reklama

reklama

Co se skrývá za růžovou?

Normálně bych tuto informaci přehlédl. Neobjevil celý příběh člověka, který se snaží se svým kolem udělat něco navíc. Na něco upozornit.

Je těžké rozpoznat, co je důležité. Každý den se snažím vyznat v záplavě novinek a informací. Ať na webu či facebooku.  A spousta z nich je pouhý balast snažící se urvat moji pozornost.  Někdy ale narazíte na malou zmínku, střípek informace.  Pouze se tak zableskne. Ani netuším, proč jsem si tohoto všimnul. Možná to bylo tím růžovým kolem.

Růžová mi v cyklistice evokuje Giro d´Italia. Jenže toto kolo silnička není, ale čistokrevný MTB závoďák Cannondale Flash. Dámský tým? Omyl. Na tomto kole jezdí muž, jehož jméno je Vlad Sabau. A je z Rumunska. Proč ale chlap jezdí na růžovém kole? Nová móda Rumunů?

Další pátrání odkrývá příběh. Růžová je totiž také symbolem boje proti rakovině prsu. U nás se tolik nevyskytuje, ale ve Spojených státech je tento symbol hodně rozšířený. Kdo se někdy zajímal o cyklokros i za mořem (kde je to obrovsky populární a rozšířená cyklistická discipína), si možná všimnul několika jezdců na takto nabarvených kolech. Nejedná se o žádné retro. Ale manifest a životní postoj.

Vlad Sabau také jezdí na růžovém kole. Snaží se získat prostředky na boj proti rakovině, jelikož v současném Rumunsku je problém i s chemoterapií a léky. Přivedla ho k tomu smutná událost v jeho rodině, kdy na rakovinu zemřela jeho matka.

Neváhal a oslovil své partnery pro dodání speciálních komponentů. Výsledek jeho snažení můžete vidět na jeho webu, kde je kompletní fotogalerie.

Takže až někdy potkáte chlapa na růžovém kole, nesmějte se hned. Možná chce říci něco víc, než být jen extravagantní. A má k tomu důvod.

 

Více o Vladovi Sabau na jeho webových stránkách