reklama

reklama

Muzzicycles aneb kola z PETky


Juan Muzzi si v Brazílii založil výrobnu firmu na výrobu kol a né ledajakých. Jeho cílem bylo a je nabídnout brazilským městům, která jsou přecpaná automobily, levné a snadno dostupné kolo. Jeho kolo tedy není vyrobeno z kosmických materiálů, ale ze starých PET lahví. Rám kola má vcelku moderní vzhled a vydrží pád ze střechy domu nebo přejetí autem. Muzzi tak svým kolem zabíjí dvě mouchy jednou ranou: nabízí odolné městské kolo a odbyt pro vyhozené PETky.

„Je to dopravní prostředek daný naší realitou, ve které žijeme. Je vyrobený z odpadu,“ říká Juan Muzzi v reportáži CNN. Se svým nápadem oslovil několik investorů, ale ti měli z jeho nápadu strach. Půjčil si proto peníze v bance a založil vlastní firmu.

Na výrobu kola se hodí nejen PET lahve od pití, ale i PET lahve třeba od šamponů. Plastové lahve se nadrtí, roztaví a hmota se vstříkne do plastové formy. Výlisek se osadí cyklokomponenty a může se jet. Nejlevnější model kola bez přehazovačky a V-brzdami stojí 420 brazilských realů, což je asi 4200 Kč. Kolo váží od 11 do 16 kg, to podle aktuální recyklované směsi. Kolo je samozřejmě možné osadit i kotoučovkami a odpruženou vidlicí atd.

Co na ty kola říkáte? Má to budoucnost? Mrkněte i na videa z výroby.