reklama

reklama

Urge Down-O-Matic Frisco – TEST

Urge Down-o-maticAsi tak před rokem jsem náhodou narazil na přilby francouzské značky Urge, které mě od počátku zaujaly svým vzhledem a zpracováním. Až donedávna tato značka neměla české zastoupení, to se ale již změnilo. Díky tomu se mi také podařilo získat jeden kousek k praktickému testu.

Jméno, které možná znáte

Helmy Urge u nás zatím příliš známé nejsou. Není se ale vlastně moc co divit, když si uvědomíme, že se jedná o poměrně mladou značku založenou v roce 2008. České zastoupení pak funguje teprve od letošního roku. Tak i tak bych se ale vsadil, že název Urge nebude většině z vás úplně neznámý! Malá (velká) nápověda – Urge Cabo Verde? Exotické bikové dobrodružství, o kterém jsme nedávno psali. Ano, i za tímto projektem stojí jeden z vývojářů francouzko-riviérské společnosti Fabien Barel.

Právě Fabien, dvojnásobný vítěz světového šampionátu a několikanásobný mistr Francie v DH, je tím, kdo pod hlavičkou Urge uspořádal již tři ročníky dobročinné a dobrodružné akce. Konkrétně to byly podniky Urge Kenya, Urge Nepal a poslední již zmiňované Urge Cabo Verde.

Fabien Barel je zároveň tou osobou, která dodává helmám Urge do značné míry jejich jedinečnost. A není to jen jeho jméno, ale hlavně invence a péče, kterou do svých produktů vkládá. V nabídce této značky jsou překvapivě, v porovnání s mnoha jinými výrobci přileb, pouhé čtyři modely. Každý pro jiný druh použití, jehož nárokům je plně podřízen. Konkrétně jsou to helmy pro enduro, dirt, freeride a downhill. Ostatně z jejich modelového označení daný účel jasně poznáte. Tak je tomu i v případě testovaného provedení Down-O-Matic, což je integrálka určená na sjezd a pro ostrý freeride.
Urgre-Down-o-matic-01

Reálný test pevnosti

První věc, která mě na přilbě Urge zaujala, byl její nezvyklý tvar s řadou prolisů a výstupků, který se jen těžko popisuje. Ale zkusme to. Skořepina je aerodynamicky tvarovaná, po stranách a na místě čela viditelně zesílená, aby byly co nejvíce chráněny citlivé a při pádu ohrožené partie hlavy. Shodou okolností se mi poštěstilo toto zesílení naživo otestovat. Helma to vydržela prakticky bez úhony, dotčena nebyla ani grafika. A co je nejdůležitější, moje hlava zaznamenala jen slabší náraz, jelikož energie pádu se kamsi rozptýlila.

Důvodem může být, že přilba Down-O-Matic je vyrobená z kompozitu, jehož základ tvoří speciální skelné vlákno. Díky němu se podařilo skloubit protichůdné vlastnosti jako je pevnost, pružnost (chcete-li houževnatost) a nízkou hmotnost. Ta zde činí 966 g, což je, na danou kategorii, velice příznivý údaj.

Zasíťováno, odvětráno

Nemalou pozornost na sebe strhávají velké kruhové větrací otvory (průměr 3 cm), které jsou chráněné zlatou kovovou mřížkou. Pozor, nejsou zde jen na okrasu, ale velice zdařile plní svůj účel a umožňují, aby vzduch volně proudil okolo hlavy. Dohromady jich lze napočítat osm, šest jich je na horní části a dva jsou vepředu na chrániči čelisti.

Vnitřek Down-o-maticu je tvořen vyjímatelným, pratelným a především na dotek příjemným polstrováním. Helmy Urge se standardně nabízejí pouze ve dvou dostatečně universálních velikostech S/M a L/XL. U každé přilby je proto přibaleno další polstrování, aby si každý mohl přizpůsobit svůj vlastní kousek na svojí vlastní hlavičku.
Urgre-Down-o-matic-07

Nezničte si štítek!

Velice příjemnou a praktickou vychytávkou je pružný „nezničitelný“ kšilt – řešení nazvané Flex System. Drobnost, kterou ocení každý, kdo již někdy na biku spadl a právě poškozený kšilt bylo to jediné, co mu ten den zkazilo náladu. A ještě jedna zmínka o stínítku. Všimněte si na fotkách, že je vybaven otvorem lemovaným gumovým kroužkem. Pouhá parádička? Ano i ne! Mě třeba tento otvor přišel vhod vždy, když jsem helmu zvedal ze země.
Urgre-Down-o-matic-09

Urge Down-o-matic – resumé

Předně musím říct, že jsem byl s touto helmou po celou dobu testování maximálně spokojený. Je perfektně odvětraná, dobře sedí a jak jsem si i ověřil v praxi, výtečně tlumí nárazy případných pádů. Pro úpravu „na míru“ jsem s povděkem využil přídavného balení vycpávek a zdvojil jejich vrstvu v místě lícních kostí. Každý tak má možnost upravit si polstrování přesně dle tvaru hlavy a svých zvyklostí.

Tato helma je v mnohém unikátní, jak po vzhledové tak i konstrukční stránce. Již jen tvarem vybočuje z davu jinak tvarově téměř stejných integrálek. Její cena 4 390 Kč není s ohledem na její kvality nijak přemrštěná. Informace na závěr – na výběr je pět různých barevných variant.

Líbí se nám Co by se dalo zlepšit
Neotřelý design
Nízká hmotnost
Pružný „nezničitelný“ štítek
Pět zajímavých barevných variant
Výtečná ventilace
Zapínání na přezku – mohlo by být jako je u standardních IH

Foto: Ondra Kinkor

Zpět na začátek