reklama

reklama

Merida One-Sixty VPP – Tech News

Merida news - 2013Sezóna 2012 ještě ani nezačala a již se pomalu začínají odkrývat karty, které mají silní hráči nachystány na rok 2013! Jako jedna z prvních odhalila své zásadní novinky na další rok značka Merida. A světe div se – v její sestavě za rok najdeme přepracovaný enduro model One-Sixty s novým závěsem VPP.

Pravda, současný 160mm model v sestavě Meridy již něco pamatuje, takže byl nejvyšší čas posunout jej vývojově dopředu. Merida se přitom logicky drží aktuálních trendů a proto namísto původního klasického čtyřčepového závěsu používá na přepracovaném modelu moderní řešení s virtuálním bodem otáčení. Dokonce jde tak daleko, že jej označuje jako VPP (Virtual Pivot Point), což je název, který má patentovaný značka Santa Cruz a v licenci jej používá také Intense.

S klasickým (americkým) řešením VPP ale kromě základního principu nic moc jiného asijské VPP nepojí. No, uvidíme, jestli toto pojmenování zůstane až do doby finální produkce. Již jednou se stalo, že Merida „za běhu“ měnila označení zadní stavby – z provokativního LSD na uhlazenější LRS.
Merida news - 2013 (foto: endurotribe.com)

Na klasické představovačce Meridy na Malorce byly odkryty i další novinky. Tou nejzásadnější je prototyp 29“ závodního fullu s názvem Big Ninety-Nine. Vzorem byl současný závodní top model Ninety-Nine, kde, jak se již stalo tradicí, číslovka v názvu udává zdvih zadní stavby v milimetrech. Aktuální prototyp 29“ fullu se zatím zkouší jen na hliníkovém rámu, karbonový se teprve vyvíjí.
Merida news - 2013 (foto: BikeRadar.com)

Další novinky jen telegraficky. Menších úprav geometrie a rámu se dočká oblíbený trail-bike One-Twenty (aktuálně nabízený model jsme nedávno testovali), odlehčeny pak byly sportovní stroje O.Nine, klasický Ninety-Nine a „Velký“ Big.Nine. Počkejme si, jak se tyto novinky projeví v praxi!