reklama

reklama

Co je špatně? Vždyť Singltrek je skvělý!

Singltrek pod Smrkem - podzim 2011To je nám panečku situace! Právě se vracím… nikoliv z hradu, ale ze Singltreku pod Smrkem, kde jsem se s Tomášem Kvasničkou byl projet a vyzkoušet na vlastí kůži nové stezky, které zde letos na podzim vznikly. Cestou domů projíždím na mobilu web, a co nenajdu…

Myšlenky se zatoulaly…

Pardón, nejdřív na chvíli odbočím – stezky, nové, ale i ty původní, jsou naprosto luxusní! Kdo říká opak, tak asi neměl zatím možnost si je na vlastí kůži zkusit, nerozumí zábavné formě MTB nebo vyznává jinou formu cyklistky, případně je tak zaslepený, že si nevidí ani na špičku vlastního nosu!

Cyklokros a zimák na Singlltreku? ANO!

Dnes jsme potkali dokonce dva borce, jaké bych tu nečekal! Jeden na cyklokrosu druhý na 29″ zimáku s blatníky. A co víc, vypadali náramně spokojeně. Ptali se na cestu k bufetu, a když jsme je odkázali na zkratku po asfaltu, poděkovali a vzali to radši o trochu delší cestou po Singlu! To je panečku příklad, jakým lákadlem je Singltrek pod Smrkem (zkráceně SpS) pro různé druhy cyklistů. Ale také důkaz toho, že dílo Tomáše Kvasničky není žádným plácnutím do vody, ale promyšleným a smysluplným projektem! Proč mu to tolik lidí má za zlé? Ptám se, protože to vážně nechápu!

Já se v tom nevyznám, já se v tom neorientůůjuu…

Nechápu, proč má tolik lidí potřebu stále vláčet bahnem jméno Tomáše Kvasničky, když se jen snaží realizovat svou vizi, svůj sen, ze kterého ve finále můžeme těžit nejen my bikeři jako jednotlivci, ale také celý obor a stejně tak i města a regiony, kde podobná sít stezek vznikne. Tomáš je naštěstí silný bojovník, „nechť ho i nadále provází síla“! (že by hvězdné války…) Můžeme proto jen žasnout nad tím, jak se projekt Singltrek pod Smrkem krásně rozvíjí. Příští rok zde už bude už tolik stezek, že nejspíš ani nebude možné je všechny objet za jeden den. Bude to alespoň motivace k tomu, strávit zde celý víkend plný báječného bikovaní.
Singltrek pod Smrkem - podzim 2011

Nevěříš, tak nezahálej!

Nevěříte? Ještě je stále dost slušné počasí na to, vyzkoušet si stezky pod Smrkem na vlastní kůži. Neuvěřitelná byla dnes ráno cesta do Frýdlandského výběžku. Nad celou republikou nehezká šedá poklice, na Frýdlandsku jasno a slunečno… Každopádně rovněž nedávné zařazení Singlterku pod Smrkem mezi destinace doporučené americkou bikovou organizací IMBA (IMBA Ride Centers) vypovídá mnohé… (článek o zařazení SpS mezi doporučené lokality IMBA)
Singltrek pod Smrkem - podzim 2011

Najít jádro pudla

Tak a teď zpět k jádru pudla, který se mi zatím někam zaběhl, asi někde mezitím očůrával keříky a stromky (jakože ten pudl) Pln nadšení a super zážitků se vracím ze Singltreku, otevřu Facebook a přes jeden se sdílených odkazů se dopracuji k dvojici poměrně „zajímavých“ článků. První je na stránkách domácí organizace ČeMBA. Jedná se o aktualitu, která hovoří o tom, že se Hanka Hermová stala opět členkou ČeMBA. Hanka byla blízkou spolupracovnicí ČeMBA v době, kdy jí vedl Tomáš Kvasnička… Nechci to tu až tak moc rozmazávat, ale pokud si přečtete celý tento článek, budete mít možná o pár věcech jasno. Tedy hlavně si přečtěte vyjádření Hanky, které k této aktualitě přidali sami pánové z ČeMBA.

Co je tam špatně?

To snad pozná každý! Na jednu stranu se tam o Hance nehovoří úplně kladně (jemně řečeno), na druhou stranu je tam její vyjádření, které zjevně nebylo myšleno jako veřejné prohlášení… Rovněž je tam vznesen požadavek na úpravu původního znění článku. „Proč něco přepisovat, dáme to tam celé, ať si každý udělá svůj názor,“ řekli si asi pánové z ČeMBA. No, já si názor udělal rychle…

ČeMBA je naše budoucnost. Držme jí palce!

Zmíněný článek jsem dočetl a ze zvědavosti rozkliknul další s odkazem níže –
Rudolf Hronza – Zklamání Čembou a nová cesta k ní. Rozhodně stojí za to otevřít si a přečíst celý úvodník, stejně tak i článek o nové podobě a směřování organizace ČeMBA pod novým vedením. Zajímalo mě, jestli a co se ve Velu změnilo od dob, kdy jsem tam dělal v přístupu k ČeMBě. Změnilo se mnohé, s novým vedením je situace zcela jiná. Asi tak o 180°. Nechci vystupovat příliš zaujatě k novému vedená ČeMBA, věřím, že to myslí upřímně a chtějí své konání někam dotáhnout. Šest úkolů popsaných v tomto článku má hlavu a patu a vypadá slibně a nadějně. Snad se jim bude dařit. Trochu mě ale zaráží zmínka o tom, že zatím nebylo možné nic dělat, protože se Tomáš Kvasnička s ČeMBou soudí. Soud probíhal, probíhá, ale kdo ho vyvolal? Z toho jak jsem se dnes bavil s Tomášem je jasné, že on z těch soudních tahanic rozhodně radost nemá!

Kdo může za co?

Kdo rozvrátil ČeMBu? Kdo jí zachránil? Proč jí zachránil? Proč je Tomáš Kvasnička stále jen ten špatný? To by mě taky zajímalo! Já jen vím, že Tomáš není žádný podvodník, lhář, tunelář, vypočítavý podnikatel a tak podobně, jak se o něm říká! Je to člověk, který tvrdě dře, do své práce dává maximum energie a často i spoustu prostředků z vlastní kapsy. Proč by tuneloval to, co stvořil? Vždyť by tuneloval sám sebe! Ale to je jedno, veřejné mínění jedním článkem nezměním. Každopádně to, co jsem chtěl sdělit světu, je už snad jasné. Až se vydáte na Singltrek pod Smrkem a budete si celý víkend vychutnávat skvělé a zábavné stezky, užívat si služeb zázemí, jaké v cyklistice v Čechách nemá obdoby (mezi lyžaři je ale celkem běžné) a pak si cestou domů přečtete opět něco o tom, že „Kvasnička škodí MTB v Čechách“, doufám, že si na danou věc uděláte vlastní názor.

Můj osobní názor!

Vše výše zmíněné je vyjádřením mých osobních názorů a postojů. Je to můj osobní pohled na věc a na lidi a jejich chování v tomto „případu“. Berte to tak a pokud se mnou nesouhlasíte, prosím, je to vaše právo. Někdy se o tom můžeme pobavit, až se potkáme pod Smrkem nebo jinde. Každý ať si utvoří vlastní názor. Vždy je ale lepší čerpat z více zdrojů, aby informace o určité problematice nebyly příliš jednostranné. To je pak k objektivitě docela daleko…

(text: Štěpán Hájíček)

*Pokud jste ještě nebyli na Singltreku pod Smrkem, podívejte se, jak to tam aktuálně vypadá, alespoň prostřednictvím několika fotek