reklama

reklama

Crankbrothers Kronolog – Novinka

Crankbrothers KronologPět let poté, co značka Crankbrothers uvedla na trh svou teleskopickou sedlovku Joplin, která v zásadě nastartovala širší zájem o tento zajímavý a pro technický biking vysoce praktický doplněk, přichází jeho nástupce – sedlovka Kronolog.

Kronolog by měl být k dispozici pouze v jedné variantě, a to s dálkovým ovládáním z řídítek (to bude k dispozici ve čtyřech barvách). Obdobně, jako předchůdce, kombinuje mechanické ovládání (lanko) a vzduchovou pružinu. Vnitřní konstrukce se ale zásadně změnila, proto by se její chod a funkce měl v mnoha směrech blížit hydraulickým systémům (lehkost ovládání, plynulá regulace rychlosti roztažení atd.). Celková konstrukce by přitom měla být jednodušší a tedy i spolehlivější.

Přibylo rovněž několik prvků, které by měly zlepšit uživatelskou přívětivost a podpořit praktičnost. V první řadě jde o systém two-way locking, který drží sedlovku po stlačení pevně v dané pozici ve směru nahoru i dolů. Sedlovka se již nebude volně vysouvat! Tím je odstraněn jeden z výrazných neduhů původní varianty Joplin. Další malou revolucí je ukotvení ovládacího lanka, tentokrát nikoliv do hlavy, ale do těla sedlovky. Bovden tak již nebude cestovat nahoru a dolů společně se sedlem, ale zůstane v jedné pozici, což zásadně usnadní jeho vedení po rámu.
Crankbrothers Kronolog

Zdvih nové sedlovky činí mírně nadstandardních 125 mm, přičemž pomocí přidání vnitřních vymezovacích kroužků bude možné její rozsah, v případě potřeby, snížit o 20 mm. Podle dostupných informací by nová sedlovka měla vážit 493 gramů (v průměru 30,9 mm, včetně dálkového ovládání) a na trh by se měla dostat letos na jaře (2012). Prodejní cena se odhaduje na úrovni 300 Eur (cca 7700 Kč).