí je také nabídka kompatibilní představců Havoc 35 o délce 50 milimetrů a to jak ve variantě pro jednokorunové vidlice (190 gramů), tak i v Direct Mount podobě pro vidlice dvoukorunkové (110 gramů). Dostupnost a cena systému Havoc 35 na českém trhu není v tuto dobu známa.
Easton Havoc 35 - Tech News

Všechna další vide jezdců teamu Lapierre najdete na stránce www.eastoncycling.com