reklama

reklama

LAKE MX 236 – Představení

LAKE MX 239 - PředstaveníDo rukou se nám dostaly atraktivní a propracované tretry LAKE MX 236, které zaujímají mezi modely dováženými do ČR druhou nejvyšší pozici. Jsou přitom nabízeny za atraktivní cenu 4000 Kč!

Americká obuvnická značka LAKE vždy na svých tretrách hojně využívala přírodní materiály, což jí ostatně výrazně odlišuje od většiny konkurence. Nový model MX 236 z této tradice nijak nevybočuje, navrch přitom přidává moderní materiály a konstrukce. K tomu se ale ještě dostaneme. Každopádně hlavní stavební materiál svršku treter je přírodní kůže. Z vrchu na špičce, na nártu a z boku kotníků ji doplňuje prodyšná síťovina. Oblast kolem paty je naopak vyztužena plastem.

Bez karbonu ani ránu

A ony moderní materiály? Karbon jak jinak?! Uhlíková vlákna jsou aplikovaná na mezipodešev po celé její ploše pro umocnění tuhosti a zlepšení přenosu výkonu. Přerušena jsou pouze na patě, kde najdeme nenápadný větrací otvor. Samotná podešev (podrážka) je tvořena přírodní pryskyřicí (gumou). To by mělo zajistit dostatečně jistý „grip“, pokud nezbude nic jiného, než slézt kola a tlačit. A abychom to měli komplet, tak v balení u treter jsou rovněž hnedle 2 páry výměnných hřebů, které lze namontovat do otvorů na špičce podešve. To, kdybyste si nedali říct a vyrazili do akce bláto, nebláto!

Zapomeňte na tkaničky…

… jelikož upínání má na starosti systém BOA. Tedy řešení s jedním tenkým lankem, které se utahuje otáčením kolečka. To najdete šikovně schované a za jízdy dobře přístupné vzadu na patě. Stačí patu zvednout a natáhnout ruku. Díky této poloze může zároveň lanko vést i po stranách kotníku, čímž jej při zapínání fixuje. Vedení lanka lze navíc na nártu několika způsoby upravit a takto zajistit, aby se více stahovala špička, horní nártní část nebo celá bota hezky symetricky.

Prvotní dojmy?

Tretry LAKE MX 236 máme zapůjčeny k dlouhodobému testu, takže se s našimi zkušenostmi z terénu po čase rádi podělíme. Tretry nám zatím připadaly celkově širší, tudíž vhodné pro ty z vás, pro něž jsou jiné značky příliš úzké. Pokud ale hledáte ultralehké boty, raději se podívejte jinde. Kvalitní přírodní materiály se zde totiž projevují vyšší hmotností. To ale rozhodně nemusí být na škodu, jelikož takovéto poctivé zpracování se jistě odmění delší životností a vyšší odolností. Ostatně tretry LAKE obecně jsou pověstné svojí nezdolností a dlouhou výdrží. Nejsou to zkrátka žádné chrtí štiky, ale boty pro neohrožené bikery jako jsme my a jistě i vy!

Popis jízdních dojmů, výdrže a chování treter v různých podmínkách přineseme, jakmile s tretrami LAKE MX 236 najezdíme dostatečný počet kilometrů v prachu a blátě…