reklama

reklama

SR Suntour – All in One Cartridge

SR Suntour All in One CartridgeSR Suntour překvapil, když před časem na některých svých vidlicích s vyšším zdvihem po letech odmítání použil otevřenou olejovou lázeň. Uzavřené patrony jsou ale tomuto výrobci rozhodně bližší, o tom svědčí i poslední novinka v podobě patrony All in One – vzduchová pružina a tlumení vjednom!

Do lázně už nechoď

Konstrukce pracující s otevřenou olejovou lázní je modlou všech milovníků máslově jemného chodu vidlice. Jak to tak vypadá, tak tomuto řešení již dnešní doba příliš nepřeje, jelikož do popřední se dostávají právě různé uzavřené patrony. SR Suntour je přitom tím, kdo si za touto konstrukční cestou asi nejvíce stojí (označení Cartridge Science hovoří za vše). Jejich heslem je jednoduchost ovládání a nastavení pro jezdce. V duchu tohoto hesla postupují nyní o další krok dál – představují patronu, která v sobě integruje jak olejové tlumení (lockout, odskok), tak i vzduchovou pružinu (najdete například ve vidlici Raidon X3).
SR Suntour All in One Cartridge

Vyndat, zahodit, vyměnit!

Ještě jedno heslo, respektive zkratka se k tomuto produktu vztahuje – QSP (Quick Servise Product). Co to přesně znamená v případě takové všeobjímající patrony? Jednoduše to, že když se vám na ní něco pokazí, tak se již nemusíte snažit jí opravit, asi by to ani nebylo možné, takže ji prostě jen vyměníte kus za kus (to není osobní narážka, takto to stojí v oficiálním textu…). To ale asi nebude úplně po chuti českým kutilům a šetřílkům!
SR Suntour - All in One Cartridge

Kolik si zhubla? 80g?

Tato integrace má přitom pochopitelně také pozitivní váhový efekt, přičemž u aktuálně představené patrony se jedná o úsporu 80 g. V plánech SR Suntour je ale ještě další krok, kdy by jediná patrona měla obsahovat naprosto vše – tlumení, pružinu, zamykání, ale i nastavení zdvihu! To už je vcelku smělý plán.

Rychle dolů, pomalu dolů

Pro vyznavače náročného terénu je možná zajímavější informací, že jedna z variant nových patron (RC2) bude nabízet možnost tunningu obou stupňů komprese (low/high-speed), odskok je zde samozřejmost. Jednodušší varianta RC by pak měla obsluhovat low-speed kompresi společně s lockoutem a odskokem.
SR Suntour All in One Cartridge

Není tu jedna noha navíc?

Teoretizování je jedna věc, ale počkejme si, jak to celé bude fungovat v praxi. Jen mě tak na okraj napadá – co s tou druhou nevyužitou nohou? Nenašlo by se tam třeba místo pro pumpičku?
SR Suntour All in One Cartridge

*Chcete-li se o plánech a detailech projektu All in One olejových patron SR Suntour dozvědět víc, podívejte se na následující dvojici videí. Nelekejte se ale, že obě začínají úplně stejně…